Zdenka Danková

23. 7. 2020

Patron hasičů

„Chval dobrý duch Hospodina i Ježíše, jeho Syna. Odbila desátá hodina, milý svatý Floriáne, tohoto městečka patrone, chraň nás od ohně…“ troubil a hlásil večer ve vsi obecní ponocný prosbu křesťanů, aby je svatý ochránil před ohněm, který by strávil všechno jejich jmění nebo by jim dokonce i sebral životy.

Svatý Florián, první Rakušan, jenž byl prohlášen za svatého, se stal patronem hasičů, hutníků, kominíků i pekařů nebo hrnčířů. Původně byl příslušníkem armády a stal se křesťanem, a tak bývá zpodobňován s přilbou na hlavě.

Protože odmítl zapřít Krista, zemřel r. 304 n. l. mučednickou smrtí, a přestože sloužil u římské armády, jeho zásluhy a bezúhonný život mu nebyly uznány.

Vzhledem k tomu, že se nechtěl zřeknout své víry, byl utopen a zemřel ve vodě, stal se poté ochráncem před zkázonosným ohněm. V samotné církvi uctíván příliš nebyl, ale zato mezi venkovským lidem byl rozsáhle uctíván.

Stal se typickou postavou štítových výklenků vesnických chalup, lidových maleb na skle, svatých obrázků a rustikálních, hlavně pozdně barokních plastik, jako jsou např. světcovy sochy v Lipnici nad Sázavou či ve Slavonicích.

Pokud někdo vyhořel, dělávala se sbírka pro pohořelé, tj. pro lidi, kteří kvůli ohni přišli o všechen majetek nebo i střechu nad hlavou. Panovník pohořelým odpustil daně, ale i tak byli v nelehké situaci, jak uvádí dochované prameny.

Dobrovolné hasičské sbory začaly v Čechách vznikat od roku 1854. Následujících dvacet let jich bylo na sto. Jako první takový spolek bývá označován Spolek dobrovolných hasičů Zákupy, vytvořený roku 1850 na území Rakouska-Uherska, a tedy i Česka.

Hadice, stříkačky i koně táhnoucí povoz se stali dlouholetými pomocníky hasičů v boji s ničivým živlem. Později přišla na pomoc i motorová technika, která se stále zdokonaluje.

Renesanční zámek s Historií požární ochrany

V 70. létech 20. století stál v Přibyslavi opuštěný zámek. Založen byl  r. 1560  Zachariášem z Hradce na místě bývalého hospodářského dvora, který patřil k přibyslavskému hradu.

Myšlenka zřídit v prostorách renesančního zámku hasičské muzeum vznikla kolem roku 1975 a následovala 10letá rekonstrukce a opravy zámku za vydatné pomoci dobrovolných hasičů.

V současnosti je zámek majetkem Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. V 15 sálech můžete zhlédnout historii, výstroj i techniku dobrovolných hasičů, jak se nesla staletími. Centrum hasičského hnutí má zde i svou vlastní specializovanou knihovnu a akreditovaný archiv.

Do Přibyslavi můžete dojet také na kole po cyklostezce vedoucí od Žďáru nad Sáz. malebnou přírodou, projít se ve stopách Jana Žižky nebo historickým městečkem a navštívit zámek.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.