Nicole Hao

22. 3. 2020

Poprvé od vypuknutí epidemie koronaviru z Wu-chanu oznámila 19. března čínská Státní zdravotnická komise, že v celé zemi nepřibyl ani jeden pacient s COVID-19.

Jenže lidé v Číně popisují zcela odlišnou realitu – dlouhé řady před nemocnicí, nové provizorní nemocnice a karantény.

Řada uživatelů na čínském internetu sdílí názor, že tvrzením režimu nedůvěřují.

Nemocnice

Na videu zveřejněném 19. března na sociálních sítích ukazuje autor wuchanskou nemocnici Union, jednu ze 46 zařízení určených k léčbě COVID-19, a dlouhou řadu pacientů před ní. Všichni dodržují bezpečné rozestupy. Poblíž přihlíží ochranka nemocnice, muž oblečený do ochranného oděvu s maskou N95.

Deník The Epoch Times ověřil, že záběry byly skutečně natočeny u této nemocnice.

Pan Wu žijící v nedalekém městě Chuang-kang, prosil o pomoc. Žádná nemocnice v Chuang-kang ani ve Wu-chanu ho nechtěla otestovat, protože všechna zařízení, kde žádal o pomoc, byla zahlcená.

Dcera pana Wu řekla Epoch Times v telefonním rozhovoru: „Volala jsem doktorům ve Wu-chanu. Řekli, že je dost možné, že má otec nádor na ledvině, ale pomoci mu nemůžou… Jejich nemocnice jsou plné pacientů s virem.“

Nová provizorní zařízení

Stavební dělník pracující ve Wu-chanu sdílel 19. března video, zachycující výstavbu nové provizorní nemocnice v prostorách stadionu na předměstí Wu-chanu. „Ještě jedna noc, a naše práce bude skoro hotová. Nová provizorní nemocnice bude brzo v provozu,“ říká muž na videu.

Paní Li, která bydlí ve Wu-chanu, městě, kde virus vznikl, řekla Epoch Times, že úřady nedávno nechaly po celém městě zřídit síť speciálních stanic, které jsou obvykle situovány na univerzitách a kde jsou pacienti s koronavirem drženi v karanténě.

„Potom, co zavřeli 14 provizorních nemocnic, založili 300 stanic. Mám za to, že jde o nový druh provizorních zařízení,“ míní paní Li.

Městští komunističtí funkcionáři ve Wu-chanu zavřeli polní nemocnice 10. března, přesně v den, kdy těžce zkoušené město navštívil prezident Si Ťin-pching. Podle tvrzení úřadů už jich není třeba.

Paní Li Epoch Times sdělila, že spousta lidí nebyla oficiálně diagnostikována a jsou doma v izolaci. „Každý obytný komplex v Ťiang’anu (jedna z městských částí Wu-chanu, pozn. red.) má pacienty nakažené virem. Musí zůstat doma.“

Obyvatelka z Wu-chanu, paní Čchang, se domnívá, že epidemie je daleko horší, než uvádějí úřady. „Kdyby to nebylo tak špatné, vláda by nám dovolila vrátit se do práce. Teď jsou všechny cesty pořád ještě zatarasené a podniky ve Wu-chanu nezačaly s výrobou,“ uvedla žena 17. března v telefonním rozhovoru s Epoch Times.

Jedenáctimilionové město je v karanténě od konce ledna. Kvůli epidemii byla zastavena výroba, veřejná doprava, všechny veřejné akce a zakázána je i silniční doprava kromě zásobování.

Kromě odlehlých provincií Sin-ťiang a Kuej-čou, které nedávno otevřely vysoké a střední školy, jsou školy ve všech ostatních oblastech Číny stále bez žáků. Výuka probíhá po internetu anebo vůbec.

3 kritéria

Řada Číňanů vyjadřuje na internetu své pochybnosti o prohlášení režimu, že epidemii „porazil“. Jeden široce sdílený článek uvádí, že s epidemií bude v Číně opravdu skoncováno až potom, co budou splněna tři kritéria.

Tato tři kritéria jsou: znovu se otevřou všechny školy v Číně, Severní Korea a Rusko otevřou hranice s Čínou a Komunistická strana Číny uspořádá Liang-chuej neboli Dvě zasedání, což jsou dva každoroční politické sjezdy. 

Letos byly sjezdy naplánovány na 3. až 13. března, ale strana 24. února oznámila, že se kvůli epidemii koronaviru odkládají.

Přeloženo z článku z newyorské edice The Epoch Times.


Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.