Znáte to, horko a vedro, griluje se skoro pořád. Pokud vám děti to grilované maso už nechtějí jíst, zkuste to s grilovaným banánem…v čokoládě…se štědrou vrstvou zmrzliny nahoře. To by jim chutnat mělo.
Recept mi prozradil známý, který jej jako dítě vyzkoušel v rodinné restauraci někde v Alpách v 70. letech. Až směšně jednoduchý, i když poněkud dekadentní způsob konzumace banánu.
Něco o banánech
- 100 gramů banánové dužniny má 350 kJ, což činí z banánů jeden z nejenergetičtějších ovocných druhů
- banány vynikají v obsahu minerálních látek, které jsou nezbytné pro svalovou činnost – např. hořčíku
- banán se vyznačuje i vysokým obsah železa a zinku (několikanásobně více než některé běžné ovocné druhy). Tyto mikroelementy jsou důležité pro energetický metabolismus našeho těla nebo například pro dobré vidění
- banány nikdy neskladujte v chladničce – zčernají
- jsou v obchodě banány moc zelené? Nevadí! Dejte je do mikroténového sáčku a při pokojové teplotě vám na druhý den dozrají (popřípadě k nim přidejte jablka, která vylučují ethylen)
Recept: Banán v čokoládě na grilu
Ingredience
- 1 banán
- 6 čtverečků hořké čokolády
- vanilková zmrzlina popř. šlehačka
Postup
-
Banán rozkrojte podélně na polovic i se slupkou.
-
Opatrně ze slupek banán (jedlou část) vyndejte. Na každou slupku rozložte rovnoměrně 3 čtverečky čokolády a na ně položte zpět rozpůlený banán.
-
Obě slupky dejte na gril, dokud čokoláda téměř neroztaje.
-
Přeneste na talíř, naneste porci zmrzliny nebo šlehačky (nebo obojího) a můžete jíst.
Poznámky
Stejně tak si tuto pochoutku můžete připravit i na pánvi.
Grilovat se dá i další ovoce. Zkuste si z obou stran ugrilovat např. ananas nakrájený na plátky, je vynikající.