Milan Kajínek

10. 6. 2020

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na tiskové konferenci 9. června 2020 potvrdil, že odjede na oficiální návštěvu Tchaj-wanu. Proti jeho cestě do ostrovního státu ostře protestuje Komunistická strana Číny, která považuje ostrov za své území a Vystrčilovu cestu označuje jako „otevřenou podporu separatistických sil“ a také jako „významný zákrok do čínské suverenity a teritoriální integrity státu,“ uvedl mluvčí čínského velvyslanectví v Praze.

Předseda Senátu však označuje svůj krok jako projev suverenity České republiky a také jako akt obrany hodnot nezávislosti, vlády práva, svobody a demokracie.

„Buď budeme držet své principy a své hodnoty, anebo budeme počítat groše,“ – Miloš Vystrčil, předseda Senátu

„Jsem přesvědčen, že moje cesta na Tchaj-wan je správná z hlediska našeho hospodářského rozvoje, ekonomického rozvoje, rozvoje vzdělání, vědy, kultury,“ řekl předseda Senátu na tiskové konferenci. „Je to správné z hlediska toho, jak se demokratické země k sobě mají chovat a co má český Senát a předseda Senátu dělat, abychom komunikovali a spolupracovali s těmi, kteří jsou ochotni býti našimi skutečnými partnery.“

„Během debaty o mé cestě na Tchaj-wan se ukázalo, že se nám do České republiky vrací hodnotový střet, který jsme v roce 1989 vítězně vybojovali,“ dodává senátor Vystrčil s odkazem na komunistickou éru v bývalém Československu. „To znamená, je to střet mezi základními hodnotami a principy, na kterých fungujeme: suverenita, nezávislost, vláda práva, svoboda, demokracie s něčím, co jsem nazval počítání grošů.“

Tisková konference předsedy Senátu Miloše Vystrčila k otázce jeho cesty na Tchai-wan. (Zdroj Senat.cz)

Související: Senát odsoudil „vyhrožování“ čínské ambasády Kuberovi

Obrat počítání grošů vysvětluje Vystrčil jako potřebu zvolit si mezi kalkulováním, co nás jako zemi bude nějaký krok stát peněz nebo morálními hodnotami. „Buď budeme držet své principy a své hodnoty, anebo budeme počítat groše,“ řekl senátor a dodal, že jeho cesta na Tchaj-wan má právě podpořit důležité hodnoty. „Jedu na Tchaj-wan, protože se přikláním k tomu, abychom dodržovali své hodnoty a principy, a abychom přestali počítat groše, protože jednou bychom mohli zjistit, že už vůbec žádné nemáme.“

„To, čemu jsme zvyklí říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek,“ – Tomáš Baťa, významný český podnikatel

Posledním výrokem naznačil Vystrčil vztah mezi dodržováním morálních hodnot a prosperitou. O podobném principu v minulosti často hovořil významný český podnikatel Tomáš Baťa, který prohlásil, že ekonomické nebo společenské krize, jsou důsledkem úpadku morálních hodnot.

„Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme zvyklí říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu,“ řekl Tomáš Baťa v roce 1932.

Senát se vůči čínskému režimu opakovaně ohradil

Cestu předsedy Senátu podporují zástupci různých stran napříč českou politickou scénou. „Chtěl bych poděkovat kolegům a kolegyním z českého Senátu, protože jsem zjistil, že napříč politickými kluby se mi dostalo velmi významné podpory, protože si uvědomili, že Senát je tělesem, které hájí svobodu, demokracii, nezávislost. Že je tělesem, které je schopné myslet na budoucnost této země, i když to v daný okamžik není populární a může za to býti i kritizováno. Velmi bych uvítal, kdyby to více rezonovalo i ve veřejném prostoru,“ dodal senátor Vystrčil.

Senát již 20. května 2020 ve svém usnesení odmítl vměšování Číny do vnitřních záležitostí České republiky. Usnesení, které navrhl senátor Pavel Fischer, obsahuje také vyjádření podpory pro plánovanou cestu současného šéfa Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan.

„Senát odmítá výhrůžný tón sdělení velvyslanectví Čínské lidové republiky, neboť ani jeho forma, ani jeho obsah neodpovídají standardní diplomacii a konstatuje, že sdělení překročilo hranici vměšování do vnitřních záležitostí České republiky,” – usnesení Senátu z 20. května 2020

Usnesením se také ohradil proti vyhrožování zesnulému senátoru Kuberovi.„Senát odmítá výhrůžný tón sdělení velvyslanectví Čínské lidové republiky z 10. ledna 2020, neboť ani jeho forma, ani jeho obsah neodpovídají standardní diplomacii a konstatuje, že sdělení překročilo hranici vměšování do vnitřních záležitostí České republiky,” uvádí usnesení k dopisu od čínského velvyslanectví adresovanému senátoru Kuberovi kvůli jeho plánované cestě na Tchaj-wan.

Vystrčilovu cestu a jeho proslov na tiskové konferenci ocenili a podpořili zástupci politických stran STAN, TOP 09, Piráti nebo ODS, ale i někteří politici ČSSD.

V minulosti se proti krokům čínského velvyslanectví v Praze ohradili i nejvyšší ústavní činitelé ČR ve společném prohlášení, v němž odmítli nátlak čínského režimu a odsoudili vyhrožování odvetnými opatřeními ve spojitosti s plánovanou cestou senátora Kubery na Tchaj-wan, sdělila 11. března 2020 ČTK.

Ještě dříve, 20. března 2019, byla na zasedání Senátu projednávána otázka „genocidy duchovního hnutí Falun Gong v Číně páchané čínským režimem“. Jednání v Senátu podnítila petice podepsaná více než 37 000 občany České republiky. Několik senátorů v reakci na petici a současné události v Číně navrhlo text rezoluce, kterou drtivá většina přítomných senátorů podpořila v hlasování.

Rezoluce Senátu vyjadřuje podporu duchovnímu hnutí Falun Gong, křesťanům, Ujgurům a Tibeťanům a znepokojení nad jejich pronásledováním čínským režimem. Rezoluce dále vyzývá vládu ČR, aby čínský režim vyzvala k zastavení pronásledování těchto lidí, propuštění vězňů svědomí, k dodržování a ratifikování mezinárodního paktu o lidských právech. Více zde…

Současný předseda Senátu uvedl, že byl čínským Velvyslanectvím dvakrát kontaktován. Čínská ambasáda jej kritizovala za to, že poděkoval zástupci tchajwanské kanceláře za humanitární pomoc při šíření koronaviru.

Podruhé telefonoval zaměstnanec čínské ambasády vedoucímu kanceláře předsedy Senátu a „upozorňoval ho“, že nebude dobré přát tchajwanské prezidentce k její inauguraci, aby podle něj „nedošlo k poškození česko-čínských vztahů“.

Vystrčilovu aktivitu podpořili

Místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) poznamenal, že před podle jeho slov nešťastnými a neseriózními kroky čínského velvyslance by sám rozhodnutí jet na Tchaj-wan neučinil, píše ČT24. „Pokud přijde (Vystrčil), že tam odlétá, říkám, že bych tomu rozuměl, tak já bych tu cestu podpořil,“ uvedl. Pokud by chování čínského velvyslance Vystrčil nebral v potaz, mohlo by se podle Štěcha zdát, že se Česko vzdává suverenity.

„Je to náš významný, nejen obchodní partner, ale také spojenec, který nám teď v koronakrizi nezištně pomohl. Na rozdíl od jiných bychom právě s nimi měli budovat velmi vřelé vztahy,“ uvedla Markéta Pekarová Adamová předsedkyně TOP 09 .

„Vítáme, že ta cesta bude. Myslíme si, že Tchaj-wan je pro Českou republiku strategický partner. Objem investic do reálné výroby, který tady udělali, je daleko větší, než co předvedla Čína. Je dobré s ním pěstovat dobré vztahy,“ řekl poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

„Není jiné možné řešení než na Tchaj-wan jet, abychom ukázali, že nejsme žádným vazalským státem, ale jsme samostatnou demokratickou republikou,“ řekl šéf Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan.

„Tchaj-wan je pro ČR významný obchodní partner, který nám nezištně pomohl. Cesta Miloše Vystrčila je proto jednoznačně správným krokem. Zároveň žádám premiéra Babiše, ať poskytne vládní letadlo a nevymlouvá se na rozhodnutí ministerstva obrany. Každý ví, kdo opravdu rozhoduje,“ prohlásila Markéta Adamová, předsedkyně TOP 09 na svém Twitterovém účtu.

„Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil, nezastrašený Čínou, navštíví v srpnu Tchaj-wan. Těšíme se na společnou ochranu našich demokracií,“ napsali představitelé Demokratické pokrokové strany, která působí na Tchaj-wanu na Twitteru.

Jeho cestu kritizují

„Návštěva předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wanu by znamenala otevřenou podporu separatistických sil, což je významný zákrok do čínské suverenity a teritoriální integrity státu,“ uvedl mluvčí čínského velvyslanectví v Praze.

ČT24 uvádí, že šéf poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) namítá, že chybí analýza toho, co má cesta na Tchaj-wan přinést. Vystrčil se podle něj stává součástí propagandy a vybídl ho, aby své výhrady k Číně řešil spíš s Čínou. „Vy se nikde nehrbte, ale zkuste se chovat podle toho, jaká je zahraniční politika,“ řekl Vondráček směrem k šéfovi Senátu. Vystrčil reagoval, že i Parlament může mít svou zahraniční politiku. zdroj „Je to rozhodnutí pana Vystrčila, tak to je, je to v pořádku. Já jsem ho jenom prosil, aby to zvážil. Je to druhý nejvyšší ústavní činitel, aby to bral v potaz. Je to jeho roztržka s čínským velvyslancem,“ řekl Vondráček pro ČT.

„Tchaj-wan je provincie, která si hraje na suverénní stát, a Česká republika by měla za primárního partnera považovat Čínu a jednat primárně s Pekingem,“ uvedl předseda českých komunistů Vojtěch Filip (KSČM) v pořadu Události, komentáře. 

„Je to na něm, jaký bude mít ta cesta dopad na naše ekonomické zájmy a firmy. Nechci spekulovat, zda to naše vztahy s Čínou ovlivní. Pokud bude zahraniční politiku dělat každý politik, nebude to pro Českou republiku dobré,“ řekl pro ČT premiér Andrej Babiš.

„Prezident republiky Miloš Zeman konstatuje, že cesta předsedy Senátu na Tchaj-wan nebyla doporučena prezidentem republiky, předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, předsedou vlády ani ministrem zahraničních věcí,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na Twitteru.

„Cestu panu předsedovi doporučit nemohu. Vláda mu ji nemůže ale ani zakazovat,“ napsal ministr zahraničí Tomáš Petříček v SMS pro server iROZHLAS.cz. „Nevím, jestli cesta druhého nejvyššího ústavního činitele bude mít nějaký přínos. Cesty tak vysokých představitelů státu EU na Tchaj-wan rozhodně nebývají zvykem.“

„Od listopadu 1989 drží politiku jedné Číny, nic se na tom nezměnilo a tento krok pana předsedy Senátu z té politiky jedné Číny vybočuje,“ uvedl pro Radiožurnál ministr vnitra Jan Hamáček, ale dodal, že Senát je autonomní a rozhoduje se samostatně.

Článek v angličtině.

Související články

Senát odsoudil „vyhrožování“ čínské ambasády Kuberovi. Předseda senátu Vystrčil plánuje návštěvu Tchaj-wanu
Senát odsoudil „vyhrožování“ čínské ambasády Kuberovi. Předseda senátu Vystrčil plánuje návštěvu Tchaj-wanu
Roušky z Číny dorazily i s propagandou. ČR za ně zaplatí miliardu a režim, který zapříčinil pandemii, získává politické ústupky
Roušky z Číny dorazily i s propagandou. ČR za ně zaplatí miliardu a režim, který zapříčinil pandemii, získává politické ústupky
ČR: Nejvyšší ústavní činitelé odmítli nátlak Číny a odsoudili vyhrožování odvetnými opatřeními
ČR: Nejvyšší ústavní činitelé odmítli nátlak Číny a odsoudili vyhrožování odvetnými opatřeními
Čeští herci sehráli před čínským velvyslanectvím scénku – soudní proces s komunistickou stranou
Čeští herci sehráli před čínským velvyslanectvím scénku – soudní proces s komunistickou stranou
Akvizice mediální společnosti CME skupinou PPF – retrospektiva, obavy a komentáře
Akvizice mediální společnosti CME skupinou PPF – retrospektiva, obavy a komentáře
„I zatajení pravdy může zabíjet,“ říká bývalý ministr Jan Sokol k postupu čínského režimu ve Wu-chanu
„I zatajení pravdy může zabíjet,“ říká bývalý ministr Jan Sokol k postupu čínského režimu ve Wu-chanu
Česká neziskovka varuje: Čínské úřady se pokoušejí dezinformovat veřejnost
Česká neziskovka varuje: Čínské úřady se pokoušejí dezinformovat veřejnost
Český miliardář Kellner financoval PR kampaň na zlepšení obrazu čínského režimu v ČR
Český miliardář Kellner financoval PR kampaň na zlepšení obrazu čínského režimu v ČR
Čínští křesťané utekli do ČR. Sledují je i tady a žádosti o azyl se táhnou roky
Čínští křesťané utekli do ČR. Sledují je i tady a žádosti o azyl se táhnou roky
Hlavní město České republiky zruší smlouvu s Pekingem. Rozhodla o tom městská rada
Hlavní město České republiky zruší smlouvu s Pekingem. Rozhodla o tom městská rada
Institut IRCC vydal zprávu o postupech čínského režimu při zatajování epidemie koronaviru
Institut IRCC vydal zprávu o postupech čínského režimu při zatajování epidemie koronaviru
Jak je to s licencí PPF pro podnikání v Číně a českou zahraniční politikou
Jak je to s licencí PPF pro podnikání v Číně a českou zahraniční politikou
Konzervativní strana vyzvala  čínský režim k zastavení represí a opuštění Tibetu
Konzervativní strana vyzvala čínský režim k zastavení represí a opuštění Tibetu

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“