Alex Wu

20. 6. 2021

Zatímco Evropská unie spouští 1. července svůj program „digitálního COVID certifikátu EU“, čínské velvyslanectví ve Francii prohlásilo, že se bude mstít za rozhodnutí bloku vyloučit ze systému vakcíny vyrobené v Číně. Pomsta spočívá v zavedení přísnějších pravidel pro francouzské cestovatele, kteří chtějí vstoupit do Číny.

Do programu, který zjednoduší informace o zdravotním stavu cestujících v souvislosti s COVID-19, jsou zapojeny všechny členské země EU a také Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko.

Digitální pas má usnadnit pohyb osob po členských zemích bloku, které momentálně mají rozdílné požadavky na vstup. Digitální certifikáty obsahují QR kód a vydávají je jednotlivé země EU. Všechny země EU jsou povinny uznávat certifikáty vydané jinými zeměmi EU.

Digitální pas obsahuje základní údaje cestujícího – jméno, příjmení a datum narození plus informace o očkování či výsledcích testu na COVID-19. Z programu jsou však vyloučeny očkovací látky vyrobené v Číně a Rusku.

Vakcíny vyrobené v Číně nejsou do programu zahrnuty, protože nebyly schváleny pro použití Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). Některé členské státy EU, například Řecko, Kypr, Maďarsko a Srbsko, však čínské vakcíny přesto přijaly.

covidpass
Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn a Ronald Fritz, manažer projektu CovPass ve společnosti IBM, představili aplikaci CovPass během tiskové konference oznamující očkovací certifikáty CovPass pro smartphony, 10. června 2021 v Berlíně. (Andreas Gora – Pool / Getty Images)

28 dnů karantény pro Francouze

V souladu s rozhodnutím EU zavedla Francie 9. června nové podmínky pro vstup do země. Lidé, kteří byli očkováni, nyní nebudou muset pro vstup do Francie prokázat „závažné důvody“, ani nebudou muset být drženi v karanténě. Vakcíny, které Francie uznává, jsou od firem Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson.

Podle nových směrnic budou muset čínští státní příslušníci předložit při návštěvě země „závažné důvody“ a v případě povolení budou muset být po dobu sedmi dnů v karanténě.

Oficiální internetové stránky čínského velvyslanectví ve Francii vydaly 14. června oznámení, které čínským občanům připomíná nové francouzské předpisy. Pracovník čínského velvyslanectví ve Francii sdělil Rádiu Svobodná Asie (RFA), že Peking zavede „reciproční sankce“, to znamená, že při vstupu Francouzů do Číny Čína neuzná jejich očkování nečínskými vakcínami.

O odvetných opatřeních režimu vůči Francii informovala pevninská čínská média 15. června a dodala, že cestující z Francie musí být po příletu drženi v karanténě po dobu 28 dní, což je mnohem déle, než Francie požaduje pro čínské občany.

Zprávy tvrdily, že vakcíny vyrobené v Číně nejsou ve Francii a EU uznávány z politických důvodů, protože je již schválila Světová zdravotnická organizace (WHO). Zprávy také uváděly, že přísná opatření mají „udělit Francii lekci“.

Francouzský komentátor současného dění Wang Lung-meng uvedl pro RFA, že podle něj je cílem čínské odvety vyvolat nacionalistické nálady mezi Číňany. Poukázal na to, že čínský velvyslanec ve Francii, Lu Šaj, jako jeden z představitelů režimní „vlčí diplomacie“ často kritizuje západní země za jejich výzvy k vyšetření původu COVID-19.

„Reciproční zacházení, kterého se Čína domáhá, je směšné. Jak se k tomu postaví čínští občané, kteří žijí ve Francii a nechali se očkovat na Západě? Bude jim zakázáno vrátit se do Číny?“ ptá se Wang.

Dle jeho mínění je Francie jako významná země EU zodpovědná vůči svým občanům, když neschválila čínské vakcíny vzhledem ke zprávám o nízké účinnosti a nedostatečné transparentnosti údajů použitých při klinických zkouškách.

Je to také nezbytný prostředek k utlumení Číny, protože režim prosazuje svou vakcinační diplomacii a snaží se získat globální dominanci tím, že využívá příležitostí pandemie, uvedl Wang.

Erkin Azat, kazašský novinář žijící ve Francii, ocenil rozhodnutí EU neschválit čínské vakcíny. Pro agenturu RFA však uvedl, že se obává, že kolektivní politika EU bude nakonec v oblasti vakcín porušena, protože několik zemí EU, které se účastní iniciativy „Nové Hedvábné cesty“, dostávají od Číny velké půjčky a čínské vakcíny schválilo.

Originální článek zde.

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“