Michal Cabejšek

19. 11. 2020

Ve středu 18. listopadu se žáci prvních a druhých tříd a děti ze speciálních škol vrátili zpět do lavic. Ve středu 25. listopadu se do škol vrátí závěrečné ročníky středních škol a od 30. listopadu ostatní žáci základních škol.

Bez omezení bude první stupeň a deváté třídy, další třídy druhého stupně se budou střídat. Oproti jaru se bude výuka uskutečňovat v celých třídách, roušky budou povinné po celou dobu výuky, ve třídách i ve společných prostorách. Žáci z různých tříd by se neměli potkávat, budou se také dodržovat zpřísněná hygienická opatření a bude rovněž zákaz zpěvu a tělocviku. Na střední školy se má vrátit praktická výuka s omezením počtu do dvaceti studentů.

Na rozdíl od jara také nebude docházka dobrovolná. Na základních a středních školách by však měly být možné i individuální konzultace. Výjimku mají pouze mateřské a speciální školy, těch se tato opatření netýkají.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný v pátek vládě navrhne zmírnění opatření proti covidu-19. Z pátého stupně protiepidemického systému PES by se ČR podle něj od pondělí 23. listopadu měla přesunout do čtvrtého, který znamená mírnější opatření.

Ve čtvrtém stupni se má včetně obnovy docházky do základních škol a praktické výuky na středních školách do 20 lidí rovněž obnovit výuka na vysokých školách do stejného počtu lidí. Povoleno by mohlo být také shromažďování až šesti osob nebo by měl být zmírněn zákaz vycházení až od 23:00.

Veletrh pražských středních škol bude letos online

Jubilejní 25. ročník veletrhu pražských středních a vyšších odborných škol Schola Pragensis bude poprvé v historii pouze online. Veletrh letos nabídne včetně důležitých informací například poradny a besedy se zajímavými osobnostmi. „Aby byla zachována přímá interakce s diváky, budou moci klást svoje dotazy přes chat,“ dodal radní hl. m. Prahy pro oblast školství Vít Šimral.

Událost slavnostně zahájí 26. listopadu živý online přenos ze studia z reprezentačních prostor pražského primátora a vysílání potrvá až do soboty 28. listopadu. „Je zásadní, aby současná pandemie měla co nejmenší negativní dopad na vzdělání dětí a mládeže. Zájemci o studium na středních a vyšších odborných školách musejí mít dostatek informací, aby se na základě nich mohli správně rozhodnout o svém dalším směřování. Oceňuji, že veletrh Schola Pragensis tyto informace nabídne i letos, a to v online podobě,“ uvedl primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

„Schola Pragensis je unikátní svou atmosférou a svým rozsahem a je skvělé, že se oboje podařilo přetavit i do online podoby. Schola Pragensis je pro řadu mladých lidí inspirativním mezníkem, kterým jim pomáhá se zorientovat v tom, jaké cesty se před nimi otevírají,“ dodává předsedkyně Výboru pro výchovu vzdělávání hl. m. Prahy Mariana Čapková.

Pražský magistrát svěřil organizaci letošní Scholy Pragensis skupině absolventů a středoškoláků ze Smíchovské střední průmyslové školy v Praze 5. Ti několik měsíců pracovali na tvorbě webových stránek veletrhu. „Studenti budoucím studentům. Středoškolští studenti dvou pražských škol připravují pro své budoucí kolegy informační servis v rámci Schola Pragensis ON-LINE. Vedení Prahy projevilo odvahu a svěřilo tento ambiciózní projekt mladým lidem, poskytuje jim při tom morální i materiální podporu,“ popsal ředitel Smíchovské střední průmyslové školy Radko Sáblík, který přípravy online veletrhu koordinuje. Zdůraznil také, že pro středoškoláky je to zároveň obrovská zkušenost, protože musí zvládnout takto velký projekt na úrovni profesionálních agentur.

„Občas slýcháváme, že krize přináší příležitosti, ne tak často ale vidíme, že jsou naplněny. Omezení v době koronavirové pandemie a nemožnost uspořádat veletrh Schola Pragensis v prezenční formě daly příležitost k tomu ukázat, že středoškoláci ve spolupráci s profesionály dokáží zrealizovat velmi náročné projekty, navíc s veřejným prospěchem,“ doplnil Bohumil Kartous, ředitel Pražského inovačního institutu, jenž se na Schole Pragensis ON-LINE podílí.

Rozcestník na veškeré komunikační platformy veletrhu Schola Pragensis 2020 bude rovněž na tradiční webové stránce www.scholapragensis.cz. Kromě prezentace škol na internetu mohou všichni zájemci o vzdělávání v pražských školách stahovat zcela novou aplikaci pro mobilní telefony.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.