Ondřej Horecký

17. 8. 2020

Je opět čas cuket a tady je recept, který vám umožní cukety zužitkovat zajímavým a velmi chutným způsobem.

Nezvyklá kombinace kakaa a cuket vytvoří chuťově i složením bohatou a mokrou buchtu, která vám bez problémů vydrží měkká několik dnů (pokud ji nerozkrájíte najednou).

Tisknout

Recept: Tmavá cuketová buchta

Chod Dezert
klíčová slova cuketa
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 50 minutes
Celkový čas 1 hour 5 minutes

Ingredience

  • 250 g polohrubé mouky
  • 360 g cukru krystal
  • 65 g kakaového prášku
  • 2 lžičky sody bicarbony
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • půl lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 4 vejce
  • 170 ml oleje
  • 150 ml jablečného džusu
  • 350 g cuket nahrubo nastrouhaných
  • 80 g vlašských ořechů nadrobno nakrájených

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180°C.

  2. Vymastěte si a moukou vysypte plech (min. 20 x 30 cm).

  3. V míse smíchejte mouku, cukr, kakao, sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici.

  4. Pak postupně přidávejte vejce, olej a džus a vždycky všechno dobře promíchejte.

  5. Po troškách přidávejte ořechy a cuketu a zapracujte do těsta, aby vše bylo rovnoměrně promícháno.

  6. Přelijte těsto na menší pekáč nebo do formy a pečte v troubě cca 40 – 50 minut. Že je buchta hotová, poznáte klasickým způsobem, tj. zapíchnutím špejle do středu. Pokud se na špejli těsto nelepí, buchta je hotová. Protože jde o vlhčí těsto, bude špejle možná trošku hnědá, ale to nevadí.

Poznámky

Pro čokoládovější chuť můžete přidat 50 g nadrobno nakrájené hořké čokolády. Pro kořenitější chuť přidejte lžičku muškátového ořechu.

Pokud máte rádi buchty s polevou, zkuste např. citronovou nebo čokoládovou. Vynikající je buchta v kombinaci se zakysanou smetanou.

Související články