Jack Phillips

30. 9. 2020

Americký prezident Donald Trump a bývalý viceprezident Joe Biden se v úterý „utkali“ v ostré předvolební debatě. Diskutovalo se o tématech, jako pandemie COVID-19, násilí v ulicích, nezaměstnanost, Nejvyšší soud a volby prostřednictvím pošty.

Během debaty se oba kandidáti ostře napadali. Trump se snažil zaškatulkovat Bidena coby sympatizanta „radikálně levicového“ křídla jeho strany a často zmiňoval, že bývalý viceprezident je kariérní politik se 47letým politickým působením.

Debatu „korunovalo“ přerušování a skákání si do řeči jeden přes druhého.

„Mohl bys sklapnout, chlape?“ neudržel se jednou Biden vůči Trumpovi a označil jej za „neprezidentského“. Později Trumpa opět přerušil slovy: „Zastaví se alespoň na minutu?“

Když přišla řeč na pandemii koronaviru, Biden poznamenal, že Trump by měl být ve věci „chytřejší“. Ten Bidenovi oplatil poznámkou, že promoval jako „buď nejhorší nebo téměř nejhorší ze třídy“.

Dále Biden poukázal na to, že Trump pandemii viru Komunistické strany Číny nezvládl, protože „vyčkával a vyčkával“. A také, že má „vylézt ze svého bunkru a z písečné překážky“ a jet svým golfovým vozíkem do Oválné pracovny, aby přišel s plánem, jak zachránit lidi, přijatelným pro obě strany.

„Řeknu ti Joe, ty bys nikdy nemohl situaci zvládnout tak jako my. Nemáš to v krvi,“ reagoval Trump.

Dále Biden kritizoval Trumpa za vývoj ekonomiky. Trump zase kritizoval Bidena za to, že se odmítl vyjádřit k otázce rozšiřování Nejvyššího soudu v případě, že Trumpova kandidátka Coneyová Barrettová bude do instituce zvolená.

Když přišlo na téma rasových vztahů, Biden obvinil Trumpa, že podněcuje rasovou nenávist. Trump na oplátku označil federální kriminální zákon z roku 1994, na kterém Biden pracoval, jako nejhorší, pokud jde o zacházení s černochy.

Na téma navázala i problematika násilí v ulicích, které propuklo při a po protestech Black Lives Matter. Trump poukázal na fakt, že některá města řízená demokraty odmítla spolupráci s federálními agenty a násilí v nich přetrvává, zatímco ostatní jsou již pod kontrolou.

„My věříme v zákon a pořádek, ty ne,“ řekl Trump a dodal, že demokraty řízená města řídí levicoví radikálové „a omotali si tě kolem prstu, Joe“.

Trump také poukázal na zvýšenou kriminální aktivitu ve velkoměstech řízenými demokraty, jako New York nebo Chicago, ve kterých došlo k velkému nárůstu vražd a přestřelek.

Debata přišla i na téma syna Joe Bidena, Huntera.

Trump poukázal na pochybné obchodní praktiky Huntera s Čínou a Ruskem v době, kdy byl jeho otec viceprezidentem.

„A není divu, že tvůj syn do toho šel a řídil miliardy dolarů, vzal si miliony – a když už jsme u toho, proč dala manželka moskevského starosty tvému synovi 3,5 milionu dolarů? Co udělal, že si je zasloužil? Co dělal v Burismě?“ ptal se Trump v návaznosti na nedávno zveřejněnou senátní zprávu.

„Můj syn neudělal s Burismou nic nekalého,“ odpověděl Biden a označil Trumpův postoj za „všemi zdiskreditovaný“.

Překlad a redakční úprava původního článku newyorské redakce The Epoch Times: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 %, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti
Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 %, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo hnutí ANO s 32,5 procenta, druhá ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně po deseti procentech a hnutí STAN by získalo osm procent hlasů.

Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel
Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel

Ocenil ji zejména jako nástroj pro mírové soužití. Také připomněl, že umožňuje volně cestovat, pracovat a studovat v jiných zemích EU.

„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli
„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli

Masové ilegální přistěhovalectví je využíváno k „politickému, kulturnímu, ekonomickému a dokonce i geografickému zničení Spojených států amerických“, říká odborník na komunismus.

Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy
Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy

Britská policie dnes začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli vybráni do první vlny deportací do Rwandy.

Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší
Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší

Objevte kouzlo máje, lásky času. Český měsíc květen má svou vlastní historii a původně se jmenoval máj.