Janita Kan

20. 11. 2020

Prezidentské volby v USA 2020

Osobní právník prezidenta Donalda Trumpa, Rudy Giuliani, prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci, že očekávané vítězství Joe Bidena v letošních volbách bylo výsledkem „národní konspirace“ plánované demokraty.

Bývalý starosta New Yorku uvedl před reportéry, že má důkazy o spiknutí, jehož cílem bylo ukrást klíčové státy Trumpovi, ale nemůže je zveřejnit.

„Není o tom pochyb. Tohle nebyl nápad nějakých deseti nebo dvanácti demokratických šéfů. Jde o plán. Člověk by musel být blázen, aby si to neuvědomil. Stejnou věc takto dělají v deseti velkých, ve většině případů nečestných, městech ovládaných demokraty,“ prohlásil Giuliani.

Trumpovi právníci spustili několik právních sporů v klíčových státech, kde viní volební komise z nesrovnalostí či podvodů. Dosud však neposkytli detailní důkazy pro svá tvrzení.

Záznam tiskové konference 19. listopadu 2020

https://www.youtube.com/watch?v=BlovNSzZ7N4
volby usa podvod trump
Pracovníci volební komise v okrese Allegheny organizují volební lístky ve skladě v Pittsburghu; 7. listopadu 2020. (Jeff Swensen / Getty Images)

Podle Giulianiho mají Trumpovi lidé minimálně deset svědků, kteří jsou připraveni svědčit u soudu o podvádění při volbách, ale jejich jména nemohou být zatím zveřejněna z obavy o jejich bezpečí a soukromí. Kromě toho disponuje Trumpův volební tým přinejmenším tisícovkou místopřísežných prohlášení od občanů, kteří byli svědky nepravostí, jež by „stačily na zvrácení jakýkoliv voleb“.

Právníci amerického prezidenta poukázali na různé případy volebních podvodů, k nimž došlo v klíčových státech jako Pensylvánie nebo Michigan. Giuliani citoval například místopřísežné prohlášení pracovnice volební komise, která dostala za úkol datovat volební lístky doručené 4. listopadu na 3. listopadu. Takovéto hlasy by se však správně počítat neměly, protože dorazily po uzávěrce.

„Máme takovýchto dalších sto. Nemůžu vám je ukázat, protože si ti lidé nepřejí, aby je obtěžovali,“ dodal Giuliani.

Právníci zastupující státní politiky a volební komise se proti obviněním ohradili a tvrdí, že jsou neopodstatněná a smyšlená.

Giuliani na tiskové konferenci rovněž oznámil, že už v pátek podá žalobu ve státě Georgie, kde půjde mimo jiné o volební podvody.

„V Atlantě neměli republikáni dovoleno sledovat proces zpracování volebních lístků došlých poštou. Inspekce byly totálně odvrhnuty, a máme také řadu dvojitých voličů, máme řadu voličů, kteří ve státě nežijí, a máme konkrétní důkazy o zastrašování a změnách ve hlasování. Všechno to bude v žalobě, která se podává zítra,“ uvedl Trumpův právník a dodal, že zvažuje podání žalob také ve státech Arizona, Virginie a Nové Mexiko.

Přeloženo z originálního článku newyorské redakce The Epoch Times.


Volby USA: Přehled zpráv – 21. listopadu 2020

https://www.youtube.com/watch?v=ku49Nk38Dz4

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.