Petr Šváb

4. 6. 2020

Reportér investigativního žurnalistického uskupení Project Veritas (PV) se infiltroval do portlandské buňky Antifa. V utajení přináší svědectví o vysoké organizovanosti extremistické skupiny a jejich školeních pro násilné akce.

Video bylo zveřejněno 4. června, v době, kdy se ve Spojených státech protestuje kvůli zabití černocha G. Floyda. Tyto protesty se často mění v násilné akce. Státní úředníci i politici obou politických spekter tvrdí, že násilí vyvolávají vnější skupiny, které sledují svoji agendu. Nejčastěji zmiňovaná je Antifa.

Reportér ve videu popisuje, jak se přidal k portlandské buňce Rose City Antifa (RCA) v červenci nejmenovaného roku. Byl kontaktovaný přes zabezpečenou e-mailovou platformu, přes kterou se dozvěděl, kam má přijít a jak se má obléct, aby jej poznali. Poté jej odvezli autem na jiné místo k „pohovoru“.

„Nadějní členové“ musí nejdříve absolvovat „požadovaná školení“, řekl dále o taktikách Antifa. Školení se organizovala v prodejně knih před otvírací dobou a telefony se musely odložit na záchodě.

Školitelé vysvětlovali, jak provádět násilné akce, jak být oblečený, na co se při útocích zaměřovat. Cílem nemělo být zapojení se do boje, ale co nejvíce uškodit.

„Cílem toho je dostat se tam a dělat nebezpečné věci tak bezpečně, jak se jen dá,“ instruoval jeden z školitelů zachycený na tajnou kameru.

Screenshot z videa Project Veritas, které odhaluje taktiky Antifa. (Project Veritas / Youtube)

Jedna z částí školení se věnovala i tzv. „Buddyin Up“, což znamená, že útočník má vždy svého „parťáka (buddyho)“. Dle instrukcí by se měli navzájem hlídat, jak po emoční, tak i po fyzické stránce. V případě zatčení má parťák pomoci druhému poskytnutím detailů právníkům. V případě útoku na jednoho má ten druhý volat sanitku, najít první pomoc či požádat přítomné o nahrání situace na video.

„Tyto dovednosti získávali od někoho dalšího, někoho s velkými zkušenostmi, někoho, kdo se tím živí,“ řekl reportér.

O portlandské buňce ve videu také uvedl, že „vypadá mnohem strukturovanější, téměř jako firma nebo obchod, proto mám pocit, jako by tam byl nějaký vliv z vnějšku, ať už jde o finance, manipulace nebo zdroje.“

Dle něj udržovala buňka spojení se zahraniční Antifa, protože zakladatelka RCA se odstěhovala do Švédska.

Reportér dle Project Veritas před nějakou dobou z RCA odešel.

Na tiskové konferenci 30. května ministr spravedlnosti William Barr řekl, že současné násilí vypadá být „plánované, organizované a řízené ultralevicovými extrémistickými skupinami a anarchistickými skupinami využívajícími Antifa taktiky“.

Bernard Keri, bývalý policejní komisař newyorské policie, řekl, že tyto protesty na 100 % vyvolává Antifa.

Expert na komunismus, Trevor Loudon, řekl pro The Epoch Times, že Antifa je pouze jednou částí celého obrázku. „Každý významný komunista či socialistická strana v USA se v těchto protestech angažuje a od začátku páchá výtržnosti.“

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.