Nevařená polévka gazpacho (čti gaspáčo) pochází z Andaluzie. Připravuje se z čerstvých ingrediencí a za studena a podává se vychlazená za horkých letních dnů.
Existuje nepřeberné množství receptů a variant, my vám přinášíme, samozřejmě, jeden z těch nejlepších. Na této polévce je kromě chuti příjemná i její superrychlá a snadná příprava. Pro nejlepší výsledky použijte sezónní zeleninu, pokud možno z vlastní zahrádky.
Recept: Letní studená polévka gazpacho
Ingredience
- 1/4 větší salátové okurky
- 200 g rajčat
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- 300 ml rajčatového džusu
- 200 ml vody
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- sůl, pepř
- hrst petrželové nati na ozdobení
Postup
-
Nakrájejte všechnu zeleninu na větší kusy a dobře rozmixujte v mixéru. Dochuťte, je-li třeba, solí a pepřem.
-
Dejte vychladit do lednice. Podávejte samotné nebo ozdobené natí petržele a/nebo osmahnutými kousky chleba.