Pomalu se nám blíží Vánoce a možná přemýšlíte, jaké nové vánoční cukroví letos zkusíte upéct. Naštěstí už nemusíte hledat dále, máme pro vás kulinářský skvost v podobě zázvorových koláčků ze špaldové mouky, které bude milovat každý. Navíc je to recept extra rychlý a snadný.
Tyto zázvorové koláčky mají čerstvé křupavý okraj a měkký střed. Špalda dodává koláčkům ořechovou chuť a zázvor pikantnost. Dobou pečení ovlivníte, jestli budou cookies poloměkké nebo tvrdé. Vynikající jsou např. s čajem, v Anglii by to bylo klasicky s mléčným čajem.
Podle toho jaký zavařený zázvor použijete a kolik ho do receptu dáte, budou pikantní i koláčky. Pro jemnější chuť použijte méně zázvoru zavařeného i mletého.
Recept na zavařený zázvor najdete níže.
Koláčky lze uskladnit v uzavřené nádobě, kde dlouho vydrží. Otázka je, jestli to vydržíte vy …..
Příprava: 10 min.
Pečení: 7 min.
Co budete potřebovat:
na cca 25 koláčků
- 50g másla
- 50g zázvorového sirupu (popř. medu)
- 50g zavařeného zázvoru, nakrájeného na kousky velikosti hrášku
- 50g cukru moučky
- 50g světlého třtinového cukru
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 žloutek
- 150g špaldové mouky
- ½ lžičky jedlé sody (nebo kypřícího prášku)
Zapněte si troubu na 180º C. Mezitím v hrnci rozehřejte máslo, sirup (med) a zázvor. Když je máslo roztopené, přidejte oba cukry a žloutek, poté přidejte mouku, mletý zázvor a sodu. Míchejte, dokud se nevytvoří měkké, mazlavé těsto.
Na plech položte pečící papír a naneste na něj čajovou lžičkou těsto. Tady se vám bude hodit i druhá lžička, kterou si těsto z první lžičky seškrábnete. Kopečky těsta si lžičkou namočenou ve vodě uhlaďte do malých placiček o tloušťce asi 0,5 cm. Koláčky se při pečení roztáhnou, proto nezapomeňte nechat mezi placičkami dost místa.
Dejte plech do trouby a pečte 7 minut, dokud nejsou okraje dozlatova. Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout, do té doby než půjdou z plechu sundat bez rozlomení. Zopakujte kladení placiček s druhou várkou, popř. dejte do trouby druhý plech.
Upečené vychladlé koláčky naskládejte do krabice a odložte do spíže.
Tipy:
Zavařený zázvor lze koupit v asijských obchodech nebo si jej můžete udělat sami, není to složité a recept najdete zde.
Doba pečení ovlivní výslednou konzistenci koláčku. Cookies se prodávají tvrdé, křupavé (skvělé namáčené v čaji) anebo poloměkké, jak komu chutnají, jen je třeba si uvědomit, že ty měkké nevydrží tak dlouho jako plně propečené.