Bowen Xiao

20. 3. 2020

Čínský režim odstartoval před několika týdny po celém světě agresivní dezinformační kampaň, jejímiž svědky můžeme být v přímém přenosu.

Komunistická strana Číny, plně si vědoma toho, jak zfušovala reakci na nový koronavirus, se snaží hledat viníka globální pandemie jinde, zasít nesváry na mezinárodní scéně a prezentovat režim jako hrdinu, který se s epidemií ukázkově vypořádal.

Bývalí vládní úředníci z USA, odborníci na Čínu a poradci národní bezpečnosti, sdělili Epoch Times, že dezinformační kampaň poukazuje na větší problém – globální ambice Pekingu.

Komunistické straně Číny se kampaní podařilo přesunout hněv Číňanů z režimu na Spojené státy americké, které jsou ponejvíce terčem útočné propagandy.

„Klamání, dezinformace, manipulace, překrucování faktů, zakrývání pravých motivů a trpělivé, neustálé rozbíjení vůle druhých bránit se, to je něco, co velmi dobře zapadá do globálních ambicí Komunistické strany Číny, která hodlá vládnout světu,“ vysvětluje Frank Gaffney, který za Reaganovy vlády působil na americkém ministerstvu obrany na sekci Mezinárodní bezpečnostní politiky. Dnes je Gaffney výkonným ředitelem Centra pro bezpečnostní politiku se sídlem ve Washingtonu.

Cenzura a konspirační teorie

Interní dokumenty čínské vlády, které se čínské edici Epoch Times podařilo získat, ukazují, že režim záměrně hlásil nižší počet případů nakažených koronavirem a cenzuroval debaty o epidemii, čímž přispěl k rozšíření nemoci, která dosud nakazila přes 200 tisíc lidí po celém světě a neúnavně se šíří dál.

Státní funkcionáři ČLR a státní média v Číně podněcují konspirační teorie na sociálních sítích. Poslední tvrzení zní, že původ viru není známý, že ho přinesla americká armáda nebo že díky nezměrnému úsilí čínské komunistické strany se ostatním zemím podařilo získat čas, aby se na nákazu připravily.

Státní čínská média, mnohé z nichž mají webové stránky i v angličtině, tyto teorie protlačují skoro každý den. Některé články dokonce přímo vyhrožují USA.

Přestože lidé v Číně mají zakázáno používat Twitter, trollové se sem v poslední době vrhli ve velkém, aby obhajovali komunistický režim, útočili na Spojené státy a papouškovali propagandu Číny.

Na náš dotaz, zda Twitter o těchto trollech ví a plánuje jim účty zrušit, mluvčí společnosti nereagovala.

Terč Amerika

Další báchorky, kterým se momentálně dostává v amerických médiích pozornosti, je tvrzení, že označení „wuchanský virus“ je rasistické. Přitom čínská státní média sama tento výraz používala, jak Sin-chua, tak Global Times a další.

Také jiné nemoci, např. ebola, zika, západonilská horečka, lymeská borelióza nebo španělská chřipka jsou všechny pojmenovány po místě, kde se virus objevil jako první.

Joseph Bosco, bývalý pracovník kanceláře ministra obrany, kde měl na starosti Čínu, uvedl pro Epoch Times, že cílem dezinformační kampaně Číny je „hodit vinu na někoho jiného a uniknout zodpovědnosti za své hrubé pochybení.“

Podle Bosca není Amerika cílem čínské propagandy náhodou. „Komunistická Čína pohlíží na USA jako na hlavní překážku svých agresivních globálních ambicí. Snaží se posílit důvěryhodnost komunistické strany a její legitimnost a zdiskreditovat USA a Západ.“

Jak s dezinformacemi čínského režimu bojovat? Bosco je za to, aby americká vláda vyžadovala reciprocitu ve všech aspektech americko-čínských vztahů.

Žaloby na Čínu

Klamavá kampaň neunikla pozornosti americké vlády, která se proti ní postavila. Také prezident Trump uvedl 17. března na brífinku pro média: „Čína vydala informaci, která není pravdivá a to, že naše vojsko jim tohle (virus) dalo. Není to pravda a než bych se hádal, budu tomu říkat podle toho, odkud to přišlo. Přišlo to z Číny.“

V Americe již několik jedinců a právnických firem podalo na čínský režim žalobu za to, že pandemii způsobil.

Bonnie Glaserová, bývala poradkyně ministerstva obrany a současná ředitelka China Power Project při Středisku pro strategické a mezinárodní studie, vysvětluje, že Peking se snaží prezentovat v lichotivém světle jak doma, tak v zahraničí, a proto chce svést vinu na někoho jiného.

„Kdyby byl Peking obviňován z toho, že epidemii na začátku nezvládl a dovolil, aby se rozšířila do zbytku světa, poškodilo by to globální image Číny,“ uvedla Glaserová a dodala, že pokud by se režimu úspěšně podařilo vyobrazit sebe samého jako někoho, kdo tuto krizi dobře zvládl, mohl by u veřejnosti ještě víc podkopat důvěru v demokracii a kapitalismus.

Peter Huessy z bezpečnostní analytické firmy Geostrategic Analysis, řekl pro Epoch Times, že dezinformace čínského režimu mají neblahý dopad na celý svět a stěžují snahy světových vlád ochraňovat zdraví svých občanů. 

„Celá čínská strategie spočívá v masových dezinformacích …Čína se snaží předstírat, že je zodpovědným členem mezinárodního společenství, ale ve skutečnosti se velmi snaží podkopávat právní řád a lidská práva,“ uvedl Huessy.

Článek byl redakčně zkrácen. Přeloženo z anglického originálu.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.