V době předvánoční vám přinášíme recept na cukroví, který má dlouhou tradici – cikánské řezy. Jeho pečení je opravdu sváteční a přinese vám potěšující výsledek. Vaši hosté jistě zaznamenají jeho naprostou výjimečnost, kombinaci barev a chuti.
Recept: Cikánské řezy (vánoční cukroví)
porce na jeden plech
Ingredience
Těsto:
- 210 g hladké mouky
- 120 g tuku (máslo nebo Hera)
- 60 g cukru moučka
- 2 žloutky
- 1 lžíce mléka
- na špičku nože jedlé sody bikarbony
Nádivka (krém):
- 100 g lískových oříšků strouhaných
- 140 g cukru moučka
- 180 g strouhané hořké čokolády (nebo 4 lžíce kakaa)
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce mléka
- 3-4 bílky
Postup
-
Uděláme si těsto tak, že smícháme suroviny níže a vařečkou nebo mixérem dobře promícháme. Těsto rozválíme přímo na vymazaném plechu a dáme péci.
-
Mezitím si ušleháme bílky. Aby vám vzešly, nesmí se vám do nich dostat žádná voda ani žloutek. V další nádobě si připravíme krém (nádivku) ze zbylých ingrediencí a nakonec do něj lžíci zapracujeme bílky.
-
Když je placka dobře upečená, potřeme ji vyrobenou nádivkou a zvolna dopečeme. Ze zkušenosti mohu říci, že když se nádivka rozetře moc brzy, má snahu se od plaky oddělovat.
-
Upečené řezy necháme vychladnout, než je začneme krájet, aby se krém nelepil na nůž.