Pokud máte na zahrádce dost okurek, tyto 2 recepty se vám sejdou. Nabité zdravými látkami, okurkové džusy za horkých dnů nádherně osvěží.
Příprava je velmi jednoduchá, i když může být zdlouhavá, pokud, jako já, nemáte nějaký vynalézavý odšťavňovač. Ovšem dobré věci nejsou vždy zadarmo.
Připravte si hodně okurek. Asi 1 kg okurek vám totiž dá jen maximálně 500 ml džusu. Abyste dosáhli většího množství, můžete džus zředit vodou. To může být přijatelnější i pro děti, protože celková chuť nebude tak výrazná.
Recept: Okurkový džus s citronem a medem
Ingredience
- okurky
- citron(y)
- med
Postup
Oloupané okurky rozkrájejte na menší kusy a rozmixujte v mixéru.
Pak směs po částech přeceďte přes jemné sítko do větší nádoby, např. džbánu.
Přidejte šťávu z citronu (na džus z 1 kg měl by stačit jeden) a pár lžic medu.
Dobře promíchejte, ochutnejte a je-li třeba, upravte chuť (medem, citronem). Před podáváním dejte na několik hodin do lednice nebo použijte kostky ledu.
Poznámky
Připravte si hodně okurek. Asi 1 kg okurek vám totiž dá jen maximálně 500 ml džusu.
Recept: Džus z ananasu, okurky a mrkve
Tento lahodný nápoj nám dělávala naše známá z Tanzánie z čerstvých místních ingrediencí. V afrických vedrech nám vždycky bodl.
Ingredience
- 1 ananas
- 2 okurky
- 3 mrkve
Postup
Všechnu zeleninu a ovoce rozkrájejte na malé kusy a zvlášť rozmixujte v mixéru. Kdo má odšťavňovač, má to jednodušší.
Přes jemné sítko přeceďte do větší nádoby (hrnce, mísy, džbánu…).
Promíchejte a dejte vychladit.