Naše zdraví a odolnost vůči nemocem jsou ve hře neustále, zejména pak na konci zimy. Svoji imunitu můžeme zvyšovat prostě i příjmem vybraných potravin. Například český křen: podle alternativního poradce pro výživu je tento kořen pro nás přínosnější nežli ženšen. Roste v naší oblasti, není to cizokrajný produkt.
Křen si můžeme nastrouhat, spolu s jablkem, pro zmírnění ostrosti. Bývalo tak v Čechách zvykem zmírnit jeho silné aroma jablkem a tuto směsici pak používat třeba i namísto hořčice. Křen se podával s vařeným masem. Anebo si jej dnes můžeme přidat do omáčky či pomazánky.
Dále je tu česnek a cibule. Aroma česneku způsobuje silice zvaná aliin. Třený se solí se opět používá k masům, ale také do zelených salátů i pomazánek. Česnek obsahuje selén, vápník a jód, vitamíny A, B i C. Občas si můžeme uvařit polévku česnečku a přidat do ní třený syrový česnek.
Šťavnatá cibule obsahuje vodu, vitamíny C, D, E, B6 a množství stopových prvků, jako železo, hořčík, draslík, vápník aj. Cibule je v kuchyni všestranně používaná, jak syrová, tak smažená. Pomáhá snížit vysoký tlak, působí protizánětlivě a podpůrně při léčbě astmatu, cukrovce. Využívá se také jako obklad při bodnutí hmyzem.
Kysané zelí je dnes méně oblíbené než třeba pomeranče a mandarinky, ale naši předkové díky kvašenému naloženému zelí přežívali zimu a měli tak dostatek vitamínu C. Zelí podporuje tvorbu krve a hormonů, krevní tlak rovněž snižuje a pomáhá vyloučit odpadní látky z těla. (I kapitán Cook s sebou na dalekou mořeplavbu brával zásoby kysaného zelí, které pak pomáhalo zabránit onemocnění posádky kurdějemi.)
Svému tělu můžeme občas dopřát i příjem cizokrajného zázvoru a kurkumy.
Odvážní si zázvor mohou nastrouhat do pokrmu. Léčí chřipku i rýmu, má antibakteriální i protizánětlivé účinky, snižuje cholesterol, pomáhá při zažívacích nebo cestovních nevolnostech.
V těhotenství se doporučuje používat opatrně. Pro mnohé bude přijatelnější formou ochuceného čaje. Dobře chutná čaj rooibos se zázvorem, citrónem a medem. Zázvor je rovněž nezbytnou složkou vánočních perníčků nebo se z něj vyrábí limonáda.
Kurkuma je pokojová rostlina, sama o sobě slouží jako ozdoba příbytku.
Její oddenek se používá ke tvorbě známého jemného koření žluté barvy. Má protizánětlivý a antioxidační účinek, u starších osob podporuje kognitivní funkce mozku. Z Asie k nám přišel i recept na tzv. zlaté mléko. Můžeme si je připravit z kombinace asijského koření (kurkuma, pepř, kardamom, chilli a zázvor) a rostlinného nebo plnotučného mléka.
Zlaté mléko se pije převážně teplé, po troškách, nejlépe večer.
A tak loupejte, strouhejte, krájejte, ať si vlastnoručně posílíte svoji tělesnou schránku. A co pro duši? V době pokračujícího lockdownu ohledně epidemie SARS-CoV-2 je nejlepší najít si vhodné koníčky, pokud je ještě nemáte, a věnovat se jim pro dobře strávený čas, pro potěšení.