Kdo má rád zázvor a jeho ostrou chuť, bude potěšen tímto vitamíny nabitým „chřipkobijcem“ posilujícím imunitu, který je zároveň i velmi lahodným a osvěžujícím nápojem.

Tento recept pochází z Konga, ale podobné nápoje se připravují v mnoha dalších zemích světa, zejména Africe a Asii.

Když nemáte čas na přípravu tohoto receptu a objevily se u vás příznaky nachlazení, vymačkejte si alespoň kousek oloupaného zázvoru do čaje.

Kořen zázvoru se v tradičních lékařstvích používá jako lék již od pradávna, nejenom na nachlazení, ale také na horečku a proti bolestem.

Řada současných výzkumů potvrdila, že čerstvý zázvor je účinným prostředkem vůči některým druhům virů způsobujícím chřipku a proti nachlazení.

Látky v zázvoru dokáží útočící viry zbrzdit a potlačit a pomoci tak našemu organismu, aby se s vetřelci snáze vypořádal.

Tisknout

Silný zázvorový nápoj proti nachlazení

Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 2 hodiny
Celkový čas 2 hodiny 20 minut

Ingredience

  • 250 g zázvoru oloupaného
  • 2-3 citrony (nebo limetky)
  • 3 hřebíčky
  • 1 celou skořici
  • 100-200 g cukru nejlépe tmavého

Postup

  1. Oloupaný zázvor nakrájejte na drobné kousky a rozmixujte (nebo utlučte v hmoždíři). Dřeň dejte do velkého hrnce nebo mísy. V rychlovarné konvici nechte vařit 1,5 litru vody a zalejte s ní dřeň. Nádobu přikryjte pokličkou nebo čistou utěrkou.

  2. Hrnec položte na teplé místo (v létě na parapet, v zimě na vypnutou, ale stále teplou plotýnku) a nechte 1 hodinu uležet.

  3. Z nádoby tekutinu vylejte přes cedník do velkého džbánu (nebo mísy či hrnce). Lžící nebo vařečkou z dřeně vytlačte všechnu vody.

  4. Přidejte štávu z citronů, cukr a koření a doplňte nádobu dalším 1,5 litru vlažné vody. Znovu umístěte na teplé místo a nechte další 1 hodinu odležet.

  5. Takto připravený nápoj můžete ještě jednou přecedit (není nutné) a nechejte v ledničce vychladit. Podávejte s ledem.

  6. V zimním období je příjemnější si nápoj na plotýnce ohřát a pít teplý jako prevenci proti nachlazení a chřipce.

Poznámky

Pokud neznáte chuť zázvoru nebo nemáte rádi ostré, pak si po první hodině chlazení přidejte víc vody podle chuti a stejně tak cukru a citronů.

Místo uvedeného koření si můžete přidat větvičku čerstvé máty nebo vanilkový extrakt.

Místo cukru můžete použít i med, čímž bude nápoj ještě zdravější.