Kdo má rád zázvor a jeho ostrou chuť, bude potěšen tímto vitamíny nabitým „chřipkobijcem“ posilujícím imunitu, který je zároveň i velmi lahodným a osvěžujícím nápojem.
Tento recept pochází z Konga, ale podobné nápoje se připravují v mnoha dalších zemích světa, zejména Africe a Asii.
Když nemáte čas na přípravu tohoto receptu a objevily se u vás příznaky nachlazení, vymačkejte si alespoň kousek oloupaného zázvoru do čaje.
Kořen zázvoru se v tradičních lékařstvích používá jako lék již od pradávna, nejenom na nachlazení, ale také na horečku a proti bolestem.
Řada současných výzkumů potvrdila, že čerstvý zázvor je účinným prostředkem vůči některým druhům virů způsobujícím chřipku a proti nachlazení.
Látky v zázvoru dokáží útočící viry zbrzdit a potlačit a pomoci tak našemu organismu, aby se s vetřelci snáze vypořádal.
Silný zázvorový nápoj proti nachlazení
Ingredience
- 250 g zázvoru oloupaného
- 2-3 citrony (nebo limetky)
- 3 hřebíčky
- 1 celou skořici
- 100-200 g cukru nejlépe tmavého
Postup
- Oloupaný zázvor nakrájejte na drobné kousky a rozmixujte, nastrouhejte (nebo utlučte v hmoždíři. Dřeň dejte do velkého hrnce nebo mísy. V rychlovarné konvici nechte vařit 1,5 litru vody a zalejte s ní dřeň. Nádobu přikryjte pokličkou nebo čistou utěrkou.
- Hrnec položte na teplé místo (v létě na parapet, v zimě na vypnutou, ale stále teplou plotýnku) a nechte 1 hodinu uležet.
- Z nádoby tekutinu vylejte přes cedník do velkého džbánu (nebo mísy či hrnce). Lžící nebo vařečkou z dřeně vytlačte všechnu vody.
- Přidejte štávu z citronů, cukr a koření a doplňte nádobu dalším 1,5 litru vlažné vody. Znovu umístěte na teplé místo a nechte další 1 hodinu odležet.
- Takto připravený nápoj můžete ještě jednou přecedit (není nutné) a nechejte v ledničce vychladit. Podávejte s ledem.
- V zimním období je příjemnější si nápoj na plotýnce ohřát a pít teplý jako prevenci proti nachlazení a chřipce.
Poznámky
Pokud neznáte chuť zázvoru nebo nemáte rádi ostré, pak si po první hodině chlazení přidejte víc vody podle chuti a stejně tak cukru a citronů.
Místo uvedeného koření si můžete přidat větvičku čerstvé máty nebo vanilkový extrakt. Místo cukru můžete použít i med, čímž bude nápoj ještě zdravější.