Milan Kajínek

27. 1. 2020

Do studia deníku Epoch Times jsme pozvali redaktorku stanice Českého rozhlasu Plus paní Lucii Vopálenskou, která se dlouhodobě věnuje zkoumání situace čínských křesťanů, kteří požádali o azyl v České republice.

Zajímalo nás, jaké měli důvody k žádosti o azyl a proč z Číny utíkají. Jakým formám represí a pronásledování čínského režimu museli v Číně čelit a jak dopadly jejich žádosti o azyl v České republice.

Nejvyšší správní soud v listopadu 2019 nařídil přezkoumání některých žádostí čínských křesťanů o azyl v České republice. „Jeho závěry se nesou v kritickém duchu nejen vůči resortu, ale i krajským soudům, pokud rozhodly v prospěch Ministerstva vnitra,“ uvádí reportáž Českého rozhlasu.

Žádosti Číňanek a Číňanů tak bude muset odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra posoudit znovu a zohlednit u toho všechny výtky Nejvyššího správního soudu.

Kamera a střih: Michal Kováč.

Do ČR přišlo v době od února do května 2016 na 60 čínských křesťanů, jejichž identitu čeští obhájci odmítli prozradit s odvoláním na mimořádnou obezřetnost svých klientů, kteří se bojí, že komunistický režim bude šikanovat jejich příbuzné v Číně.

Prodlevy v azylovém řízení zřejmě způsobuje vysoká diplomatická citlivost případu kvůli ekonomickým vztahům s Čínou. Více zde…

Docent Zdeněk Vojtíšek, religionista z Karlovy univerzity, případ v minulosti komentoval: „Fakt, který se část českých politiků a dalších úředníků stále snaží ignorovat či bagatelizovat, totiž že lidová Čína jako ateistický stát, nenávidí a pronásleduje lecjaká náboženství a náboženská hnutí včetně křesťanství. Je obecně známo, že vyznavači různých církví jsou podrobováni nelítostné perzekuci včetně věznění, mučení ba i zabíjení.“

Případ přitahuje pozornost právě kvůli tomu, že přijetím křesťanů z Číny v azylovém řízení by Česká republika otevřeně deklarovala, že čínský režim porušuje lidská práva a pronásleduje věřící, což je obecně známý fakt, z něhož se pod politickými a ekonomickými hrozbami čínského režimu stalo „veřejné tajemství“, které se ve vrcholové politice příliš neskloňuje.

Související články:

(21. 2. 2018) ČR: 60 žádostí o azyl křesťanů původem z Číny se má rozhodnout do konce února 2018

(3. 12. 2017) Žadatelé o azyl, křesťané z Číny, dva roky čekají na vyjádření úřadů. České osobnosti kritizují postup ČR

(5. 5. 2016) Destrukce kostelů a pohřbívání zaživa je poslední ze série čínské anti-křesťanské politiky

(16. 1. 2015) Křesťané v Číně mohou brzy čelit tvrdším zákrokům

(13. 12. 2011) Zážitky z Číny: „Pravý“ čínský křesťan musí milovat komunistickou stranu

(14. 8. 2006) Křesťané v Číně vystupují z komunistické strany

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).