Nicole Hao

23. 6. 2020

Pekingské úřady o víkendu oznámily další nárůst případů COVID-19. Jsou mezi nimi i pracovníci v restauracích, kteří nakupovali potraviny na trhu, který byl označen za ohnisko poslední vlny epidemie.

Z jiných částí Číny byli do Pekingu povoláni odborníci, aby s potlačením nákazy pomohli.

Všechny autobusové spoje mezi hlavním městem a jinými městy jsou zrušeny a městská autobusová doprava musí mít maximální obsazenost 90 procent kvůli dodržování odstupů. Metro může být naplněno maximálně do 80 procent.

Státní média v Číně rovněž oznámila, že za posledních několik dnů bylo zrušeno 45 procent letů ze dvou mezinárodních letišť v Pekingu.

Podhodnocené počty?

Peking 21. května přeřadil kvůli epidemii dvě městské části ze „středně rizikových“ do „vysoce rizikových“ oblastí a další čtyři části byly překlasifikovány z oblastí s nízkým rizikem na oblasti se středním rizikem.

Od poloviny června se případy viru Komunistické strany Číny objevily v deseti ze šestnácti městských částí Pekingu. Podle údajů úřadů je za posledních 10 dnů počet pacientů nakažených nemocí pouze 227.

Jednání vlády a informace od místních nicméně naznačují, že epidemie je horší, než úřady připouštějí. Paní Tchang prohlásila pro Rádio Svobodná Asie, že pekingská nemocnice Jou’an diagnostikovala jen 14. června 300 pacientů, většinou z městských obvodů Feng-tchaj a Ta-sing.

Nemocnice Ti-tchan, která se specializuje na léčbu COVID-19, oznámila 18. června, že už další pacienty nepřijímá. Tento ústav má 1 070 lůžek a z jiných nemocnic ve městě sem bylo posláno na výpomoc 102 zkušených zdravotnických pracovníků.

Kromě toho 20. června do Pekingu přijelo také přes 70 odborníků z Wu-chanu a lékařské týmy ze čtyř dalších provincií. 

Nákaza v restauracích

Úřady v Pekingu připisují poslední výskyt nákazy rozhlehlému trhu Sin-fa-ti. Řada restaurací ve městě nakupuje právě na tomto trhu, což je také důvod, proč se tolik lidí v pohostinství nakazilo virem.

Náměstek ředitele pekingského Centra pro kontrolu a prevenci chorob oznámil 18. června na tiskové konferenci, že v jednom podniku se nakazilo všech sedm zaměstnanců poté, co jeden z nich navštívil trh Sin-fa-ti. 

O dva dny později ten samý muž uvedl, že se nakazilo osm pracovníků restaurace Mien-mien Ťü-tao, která se nachází poblíž trhu. Pozitivní testy byly potvrzeny i u dalších minimálně čtyř restaurací.

Majitel restaurace v městské části Feng-tchaj řekl Epoch Times, že má sice otevřeno, ale všichni zaměstnanci musí podstoupit testy nukleové kyseliny.

Podle zdroje z pekingského magistrátu, který hovořil s čínskou edicí Epoch Times, musí personál restaurací podstoupit tento test každých sedm dní, pokud chce mít podnik otevřený.

Úřady trestají každý únik informací o nákaze. Pekingská policie oznámila 19. června, že zatkla a potrestala přinejmenším 60 osob za „šíření fám o epidemii“.

čína koronavirus
Téměř prázdná dálnice v Pekingu poté, co se ve městě opět objevily nové případy epidemie COVID-19. 20. června 2020. (NICOLAS ASFOURI/AFP via Getty Images)

Další ohniska

Magistrát oznámil v posledních dnech dalších minimálně 10 ohnisek nákazy, například v továrně PepsiCo na výrobu brambůrek, která musela kompletně zavřít provoz kvůli osmi potvrzeným případům COVID-19.

Další případ je zdravotní sestra pracující na pohotovosti v Mezinárodní nemocnici Pekingské univerzity. S nakaženým pacientem byla v kontaktu 14. června a pak další čtyři dny pracovala, než našli virus i u ní. Kvůli tomuto incidentu musela být uzavřena celá nemocnice a všichni zaměstnanci museli být izolováni a otestováni.

Z Pekingu se virus mezitím rozšířil i do dalších částí Číny, do provincií Liao-ning, S‘-čchuan, Che-pej, Če-ťiang a Che-nan.

Přeloženo z původního článku newyorské The Epoch Times.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.