Masooma Haq

27. 5. 2021

Vrchní státní zástupci 22 států vyzvali Senát USA k hlasování proti dosazení Davida Chipmana na pozici ředitele Úřadu pro alkohol, tabák, zbraně a výbušniny (ATF), jenž spadá pod ministerstvo spravedlnosti. Odvolávají se na snahy prezidentova kandidáta omezovat práva plynoucí z druhého dodatku ústavy.

Dopis se žádostí vůči Chipmanově konfirmaci zastřešil vrchní státní zástupce Montany Austin Knudsen.

„Druhý dodatek je základním zákonem Listiny základních lidských práv a svobod,“ uvádějí vrchní státní zástupci. „Garantuje naše přirozené, Bohem dané právo k ochraně našich životů, našich rodin, našeho majetku a našich svobod. Potvrzení Davida Chipmana do funkce ředitele ATF je útokem na tato práva a na miliony oprávněných držitelů zbraní v celé zemi.“

Žalobci v dopise také sdělují, že právo na držení zbraně je v jejich státech více než jen hobby nebo sport. Pro ty, kteří žijí na venkovech, jsou zbraně součástí hospodářství a jsou často využívány k ochraně dobytka. Občané jejich států je také využívají k lovu a k ochraně svých rodin v případě, že policie nemůže dorazit včas.

„Nás, vrchní státní zástupce, znepokojuje předešlé zapojení pana Chipmana do anti-zbraňových organizací a jeho extrémní postoje vůči vlastnění zbraní obecně, a proto není z našeho pohledu vhodným kandidátem na ředitele ATF,“ uvádí dále skupina.

Chipman působil 25 let v ATF jako speciální agent monitorující černý obchod s palnými zbraněmi. Poté se stal senior poradcem Giffords Law Center obhajujícím regulaci zbraní a také lobbistou.

Během středečního konfirmačního slyšení před Soudním výborem Senátu dostal od republikánů „otázky na tělo“ týkající se jeho předešlých komentářů obhajujících regulaci zbraní.

Opozici vůči Chipmanově nominaci vyjádřil i republikánský kongresman Biggs během slyšení sněmovního Podvýboru pro kriminalitu, terorismus a domácí bezpečnost 20. května.

„Od té doby, co pan Chipman odešel v roce 2012 z ATF, vydělával lobbováním za neúspěšnou politiku omezení zbraní, nejdříve pro Michaela Bloomberga a poté pro Gifford Law Center,“ řekl Biggs. „Prací ředitele ATF je uvádět v platnost zákony, které schválí Kongres… a ne propagovat neúspěšné regule.“

V dubnovém stanovisku senátor Ben Sasse (republikán) vznesl formální námitku vůči Chipmanově nominaci, v níž jej označil za „fanatického stoupence regulace zbraní“, jenž ve svém předchozím působení podkopával práva občanů plynoucí z druhého dodatku ústavy.

Vrchní státní zástupci v závěru svého dopisu žádají senátory, aby Chimpanovu nominaci nepotvrdili, a žádají prezidenta Bidena, „aby nominoval někoho, kdo není nepřátelský vůči našim právům a způsobu života“.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."