Je opět čas cuket a tady je recept, který vám umožní cukety zužitkovat zajímavým a velmi chutným způsobem.
Nezvyklá kombinace kakaa a cuket vytvoří chuťově i složením bohatou a mokrou buchtu, která vám bez problémů vydrží měkká několik dnů (pokud ji nerozkrájíte najednou).
Recept: Tmavá cuketová buchta
Ingredience
- 250 g polohrubé mouky
- 360 g cukru krystal
- 65 g kakaového prášku
- 2 lžičky sody bicarbony
- 1 lžička prášku do pečiva
- půl lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- 4 vejce
- 170 ml oleje
- 150 ml jablečného džusu
- 350 g cuket nahrubo nastrouhaných
- 80 g vlašských ořechů nadrobno nakrájených
Postup
-
Předehřejte troubu na 180°C.
-
Vymastěte si a moukou vysypte plech (min. 20 x 30 cm).
-
V míse smíchejte mouku, cukr, kakao, sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici.
-
Pak postupně přidávejte vejce, olej a džus a vždycky všechno dobře promíchejte.
-
Po troškách přidávejte ořechy a cuketu a zapracujte do těsta, aby vše bylo rovnoměrně promícháno.
-
Přelijte těsto na menší pekáč nebo do formy a pečte v troubě cca 40 – 50 minut. Že je buchta hotová, poznáte klasickým způsobem, tj. zapíchnutím špejle do středu. Pokud se na špejli těsto nelepí, buchta je hotová. Protože jde o vlhčí těsto, bude špejle možná trošku hnědá, ale to nevadí.
Poznámky
Pro čokoládovější chuť můžete přidat 50 g nadrobno nakrájené hořké čokolády. Pro kořenitější chuť přidejte lžičku muškátového ořechu.
Pokud máte rádi buchty s polevou, zkuste např. citronovou nebo čokoládovou. Vynikající je buchta v kombinaci se zakysanou smetanou.