Pokud máte na zahrádce dost okurek, tyto 2 recepty se vám sejdou. Nabité zdravými látkami, okurkové džusy za horkých dnů nádherně osvěží.

Příprava je velmi jednoduchá, i když může být zdlouhavá, pokud, jako já, nemáte nějaký vynalézavý odšťavňovač. Ovšem dobré věci nejsou vždy zadarmo.

Připravte si hodně okurek. Asi 1 kg okurek vám totiž dá jen maximálně 500 ml džusu. Abyste dosáhli většího množství, můžete džus zředit vodou. To může být přijatelnější i pro děti, protože celková chuť nebude tak výrazná.

Tisknout

Recept: Okurkový džus s citronem a medem

Ingredience

  • okurky
  • citron(y)
  • med

Postup

  1. Oloupané okurky rozkrájejte na menší kusy a rozmixujte v mixéru.

  2. Pak směs po částech přeceďte přes jemné sítko do větší nádoby, např. džbánu.

  3. Přidejte šťávu z citronu (na džus z 1 kg měl by stačit jeden) a pár lžic medu.

  4. Dobře promíchejte, ochutnejte a je-li třeba, upravte chuť (medem, citronem). Před podáváním dejte na několik hodin do lednice nebo použijte kostky ledu.

Poznámky

Připravte si hodně okurek. Asi 1 kg okurek vám totiž dá jen maximálně 500 ml džusu.


Tisknout

Recept: Džus z ananasu, okurky a mrkve

Tento lahodný nápoj nám dělávala naše známá z Tanzánie z čerstvých místních ingrediencí. V afrických vedrech nám vždycky bodl.

Ingredience

  • 1 ananas
  • 2 okurky
  • 3 mrkve

Postup

  1. Všechnu zeleninu a ovoce rozkrájejte na malé kusy a zvlášť rozmixujte v mixéru. Kdo má odšťavňovač, má to jednodušší.

  2. Přes jemné sítko přeceďte do větší nádoby (hrnce, mísy, džbánu…).

  3. Promíchejte a dejte vychladit.