V době předvánoční vám přinášíme recept na cukroví, který má dlouhou tradici – cikánské řezy. Jeho pečení je opravdu sváteční a přinese vám potěšující výsledek. Vaši hosté jistě zaznamenají jeho naprostou výjimečnost, kombinaci barev a chuti.

Tisknout

Recept: Cikánské řezy (vánoční cukroví)

porce na jeden plech

Chod Dezert

Ingredience

Těsto:

  • 210 g hladké mouky
  • 120 g tuku (máslo nebo Hera)
  • 60 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce mléka
  • na špičku nože jedlé sody bikarbony

Nádivka (krém):

  • 100 g lískových oříšků strouhaných
  • 140 g cukru moučka
  • 180 g strouhané hořké čokolády (nebo 4 lžíce kakaa)
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce mléka
  • 3-4 bílky

Postup

  1. Uděláme si těsto tak, že smícháme suroviny níže a vařečkou nebo mixérem dobře promícháme. Těsto rozválíme přímo na vymazaném plechu a dáme péci.

  2. Mezitím si ušleháme bílky. Aby vám vzešly, nesmí se vám do nich dostat žádná voda ani žloutek. V další nádobě si připravíme krém (nádivku) ze zbylých ingrediencí a nakonec do něj lžíci zapracujeme bílky.

  3. Když je placka dobře upečená, potřeme ji vyrobenou nádivkou a zvolna dopečeme. Ze zkušenosti mohu říci, že když se nádivka rozetře moc brzy, má snahu se od plaky oddělovat.

  4. Upečené řezy necháme vychladnout, než je začneme krájet, aby se krém nelepil na nůž.