Susanne Ausic

6. 3. 2021

NĚMECKO – V tuto chvíli existuje spor o tom, do jaké míry má injekce COVID-19 smysl v kontextu zastavení šíření epidemie. Žádost poslankyně AfD Caroly Wolleové (DR 16/9681) vyvolává nové otázky. Na její dotaz odpovědělo Ministerstvo sociálních věcí a integrace Bádensko-Württembersko.

Na otázku, zda očkovaní lidé mohou přenášet koronavirus, uvádí:

„U vakcín mRNA dosud nebylo objasněno, do jaké míry je snížen nebo zabráněn přenos (přenos patogenů) očkovanými osobami.“

Na otázku, jak dlouho ochrana očkováním trvá, odpovídá „dosud není známo“ s odkazem na Institut Roberta Kocha. Ochrana navíc nezačne okamžitě po očkování – „a někteří očkovaní lidé zůstávají nechráněni“.

Rovněž není známo, zda očkování „chrání před kolonizací patogenem SARS-CoV-2 nebo před přenosem patogenu na jiné lidi“. Proto i po očkování je důležité chránit sebe a své životní prostředí v rámci pravidel AHA, která zahrnují dodržování rozestupů a nošení obličejové masky.

Převážný názor je, že lidé, kteří již mají pozitivní test PCR, by podle doporučení Stálé vakcinační komise (STIKO), které ve své odpovědi uvedl stát Bádensko-Württembersko, „nejprve nebyli očkováni“. Předpokládá se, že po prodělané infekci má většina lidí „alespoň určitý ochranný účinek“ protilátek.

Jak dlouho vydrží, dosud nebylo přesvědčivě zodpovězeno.

Kvůli nedostatku vakcín by se pro očkování měli upřednostnit ti, kteří nemají přirozenou ochranu před koronavirem. Pokud je k dispozici dostatek vakcíny, „podle STIKO by lidé, kteří byli dříve nemocní COVID-19, měli být obecně očkováni asi šest měsíců po uzdravení, s přihlédnutím ke stanovení priorit“.

Pokud je test PCR pozitivní po první vakcinaci, neměla by být druhá vakcinační dávka podána do šesti měsíců po druhém zotavení nebo diagnóze, podle doporučení STIKO. Proč je i v tomto případě stále podávána druhá očkovací dávka, je sporné, protože STIKO předpokládá, že lidé s pozitivním testem PCR tak či tak mají „určitý ochranný účinek“.

K 1. březnu 2021 bylo v Německu plně očkováno 2 159 412 lidí. Federální ministerstvo zdravotnictví uvádí, že více než čtyři miliony lidí dostaly alespoň jednu dávku vakcíny. Není však známo, zda si očkované osoby jsou vědomy toho, že je třeba předpokládat, že nejsou imunní a že mohou být nadále infekční.

článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.:

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“