Ruby Mey

22. 6. 2021

Rostlina aloe vera se od pradávna používá na celém světě k léčbě řady onemocnění. Staří Egypťané nazývali aloe vera „rostlinou nesmrtelnosti“ a egyptské královny Kleopatra a Nefertiti ji používaly na ošetření pleti. Domorodí Američané ji označovali jako „rostlinu na popáleniny“ nebo „léčivou rostlinu“ a používali ji především jako hojivou mast na popáleniny a řezné rány.

Gel z aloe vera může vypadat obyčejně, ale je obdařen působivým množstvím vitamínů, minerálů a mastných kyselin. Obsahuje vitaminy A, B12, C a E, kyselinu listovou a cholin.

V gelu se nachází také řada minerálů, včetně vápníku, hořčíku, draslíku a zinku. V neposlední řadě gel z aloe vera obsahuje také zdravé mastné kyseliny. Všechny tyto látky společně mají působivé účinky na lidské zdraví. Zde je 9 z nich:

1. Zlepšuje stav pokožky

Jedním z nejznámějších účinků aloe vera je její příznivý vliv na pokožku. Některé výzkumy zjistily, že lokální aplikace aloe vera může zlepšit příznaky lupénky a kožních vyrážek. Jedním z důvodů jsou hydratační účinky aloe vera. Bylo prokázáno, že pomáhá vázat vlhkost v pokožce a zvyšuje její pružnost. Správné hydratační návyky jsou pro léčbu onemocnění, jako je lupénka, zásadní.

2. Snižuje oxidační stres

Potted Aloe Vera Plant On A Wooden Table
Aloe vera si můžete pěstovat i doma. (volné dílo)

Gel (dužina) z aloe vera obsahuje vitaminy A, C a E: tři klíčové vitaminy s antioxidačními vlastnostmi. Antioxidanty pomáhají neutralizovat volné radikály v těle, což jsou molekuly, které mohou způsobit poškození buněk a tkání. Toto poškození, které se nazývá oxidační stres, může zvyšovat riziko některých onemocnění, včetně rakoviny.

3. Zklidňuje zažívací potíže

Jedno z prvních použití aloe vera bylo jako projímadlo. Střední vrstva aloe vera (mezi čirým gelem a tlustou vnější slupkou) obsahuje hořkou, žlutou šťávu, která má sloučeniny známé jako anthrachinony.

Jedná se o přírodní projímadla, která mohou zvýšit množství tekutin ve střevech a zlepšit stahy střevních svalů, které napomáhají trávení. Stavům, jako je chronická zácpa a syndrom dráždivého tračníku, by proto mohly prospět projímavé účinky aloe vera.

4. Posiluje imunitní systém

aloe vera
Gel aloe vera obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. (Marco Verch / CC-BY 2.0)

Snížení oxidačního stresu není jediným způsobem, jak aloe vera pomáhá chránit před nemocemi. Aloe vera obsahuje látku zvanou acemanan, u které byly prokázány antivirové, protinádorové a imunitu stimulující účinky.

5. Zlepšuje hladinu cholesterolu

Pozoruhodné je, že některé studie zjistily, že konzumace gelovité dužiny z aloe vera může přispět ke zlepšení hladiny cholesterolu tím, že snižuje hladinu sérového cholesterolu, triglyceridů a celkového cholesterolu a zvyšuje hladinu HDL („dobrého“) cholesterolu.

Jedním z důvodů může být i to, že aloe vera může upravit distribuci mastných kyselin na normální úroveň. Děje se tak skrze kontrolu metabolismu lipidů v játrech.

6. Léčí a hojí popáleniny

V roce 1935 byla publikována první zpráva o účincích aloe vera na kůži. Vědci prokázali, že výtažek z rostliny pomáhá zmírnit svědění a pálení při radiační dermatitidě neboli popáleninách způsobených vysokoenergetickým zářením.

Od té doby se aloe vera začala hojně používat k léčbě popálenin od slunce. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv dokonce schválil používání masti na bázi aloe vera jako volně prodejného prostředku k léčbě popálenin od slunce.

7. Podporuje hojení ran

Aloe vera lze lokálně aplikovat i na jiné rány na kůži než na popáleniny, například na řezné a chirurgické rány. Kromě hydratačního účinku pomáhá aloe vera také zvyšovat tvorbu kolagenu, což napomáhá rychlejšímu uzavření a hojení rány.

8. Zlepšuje hladinu cukru v krvi

Aloe Vera
Ilustrační záběr aloe vera. (Pixabay)

Aloe vera může zlepšit hladinu cukru v krvi a léčit tak hyperglykémii neboli vysokou hladinu cukru v krvi. V jedné studii, které se zúčastnilo přibližně 5 000 lidí s cukrovkou 2. typu, pomohlo aloe vera po dvou měsících téměř všem účastníkům normalizovat hladinu glukózy nalačno a po jídle. Studie naznačují, že to může být způsobeno tím, že aloe vera zvyšuje citlivost na inzulín.

9. Podporuje zdraví a růst vlasů

Lokální aplikace gelu z aloe vera na pokožku hlavy může snížit svědění způsobené lupy, napravit suché vlasové folikuly a podpořit růst buněk, což snižuje vypadávání vlasů. To je částečně způsobeno hydratačním účinkem aloe vera a také obsahem vitamínů a minerálů. Zinek a vitamíny A, C a E jsou pro růst vlasů nezbytné a gel z aloe vera je obsahuje.

Další užitečné tipy

Ačkoli má aloe vera mnoho užitečných účinků, vždy je lepší dodržovat bezpečnostní doporučení. Projímavé účinky latexu aloe vera mohou mít za následek například křeče v břiše a průjem.

Navíc aloe vera sice může mít pozitivní účinky na snižování hladiny cukru v krvi, ale lidé s cukrovkou by měli být opatrní při kombinaci aloe vera s léky snižujícími hladinu glukózy. Může to vést k hypoglykémii neboli příliš nízké hladině cukru v krvi.

Chcete-li využívat výhod aloe vera, máte několik různých možností. Pokud nejste zahrádkáři, můžete si výrobky z aloe vera zakoupit v obchodě nebo na internetu. Hledejte výrobky, na kterých je uvedeno „100% gel z aloe vera“ nebo „čistý gel aloe vera“ a neobsahují dlouhý seznam dalších přidaných složek.

Jednou ze složek, na kterou si dejte pozor, je alkohol, který může být do některých výrobků z aloe vera přidáván, aby napodobil chladivý účinek skutečného gelu z aloe vera. Alkohol však má také tendenci pokožku vysušovat a dráždit, proto je lepší používat čisté aloe vera.

Případně se můžete vydat přírodní cestou a pořídit si doma rostlinu aloe vera. Chcete-li získat dužinu (gel) z aloe vera, vyjměte zralý list aloe a podélně jej rozřízněte napůl. Gel lze snadno vymačkat a lokálně aplikovat na pokožku. Blahodárné účinky aloe vera tak budete mít přímo na okenním parapetu.

Upozornění: Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje odborné lékařské poradenství.

Originální článek zde.

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.