Milan Kajínek

21. 3. 2020

Názory

Česká republika za roušky z Číny zaplatí jednu miliardu korun a platí i politickými ústupky. Zatímco běžní občané v Číně tvrdí, že epidemie pokračuje, čínský režim prohlašuje, že má situaci „pod kontrolou“ a žádné nové případy nakažení se již neobjevují. Za takové situace vyváží do světa roušky, které jsou v Číně velice pravděpodobně potřebné, což experti označují za neuvěřitelný akt propagandy. Podobné iracionální chování komunistická strana Číny už předvedla v minulosti několikrát.

„Ze strany Číny přece nejde o humanitární pomoc ani dar, ale o obchod,“ řekl primátor Hřib a připomněl, že za materiál česká vláda zaplatí více než miliardu korun, citoval pražského primátora deník Aktualne.cz. Primátor upozornil, že dodávka zdravotnického materiálu pro českou vládu z Číny, jejíž první část dorazila v pátek 20. března, není humanitární pomoc, ale obchod.

Deník také citoval Ivanu Karáskovou, analytičku z Výzkumného centra AMO, která uvedla, že čínský režim využívá prodej roušek jako politikou hru, aby zakryl selhání v počáteční fázi, kdy zamlčoval existenci nebezpečného viru a nechal ho rozšířit do celé Číny, odkud se dostal do zahraničí a zapříčinil celosvětovou pandemii.

Na začátku epidemie se komunistický režim dopustil mnoha chyb, kvůli kterým se koronavirus začal nekontrolovatelně šířit. První případ onemocnění se podle poslední studie objevil zřejmě už v polovině loňského listopadu. V prosinci před novým typem viru varoval své kolegy ve Wu-chanu oční lékař Li Wen-liang, policie ho však umlčela, cituje Karáskovou Aktualne.cz.

Slovenský deník SME.sk citoval kritiky postupu čínského režimu, kteří poukazují na to, že komunistická strana umlčovala lékaře a novináře, kteří na šířící se virus upozorňovali.

Režim mohl proti šíření nákazy zakročit mnohem dříve, místo toho raději zavřel špičkovou laboratoř v Šanghaji, které jako první popsala genom viru, uvedl list South China Morning Post. Vědci pracující v laboratoři netušili, proč se zařízení zavírá. Čínská novinářka poukázala na to, že laboratoř zveřejnila informace o viru dříve než čínské úřady, uvádí SME.sk.

Čína nemá epidemii pod kontrolou, říkají obyvatelé

Ve veřejném prostoru jsou hojně citovány statistiky předkládané čínským režimem, které ale zpochybňují hlasy lidí, běžných obyvatel Číny, kteří volají o pomoc a tvrdí, že komunistická strana Číny hraje mediální hru, aby ukázala obyvatelům Číny a světovým vládám, že epidemii zvládla, zatímco nákaza stále pokračuje.

Poslední čerstvou zprávu přinesla japonská tisková agentura Kjódó, která zveřejnila výpověď jednoho z lékařů pracujících v epicentru epidemie – čínském městě Wu-chanu v provincii Chu-pej. „Počet léčených pacientů je záměrně snižován, aby byl zdůrazněn úspěch Siovy vlády v boji s epidemií,“ uvedl wuchanský lékař, který má v tamní nemocnici má na starost rozhodování o propuštění pacientů. Více zde…

Představitelé Wu-chanu nedávno oznámili uzavření všech provizorních nemocnic, což mělo ilustrovat, že místní úřady zvládly epidemii koronaviru. Jen několik dní poté se však objevily zprávy o tom, že na kraji města vyrůstá nová provizorní nemocnice.

„Spolek Lidská práva bez hranic zaznamenal v poslední době zvýšenou aktivitu čínských úřadů, které se pokoušejí dezinformovat veřejnost, zahraniční vlády a organizace různými prohlášeními a narativy o počtu nakažených virem v Číně a původu viru,“ uvádí nezisková organizace Lidská práva bez hranic, která vydala zprávu, v níž uvádí souhrn zdrojů poukazujících na to, že čínské úřady manipulují s daty a zkreslují počty nakažených lidí.

„Světová laická, ale i odborná veřejnost, která – až na „specialisty na Čínu“ – detailně nesledovala, co se dělo ve „vzdáleném“ Wu-chanu, tak byla v posledních dvou týdnech šokovaná vývojem v Itálii. Ve skutečnosti se však jen opakuje wuchanská tragédie,“ píše sinologický projekt Sinopsis.

Podle zpráv zveřejněných projektem Sinopsis v době návštěvy čínské vicepremiérky Sun Čchun-lan ve Wu-chanu 6. března 2020 lidé hromadně vykřikovali z oken stále uzavřených bytů: „Všechno je podvod!“ 

„Pokud se ale bude pravda před veřejností skrývat, může snadno dojít k propuknutí další epidemie,“ pokouší se wuchanský lékař varovat mezinárodní společenství, které uvěřilo, že čínský režim podporovaný šéfem WHO podává o epidemii pravdivá data.

Český premiér chválí Čínu, nedávno chtěl vyhostit čínského velvyslance

„To, jak premiér Andrej Babiš chválí Čínu, asi není úplně dáno jeho přesvědčením, že by to Čína skvěle zvládala. Povolení k odvezení takového množství materiálu samozřejmě leží na čínské vládě. A to znamená, že vystupovat nyní proti čínskému velvyslanci v Praze není nejlepší nápad,“ uvedla Karásková pro Aktualne.cz.

Expertka tím odkazuje na nedávnou kauzu, kdy český Senát s podporou premiéra Andreje Babiše usiloval o výměnu čínského velvyslance v Praze, který zaslal výhružný dopis bývalému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi kvůli jeho plánované cestě na Tchaj-wan.

Vztahy s totalitním režimem

Řada zahraničních subjektů a politiků, včetně mezinárodních organizací, se nechala ovlivnit politickým a ekonomickým působením Čínské lidové republiky, a to až do té míry, že komunistickému režimu nadbíhají a zavírají oči před zločiny, které čínské úřady na svých občanech páchají.

Komunistická strana Číny, navzdory rétorice o mírumilovném růstu, nikdy neopustila své ideologické dogma o třídním boji a totalitní kontrole obyvatelstva. Za třicet let od masakru na náměstí Nebeského klidu v Pekingu v roce 1989, a dvacet let od začátku násilných represí příznivců duchovní disciplíny Falun Gong v roce 1999, se stav lidských práv v ČLR stále zhoršuje. Dochází k systematickému pronásledování všech vyznání a nezávislého myšlení.

Koronavirus ve světě a geografické rozmístění jeho epidemie ilustrují riziko, jakému čelí každá země, která se příliš sbližuje s komunistickým režimem, důvěřuje mu a stává se na něm závislá.

Mimo Čínu se wuhanský virus (COVID-19) nejvíce rozšířil v Itálii, Íránu a Jižní Koreji. Tchaj-wan a Hongkong, kteří jsou vůči komunistické straně velmi skeptičtí, měli relativně malé množství případů nakažených, přestože se nacházejí v těsném geografickém sousedství.

Poučení z historie: Velký skok vpřed

Velký hladomor. Přibližně čtyřicet milionů lidí zemřelo a země se zmítala v ekonomické krizi. Komunistická strana následně označila neštěstí za „přírodní pohromu“. V té době však žádné přírodní katastrofy nebyly zaznamenány. (svetbezkomunismu.cz)

V době hladomoru komunistická strana Číny prodávala obilí do zahraničí, i když běžní Číňané umírali hladem.

Trochu historie: Šedesát let po čínském „Velkém skoku vpřed“ mají čínská média stále zakázáno o této otázce informovat.

V roce 1959 zavedl čínský režim řadu nereálných praktik, jako například „zdvojnásobení výroby oceli,“ a „překonání Británie v deseti letech a USA v patnácti letech“.

Kampaň vyžadovala od každého člověka v Číně, aby se zapojil do výroby oceli. Farmáři byli přinuceni opustit pole.

Tyto praktiky měly za následek celonárodní hladomor, který stál život čtyřicet milionů lidí a který úřady oficiálně vysvětlily jako „tři roky trvající přírodní katastrofu“.

Podle deníku Ming Pao byly veškeré zprávy o pohromě komunistickou stranou umlčovány. Milice hlídkovaly ve dne i v noci, aby zabránily lidem chodit žebrat o jídlo a informovat o situaci vyšší úřady.

Pan Jiang z provincie Šan-si v roce 2009 vzpomínal na utrpení během velkého hladomoru: „Spousta malých vesnic byla vyhlazena, když celé rodiny farmářů vyhladověly k smrti. Lidé jedli cokoliv. V každé rodině někdo umřel a mrtvá těla byla všude.

Když byli rolníci tak hladoví, že se snažili ukrást obilniny z obilných sil, komunistická strana přikázala střílet do davu, aby zabránila rabování, a označila ty, kteří byli zabiti, za „kontrarevolucionáře“. Hladomor značně postihl provincie Kan-su, Šan-tung, Che-nan, An-chuej, Chu-pej, Chu-nan, S‘-čchuan a Kuang-si.

Hladoví rolníci byli přinuceni k účasti na stavbách zavlažování, konstrukcí přehrad a výrobě oceli. Spousta vesnic úplně vymřela, když rodiny jedna po druhé umíraly hladem.

Ve střední Číně, v oblasti Sin-jang v provincii Che-nan, došlo během tří měsíců k jednomu milionu úmrtí. Tento incident zůstává i po letech citlivým tématem a média v Číně o něm mají zakázáno informovat.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.