PR článek

16. 3. 2021

Všechny banky mají své identifikační kódy. Běžný člověk si je ale všechny určitě nezapamatuje a není to ani nutné, stačí znát kód té své. Už jste slyšeli o SWIFT nebo BIC kódu?

Kódy bank jsou směrová 4místná čísla, které identifikují banku. Vždy je najdete v čísle svého účtu, za lomítkem. V současnosti existuje 66 kódů, každé bance přiřazuje jedinečný kód Česká národní banka. Použijete ho pouze v případě, že posíláte platbu v rámci České republiky, při přeshraniční platbě budete potřebovat jiný kód.

SWIFT a BIC kód

Pokud budete někdy potřebovat poslat peníze do zahraničí, budete k transakci potřebovat SWIFT kód, někdy označovaný také jako BIC kód. Tento kód má 8, nebo 11 číslic a skládá se z několika dílčích kódů. SWIFT/BIC kód tak v sobě obsahuje kód banky, kód země, který je značen většinou dvěma písmeny (pro Česko je to CZ, pro Slovensko SK atd.), kód regionu či místa, který je opět dvoumístný a je tvořen písmeny (například Praha má kód PP) a volitelný trojmístný kód pobočky.

SWIFT/BIC kód vždy najdete buď ve svém internetovém bankovnictví, nebo na kartičce ke svému účtu, kde je uvedeno také číslo vašeho účtu. Pokud kód nemůžete najít, sdělí vám jej na jakékoliv pobočce vaší banky.

IBAN kód

IBAN je další kód, který je nutný pro platbu do zahraničí. Právě díky němu totiž můžete poslat peníze do zahraniční banky. Tento kód se skládá z kódu země, dvoumístného kontrolního znaku, kódu banky a čísla vašeho účtu. V Česku IBAN obsahuje celkem 24 míst, maximálně ale může být 30místný, pokud využívá i mezery. Mezery v IBAN kódu se píší za každým čtvrtým znakem, využívají se spíše v písemné podobě, v elektronickém styku se nepíší.

Strukturu IBAN kódu si určuje každá země sama, ale musí být dodržena jistá pravidla: určené pozice kódu banky a čísla účtu se nesmí měnit.

Banky bez SWIFT kódu a zahraniční platba

Dnes existují také banky, které nedisponují SWIFT kódem, i tak je ale možné v nich zahraniční platbu uskutečnit. Nabízejí se zejména 3 možnosti: platba v korunách, nestandardní platba nebo přesměrování platby přes BIC ČSOB.

Všechny potřebné kódy pro uskutečnění jakékoliv platby vždy zjistíte v internetovém bankovnictví, nebo vám je sdělí banka, ať už elektronicky, nebo na kterékoliv pobočce. Pokud se chystáte posílat peníze do zahraničí, příslušné kódy bank najdete přímo v internetbankingu, stačí vyhledat danou banku a kód se doplní sám.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.