Zachary Stieber

23. 8. 2019

Motto „In God We Trust“ (Věříme v Boha) bude dle nového zákona vyvěšeno na všech veřejných školách v americkém státě Louisiana. Z rozhodnutí Kongresu USA se toto motto začalo razit na amerických mincích již v roce 1864.

Guvernér státu Lousiana John Bel Edwards (demokraté) podepsal zákon 29. května 2018. Školy by měly motto začít zobrazovat nejpozději ve školním roce 2019–2020.

Motto je úzce spojeno s historií Spojených států a ideály, na nichž byla místní společnost založena. Motto „Věříme v Boha“ je vyraženo na amerických mincích i bankovkách. Před několika lety viselo na zdech škol v USA také biblické Desatero přikázání a výuka obsahovala ranní modlitbu.

Pod tlakem progresivních politických hnutí se USA začaly postupně odklánět od původních tradic. Dnes se objevují snahy připomínat společnosti hodnoty, na kterých byly Spojené státy založeny.

Podobné kroky uskutečnily v nedávné době další americké státy.

Guvernér Rick Scott podepsal obdobný návrh zákona v březnu 2018. Zákon požaduje, aby tuto větu zobrazovaly veřejné školy státu Florida.

Stát Východní Dakota schválil podobný zákon v březnu 2019. Podle něho mají veřejné školy zobrazovat větu na prominentní pozici, a to písmem vysokým alespoň 12 palců.

Regina Barrow (demokraté), která návrh zákona na umístění motta do škol předložila, během legislativního jednání uvedla, že podle ní „je opravdu důležité, aby mladí lidé rozuměli vlastenecké historii“ naší země, vyplývá ze zprávy WDSU.

Některé školy nápis vyvěsí na plakátech, jiné jej nechají napsat na zeď.

Jak se dostal nápis „In God We Trust“ na americké mince

Podle Ministerstva financí USA bylo heslo „umístěno na mince Spojených států převážně kvůli zvýšenému náboženskému sentimentu během občanské války“.

U zrodu motta stál ministr financí Salmon Chase, který požádal ředitele mincovny Jamese Pollacka, aby navrhl design hesla, které by vyjadřovalo víru a naděje Američanů. V původním zadání ministr financí uvedl heslo „In God is Our Trust“, ale následně škrtl spojení „is Our“ (je naše) a nahradil jej slovem „We“ (my).

dolar
Fráze „Věříme v Boha“ na americké desetidolarové bankovce. (Hugh Pinney / Getty Images)

Heslo později schválil Kongres USA a v dubnu 1864 umožnil jeho ražení na kovové mince.

V zadání, které ministr financí zaslal řediteli mincovny, napsal: „Žádný národ nemůže být silný, vyloučí-li sílu Boží, nebo v bezpečí bez Jeho ochrany. Důvěra našeho národa v Boha by měla být deklarována na našich národních mincích. Připravte bez zbytečných odkladů zařízení, na němž bude motto, vyjadřující co nejkratším a nejpřesnějším způsobem slova tohoto národního uznání.“

Nápis se dostal později také na papírové peníze. V roce 1957 americký prezident Dwight D. Eisenhower podepsal zákon, který oficiálně prohlásil větu „Věříme v Boha“ za národní heslo a nařídil jeho tisk na veškerou americkou papírovou měnu.

Eisenhower nechal rovněž zahrnout obrat „před Bohem“ do slibu věrnosti.

Původní článek newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil a upravil Milan Kajínek.

Článek byl redakčně zkrácen.

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."