Zdenka Danková

23. 8. 2019

Vše, co u nás létá, je zákonem chráněno. S tím však nekoresponduje řešení zemědělců, kteří prosazují hubení přemnožených hrabošů pomocí toxické látky. Právě hraboše ve velkém loví čápi bílí v naší krajině.

Povolení k plošné aplikaci jedu Stutox II vydal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v pondělí 5. srpna. V pátek 9. srpna ho ministr zemědělství Miroslav Toman pozastavil a v pondělí 12. srpna jeho pozastavení potvrdil. Zemědělci nyní mohou jed aplikovat pouze do nor. 

Nejhorší obavy ornitologů a ochránců přírody se potvrdily na Opavsku, 22. srpna 2019. Dva čápi bílí na Opavsku zahynuli po otravě fosfidem zinku, který je účinnou látkou jedu na hraboše Stutox II. Informoval o tom Český svaz ochránců přírody poté, co otravu potvrdil Státní veterinární ústav v Olomouci.

Čáp. Analýza u tohoto čápa nalezeného na Opavsku potvrdila otravu fosfidem zinku, který se používá v jedu na hraboše Stutox II. (ČSOP Bartošovice)
Čáp. Analýza u tohoto čápa nalezeného na Opavsku potvrdila otravu fosfidem zinku, který se používá v jedu na hraboše Stutox II. (ČSOP Bartošovice)

„Prokázaná otrava čápů na Opavsku potvrzuje, že fosfid zinku není žádný ´bezpečný jed´. Po několika desítkách otrávených zajíců na jižní Moravě tu máme důkaz, že fosfid zinku zabíjí i zvířata, která se hraboši živí. Právě čápi totiž místa s větším výskytem hrabošů vyhledávají a polykají je vcelku. Snadno tak mohou dostat smrtelnou dávku jedu,“ sdělil Zdeněk Vermouzek,  ředitel České společnosti ornitologické.

Informaci o dvou mrtvých čápech dostali v Záchranné stanici v Bartošovicích 14. srpna. Kadavery poslali na analýzu do Státního veterinárního ústavu v Olomouci. 

„Nyní jsme obdrželi výsledky vyšetření. Vyplývá z něj jednoznačně, že čápi byli otráveni. V jejich volatech a u jednoho též v žaludku byla prokázána reziduí vysoce toxického fosfidu zinku (fosfanu), chemické látky, na jejíž bázi fungují některé jedy na hlodavce včetně Stutoxu II,“ vysvětluje Petr Orel, vedoucí Záchranné stanice v Bartošovicích.

„Zjištění o otravě čápů ukazuje, že aplikace Stutoxu na povrch půdy je skutečně nebezpečná a je správné, že není povolená. Problémy zemědělství musíme řešit komplexní změnou přístupu ke krajině, ne se snažit zachránit zisky ve zdevastované krajině za jakoukoli cenu,“ upozorňuje Vermouzek.

Jsou to ornitologové, kteří nadále apelují na veřejnost, aby si více všímala, co se v krajině děje.

„Pokud zjistíte, že na poli leží granule jedu nebo tam jsou uhynulí živočichové, pošlete informaci na Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) podatelna@ukzuz.cz a v kopii na ČSO cso@birdlife.cz,“ vyzývá ČSO.

Současně žádají o vkládání případů nalezených ptáků do databáze birds.cz nebo bližší informace o možných otravách také na email cso@birdlife.cz.


Poznámka: Česká společnost ornitologická dlouhodobě upozorňuje, že kvůli intenzivnímu zemědělství mizí z České republiky polní ptáci, zhoršuje se kvalita půdy a povrchové i podzemní vody jsou znečištěné pesticidy. Prostřednictvím petice https://www.birdlife.cz/petice-za-krajinu/ apeluje na ministra zemědělství Miroslava Tomana, aby se zasadil o zdravé zemědělství a pestrou krajinu. Petici podepsalo už téměř 50 tisíc lidí v elektronické a papírové podobě.

Podle zdroje: TZ ČSO

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.