Šedesátiletá Robin z venkova ve Virginii nebyla v hlavním městě Spojených států víc než dvacet let a organizované politické akce se nezúčastnila nikdy ve svém životě. Přesto se teď rychle sama nabídla, že pomůže s organizací jedné ze zastávek karavany vozidel směřujících do Washingtonu, kde se má 6. ledna 2021 uskutečnit podle mnohých historická demonstrace na podporu prezidenta Donalda Trumpa.

Donald Trump nezvykle požádal své příznivce, aby se sem na tento datum sjeli a podpořili ho. Nejde o náhodné datum. V tento den se totiž uskuteční společné zasedání Kongresu, během něhož mají američtí zákonodárci potvrdit platnost hlasů sboru volitelů.

Několik republikánů ve sněmovně již oznámilo, že proces napadnou kvůli sporným volbám v šesti klíčových státech.

„Buďte tam, bude to divoké!“ napsal Trump na Twitteru 19. prosince a o týden později dodal: „Uvidíme se ve Washingtonu, D.C., 6. ledna. Nenechejte si to ujít. Další informace přijdou později!“

V reakci na jeho výzvu se po státech formují dobrovolníci, kteří ve svých regionech organizují podporovatele Trumpa, již mají v plánu do hlavního města jet. Muž s přezdívkou Dr. ENoCH z Michiganu například organizuje karavanu, která bude zastavovat ve 20 městech a projíždět čtyřmi silničními tahy. Musí celou trasu naplánovat včetně přestávek a zastávek na tankování.

Podle něj půjde o největší pro-trumpovskou demonstraci v dějinách vzhledem k tomu, že předchozí dvě akce na podporu současného prezidenta, k nimž došlo po sporných volbách, vznikly spontánně a bez výzev od Trumpa.

trump protest
Amelia z Michiganu pózuje před svým autem vyzdobeným pro-trumpovskými transparenty. (foto poskytla dotyčná)

S propagací pomáhají také minimálně tři pro-trumpovské skupiny, které protest ve Washingtonu organizují – MAGA Million, March for Trump a Stop the Steal.

Soudní spory Trumpova volebního týmu o platnost voleb v Pensylvánii, Georgii, Michiganu, Wisconsinu, Arizoně, Nevadě a Novém Mexiku zatím nepřinesly žádný zvrat. Pro mnohé podporovatele Trumpa tak bude demonstrace 6. ledna poslední historickou šancí, jak svého kandidáta podpořit.

„Celá ta akce bude něco jako klíčový rok 1776. Jde o významný moment, který má zaručit, že Amerika zůstane Amerikou. Bude to šílené, ale chci se toho zúčastnit,“ svěřil se Epoch Times 55letý Dean z Charlotte v Severní Karolíně (uvádíme pouze první jména osob z obavy o jejich bezpečnost).

„Řekla bych, že jestli nezachráníme naši republiku teď, tak už nevím kdy,“ uvedla 22letá Amelia z Fentonu v Michiganu.

„Trump není jen prezidentem Ameriky. Myslím si, že je vůdce svobodného světa. Amerika je poslední baštou svobody. Když padne Amerika, zbytek svobodného světa propadne socialismu a komunismu… Proto tam 6. ledna jedu,“ míní muž z New Yorku s twitterovou přezdívkou Storm.

Přinejmenším desítka republikánů ve Sněmovně reprezentantů slíbila, že napadne volební kandidátky volitelů při schvalování 6. ledna. Napadnutí musí podepsat také alespoň jeden senátor, přičemž veřejně to potvrdil zatím pouze Josh Hawley z Missouri. Další oznámili, že jsou této možnosti nakloněni.

Někteří z příznivců Trumpa, včetně organizátorů karavan, se spoléhají na viceprezidenta Mikea Pencea, který má jako předseda Senátu za úkol odpečetit obálky s hlasy volitelů, což by mohl podle některých odmítnout a vyvolat tak patovou situaci, kterou by musel vyřešit Nejvyšší soud.

Organizátoři karavan proto věří, že přítomnost velkých davů ve Washingtonu pomůže Penceovi a Kongresu učinit správnou volbu.

„Když bude v tom boji Mike Pence sám, bude to pro něj hodně těžké, ale když se za něj postaví kongresmani a kongresmanky a lidé z venku, pak bude mít to rozhodování daleko snazší,“ míní 29letý Garrett z Connecticutu.

trump protest
Nicole ze Severní Karolíny pózuje s dalšími příznivci Trumpa. (foto poskytla dotyčná)

Jak uvádějí organizátoři karavan, které pojedou čtyřmi různými trasami, nikdy předtím nic takového nepřipravovali. Všichni používají sociální média, díky nimž se jim s lidmi lépe komunikuje. Garrett si dal za cíl získat do své karavany aspoň 100 vozidel, přičemž k 28. prosinci jich měl 24.

Organizátoři mají za úkol také praktické věci, například radit lidem, co si s sebou vzít (jídlo a pití), a co naopak nebrat (zbraně). 38letá Nicole z Jižní Karolíny radí účastníkům, aby vždy chodili ve skupinách či párech, kvůli možným útokům ze strany extrémistických levicových skupin jako Antifa.

„Přicházíme v míru. Nepřicházíme, abychom útočili, abychom bojovali, ale zároveň jsme byli po celé zemi svědky toho, že vůči podporovatelům prezidenta Trumpu a MAGA všeobecně se páchá hodně násilí. Jsme opatrní, nejsme hloupí,“ říká Nicole.

Někteří organizátoři karavan si vzali kvůli protestu volno v práci nebo pozastavili podnikání, aby se mohli organizaci věnovat naplno. Jiní zase mají volno kvůli lockdownu anebo mají flexibilní zaměstnání.

45letá Harmony, která organizuje zastávku v Gettysburgu, tvrdí, že je dokonce ochotná přijít o práci, jen aby se do Washingtonu dostala.

„Pokud byl kdy den, kdy je v D.C. potřeba osobní přítomnosti patriotů, pak je to šestého ledna. Jde o vyvrcholení boje, který poslední čtyři roky vedeme. Je to tak důležité, že bych klidně přišla o práci nebo o auto,“ sdělila Epoch Times Harmony.

Překlad a redakční úprava původního článku: O. H.

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.