Nevařená polévka gazpacho (čti gaspáčo) pochází z Andaluzie. Připravuje se z čerstvých ingrediencí a za studena a podává se vychlazená za horkých letních dnů.

Existuje nepřeberné množství receptů a variant, my vám přinášíme, samozřejmě, jeden z těch nejlepších. Na této polévce je kromě chuti příjemná i její superrychlá a snadná příprava. Pro nejlepší výsledky použijte sezónní zeleninu, pokud možno z vlastní zahrádky. 

Tisknout

Recept: Letní studená polévka gazpacho

Chod polévka
Kuchyně středomořská
Čas přípravy 15 minut
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 1/4 větší salátové okurky
  • 200 g rajčat
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 300 ml rajčatového džusu
  • 200 ml vody
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl, pepř
  • hrst petrželové nati na ozdobení

Postup

  1. Nakrájejte všechnu zeleninu na větší kusy a dobře rozmixujte v mixéru. Dochuťte, je-li třeba, solí a pepřem.

  2. Dejte vychladit do lednice. Podávejte samotné nebo ozdobené natí petržele a/nebo osmahnutými kousky chleba.