Ondřej Horecký

9. 12. 2023

Advent a Vánoce se rapidně blíží a s nimi i čas napéct si na svátky domácí cukroví. Jedním z nejoblíbenějších jsou perníčky. Někdo je peče na ozdobu, jiný jako pamlsek a další jako obojí. Vždy je to však skvělá příležitost, jak stmelit rodinu při tvorbě společného díla.

Při pečení cukroví se vám vždycky hodí více rukou, avšak samotný proces je i jakousi mentální přípravou na Vánoce nejenom pro děti, ale i pro nás dospělé. Každoroční opakování této tradice zakódovává do paměti našich ratolestí cenné vzpomínky, z nichž budou později čerpat a předávat tuto tradici dál.

A přiznejme si to, když vám s pečením někdo pomáhá, hned je to větší zábava. Pro naladění správné atmosféry si oblečte zástěry nebo tématické vánoční oblečení, zapněte koledy a můžete začít. Menším dětem odložte kousek těsta bokem, ať si ho zpracovávají sami a rozvíjejí si motoriku, zatímco ty starší vám mohou s vykrajováním směle asistovat.

dite pece pernicky
Děti pečou perníčky rády. (foto autor)

Po upečení nastává čas zdobení, kde se může každý realizovat podle své představivosti. Menší děti budou potřebovat vaši pomoc a mohou preferovat jednodušší obrazce, zatímco ty starší to zvládnou i bez vaší ochranné ruky.

Užívejte si ty drahocenné momenty – vůně, chutě, melodie, přítomnost svých blízkých, tvoření něčeho přínosného… Toto jsou okamžiky, které vás jako rodinu spojují a vytvářejí pevnější pouta a vzpomínky, na něž budou vaše děti a děti vašich dětí navazovat.

A tady pro vás máme jeden recept:

Recept: Dobroučké medové perníčky

pernicky
Domácí perníčky. (volné dílo)

U nás pečeme perníčky na jídlo, ne na ozdobu, a to několikrát do roka. O co lepší a zdravější je mít domácí produkt než si kupovat umělé sladkosti. Se zdobením se nezdržujeme, ale potíráme perníčky rozšlehaným žloutkem. Vypadají pak jako nalakované.

Toto je náš osvědčený rodinný recept, který nechutná jen nám, ale snad každému, kdo perníčky ochutná. Složení a poměr surovin je tak dokonalý, že si můžeme být jisti, že pokaždé dosáhneme téměř stejné žádané chuti.

Jediné, co může chuť pozměnit, je použité perníkové koření, které se může lišit od výrobce k výrobci. Tady preferuji ověřené české výrobce. Naopak bych se vyhnul např. perníkovému koření z Lidlu z jejich vlastní řady Belbake, které může být vhodné pro západní chuťové kanálky, ale ne už tak pro české jazýčky.


Příprava: do 15 minut + uležení

Suroviny

  • 500 g hladká mouka speciál 00 extra
  • 250 g cukr moučka
  • 2 čaj. lžičky sody bikarbony
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 125 g mletých ořechů
  • 125 g tekutého medu (ztuhlý si rozpustíme ponořením sklenice do převařené vody)
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 3 vejce

Postup

Mouku přesejeme přes sítko, přidáme zbylé sypké ingredience a promícháme.

Přidáme med, máslo a vejce a opět důkladně promícháme, dokud se nevytvoří hutné, jednolité těsto. Usnadnit práci si můžete ručním mixérem se silnými metličkami na hnětení.

Těsto rozdělíme na menší kusy, zabalíme do fólie a necháme uležet v lednici minimálně 24 hodin, ale klidně i 2 týdny.

Pečení perníčků

Zapneme troubu, teplotu nastavíme na 180 C. Připravíme si 4 plechy, které budeme střídat. Postupně vytahujeme z lednice kusy těsta, abychom pracovali vždy jen s jedním kusem. Při rozvalování těsta podsypáváme moukou a plát párkrát převrátíme, aby se ani jedna strana nelepila.

Rozválíme na tloušťku 2-4 mm a vykrajujeme tvary, které dáváme na plechy vyložené pečícím papírem. Perníčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a šup s nimi do trouby. Samotné pečení je rychlé, 5-8 minut podle tloušťky – a také záleží na vaší troubě.

Hotové perníčky i s plechem vystrčíme ven, ať rychleji vychladnou, a šoupneme do trouby další várku.

Perníčky zůstanou měkké ještě několik dnů po upečení, pak začnou tvrdnout. Tvrdé zůstanou až několik týdnů, proto je dobré si je napéct s dostatečným předstihem. Perníčky je dobré uložit do uzavíratelné papírové krabice, kterou dáte pokud možno do vlhké místnosti nebo klidně na balkon, aby do sebe natáhly vlhkost. Také můžete vyzkoušet dát do krabice rozpůlené jablko.

Dá se těsto na perníky zmrazit?

Ano, dá a také to hospodyňky často dělají. V mrazáku vydrží i několik měsíců. Ale i když nebudete těsto mrazit, je lepší nechat ho uležet několik dnů v lednici, aby se všechny suroviny a koření krásně spojily v jeden symfonický voňavý celek.

Zamrazit jdou i hotové, upečené perníčky. Můžete tak mít dobroty k mlsání po celý rok.

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.