Tuarég – čaj, který v zimě zahřeje a v létě příjemně ochladí celé tělo – to je vynález, který objevili afričtí nomádi v saharské poušti. V nehostinné poušti spojili chuť speciálně připravovaného zeleného čaje, drsnou jako samotná poušť, s osvěžující marockou mátou a hodně osladili. Vznikl tak nápoj, který umí dodat energii, povzbudit a přitom ještě polahodit chuťovým pohárkům.

Naše čajovny nabízejí tuto oblíbenou čajovou specialitu poměrně často. I když použít slovo čaj je poněkud zavádějící. Samotná příprava nápoje je natolik odlišná od té klasické, že se spíš jedná o čajový nápoj s mátou než o klasický čaj.

Drsná chuť pouště

Tuaregové, kteří kočují po nehostinné poušti si tento čaj oblíbili pro jeho drsnou chuť i osvěžující povzbudivé účinky. Tuarég je považován za nápoj, který se podává návštěvám jako symbol úcty a pohostinnosti, navíc jeho popíjení patří k oblíbeným společenským událostem. Delší příprava dává vyniknout jeho charakteristické chuti.

Tuarégové a ostatní národy Sahary vaří lístky zeleného čaje (nejčastěji Gunpowder) v konvičce přímo na žhavých uhlících. Poté, co voda vzkypí, přidají marockou mátu zvanou Nana a cukr, kterým se zde rozhodně nešetří. Poté se čaj ještě chvíli vaří se všemi ingrediencemi a posléze scedí. Nápoj se lije z kovové konvičky do malých skleněných šálků pěkně pořádně z výšky a poté se několikrát přelije zpět a znovu se postup opakuje ještě několikrát. Cílem je, aby se cukr a ostatní příměsi pořádně promíchaly.

Naléváním z výšky se vytvoří hustá pěna a čaj se může podávat. Tuarégové dělají ze čajově – mátové směsi několik nálevů, které postupně slábnou, ale vytvářejí tak chuťově rozdílnou a přitom zajímavou barevnou mozaiku. Pokud čaj častým přeléváním zchladne, není v tom žádný problém, konvice se znovu postaví na oheň a voda se ohřeje na potřebnou teplotu.

Pro osvěžení i pokažený žaludek

Tuarég je opravdu univerzální čaj. V rozpálené poušti dovede příjemně ochladit a navodit dobrou náladu. Navíc marocká máta, která je silnější než ta naše česká, působí blahodárně na trávící systém, zvláště na žaludek. Obsahuje mentolovou silici, která je proslulá svými pozitivními účinky na lidské zdraví. Zelený čaj zase obsahuje kromě mnoha jiných zdraví prospěšných látek fluor, který chrání zuby před zubním kazem.

Zelený čaj dovede příjemně povzbudit naše smysly, a když nastane chladná zima, Tuarég prohřeje celé tělo a navodí příjemnou atmosféru. V  našich čajovnách se však uvedený postup i z časových důvodů přesně nedodržuje. Většinou se používá směs sušené marocké máty a zeleného čaje, která se zalije vodou o teplotě 70 až 80 stupňů. Výsledný čaj se nechá vylouhovat na několik minut, přecedí a osladí cukrem, medem nebo karamelem. Podává se v kovové konvičce s malými skleničkami, více nálevů se nevaří. Tuarég lze zakoupit i v specializovaných obchodech s čaji, prodejnách zdravé výživy nebo čajovnách.