Cibulačka je asi jednou z nejznámějších francouzských polévek a není divu, že je tak oblíbená.
Na přípravu si vystačíte s pár ingrediencemi, které jsou snadno k dostání po celý rok, a přitom je výsledek jedna z nejlepších polévek, jaké jsem kdy jedl. Naprostý hit, dalo by se říct, a navíc je malá šance, že by se konečný pokrm nevydařil. Je tedy vhodná i pro začátečníky.
Recept: Famózní francouzská cibulačka
Ingredience
- 400-500 g cibule nakrájené na plátky
- 3 lžíce másla (popř. oleje)
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 lžíce provensálského koření (lze vynechat)
- 1 stroužek česneku rozdrceného (lze vynechat)
- vinný nebo jiný ocet (lze vynechat)
- pepř lze vynechat
Pro servírování
- kousek bagety
- tvrdý sýr
Postup
-
V hrnci roztopte máslo. Přidejte cibuli a za občasného míchání orestujte cibulku dozlatova.
-
Přidejte vývar, koření a česnek (pokud je použijete), přiveďte k varu, pak ztlumte plamen a nechte vařit na mírném ohni 15 – 20 minut.
-
Můžete dochutit pepřem a pokud se vám vývar vyvede příliš slaný, přidejte trochu vinného octa.
-
Před podáváním si nakrájejte bagetu na asi 1 cm plátky a osmahněte z obou stran na pánvi (v topinkovači to bude rychlejší). Na horký plátek bagety nastrouhejte sýr, dejte do polévky a můžete servírovat.