Znáte to, horko a vedro, griluje se skoro pořád. Pokud vám děti to grilované maso už nechtějí jíst, zkuste to s grilovaným banánem…v čokoládě…se štědrou vrstvou zmrzliny nahoře. To by jim chutnat mělo.

Recept mi prozradil známý, který jej jako dítě vyzkoušel v rodinné restauraci někde v Alpách v 70. letech. Až směšně jednoduchý, i když poněkud dekadentní způsob konzumace banánu.

Něco o banánech


  • 100 gramů banánové dužniny má 350 kJ, což činí z banánů jeden z nejenergetičtějších ovocných druhů
  • banány vynikají v obsahu minerálních látek, které jsou nezbytné pro svalovou činnost – např. hořčíku
  • banán se vyznačuje i vysokým obsah železa a zinku (několikanásobně více než některé běžné ovocné druhy). Tyto mikroelementy jsou důležité pro energetický metabolismus našeho těla nebo například pro dobré vidění
  • banány nikdy neskladujte v chladničce – zčernají
  • jsou v obchodě banány moc zelené? Nevadí! Dejte je do mikroténového sáčku a při pokojové teplotě vám na druhý den dozrají (popřípadě k nim přidejte jablka, která vylučují ethylen)
Tisknout

Recept: Banán v čokoládě na grilu

Chod Dezert
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 3 minut
Celkový čas 8 minut
Pro 2 osoby

Ingredience

  • 1 banán
  • 6 čtverečků hořké čokolády
  • vanilková zmrzlina popř. šlehačka

Postup

  1. Banán rozkrojte podélně na polovic i se slupkou.

  2. Opatrně ze slupek banán (jedlou část) vyndejte. Na každou slupku rozložte rovnoměrně 3 čtverečky čokolády a na ně položte zpět rozpůlený banán.

  3. Obě slupky dejte na gril, dokud čokoláda téměř neroztaje.

  4. Přeneste na talíř, naneste porci zmrzliny nebo šlehačky (nebo obojího) a můžete jíst. 

Poznámky

Stejně tak si tuto pochoutku můžete připravit i na pánvi.

Grilovat se dá i další ovoce. Zkuste si z obou stran ugrilovat např. ananas nakrájený na plátky, je vynikající.