Isabel van Brugen

30. 7. 2020

Americký kongresman Ted Yoho předložil Sněmovně reprezentantů návrh zákona zmocňující USA k použití ozbrojených sil v případě, že Čína napadne Tchaj-wan.

Ve středeční tiskové zprávě Yoho sdělil, že zákon nazvaný „Taiwan Invasion Prevention Act“ (Zákon o prevenci napadení Tchaj-wanu) adresuje početné „agresivní akce“ čínského komunistického režimu vůči Tchaj-wanu. Přichází v reakci na „stupňující se napětí“ způsobené Pekingem v Hongkongu, Jihočínském moři a na čínsko-indických hranicích.

„Vzhledem k těmto provokacím se stává jasným, že Komunistická strana Číny (KS Číny) rapidně podniká kroky k teritoriálním ambicím bez ohledu na mezinárodní odsouzení a odpor,“ uvádí se v prohlášení.

I přesto, že ostrov má vlastní politický systém, armádu a ekonomiku, čínský režim považuje Tchaj-wan za část svého teritoria. Již dlouho Tchaj-wanu vyhrožuje použitím ozbrojených sil.

Režim také navrhl Tchaj-wanu propojení vztahem „jedna země, dva systémy“, tak jak byl implementovaný v Hongkongu. Nedávným přijetím nového bezpečnostního zákona ale Peking de facto zrušil autonomii Hongkongu a porušil tak slib, který dal Británii při předání území. Takovému návrhu silně odporují obě nejsilnější politická uskupení.

Yohův návrh zákona kromě jiného dává limitující zmocnění prezidentovi USA k použití armády pro zabezpečení a obranu Tchaj-wanu proti ozbrojenému útoku Číny. Požaduje také po Číně, aby se zřekla použití nebo výhrůžek použití vojenské síly ve vztazích k Tchaj-wanu.

Oznámení o novém návrhu zákona přichází jen několik dní po prohlášení tchajwanského ministra zahraničí Josepha Wu, že Čína vysílá své vojenské letouny poblíž ostrova se zvýšenou frekvencí, a že tak stupňuje své hrozby použití síly.

Wu také uvedl, že přelety letounů spolu s čínskými vojenskými cvičeními simulujícími útok na Tchaj-wan jsou hlavní obavou tchajwanské vlády.

„To, co teď dělají, je nepřetržitá příprava na použití síly k vyřešení tchajwanského problému,“ řekl Wu minulý týden novinářům.

Wu také uvedl, že sebedůvěra Číny po potlačení opozice v Hongkongu roste.

Yoho v souvislosti s návrhem zákona uvedl, že předešlá americká politika strategické nejednoznačnosti vůči Tchaj-wanu k prevenci provokací Pekingu jasně selhala.

„Dramatické vojenské manévry a zvyšující se provokace PLA [Lidově-osvobozenecká armáda] v Tchajwanském průlivu spolu se zcela otevřenými výhrůžkami KS Číny ukazují naprosto jednoznačně na jejich záměry vůči Tchaj-wanu,“ dodal Yoho.

„USA musí okamžitě jednat a stanovit jasnou červenou čáru přes Tchaj-wan, kterou Čína nesmí překročit. Je povinností USA pochytnout Tchaj-wanu, prosperující demokracii s téměř 24 miliony obyvatel, silnou podporu, a pomoci k návratu mírových vztahů mezi Tchaj-wanem a Čínou.“

Tchajwanské Ministerstvo zahraničí zprávy o novém návrhu zákona ocenilo prohlášením na Twitteru.

Překlad a redakční úprava původního článku newyorské edice The Epoch Times: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“