Ondřej Horecký

6. 9. 2020

Cibulačka je asi jednou z nejznámějších francouzských polévek a není divu, že je tak oblíbená. 

Na přípravu si vystačíte s pár ingrediencemi, které jsou snadno k dostání po celý rok, a přitom je výsledek jedna z nejlepších polévek, jaké jsem kdy jedl. Naprostý hit, dalo by se říct, a navíc je malá šance, že by se konečný pokrm nevydařil. Je tedy vhodná i pro začátečníky.

Tisknout

Recept: Famózní francouzská cibulačka

Chod polévka
Kuchyně francouzská
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 45 minutes
Celkový čas 1 hour
Pro 4

Ingredience

  • 400-500 g cibule nakrájené na plátky
  • 3 lžíce másla (popř. oleje)
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 lžíce provensálského koření (lze vynechat)
  • 1 stroužek česneku rozdrceného (lze vynechat)
  • vinný nebo jiný ocet (lze vynechat)
  • pepř lze vynechat

Pro servírování

  • kousek bagety
  • tvrdý sýr

Postup

  1. V hrnci roztopte máslo. Přidejte cibuli a za občasného míchání orestujte cibulku dozlatova.

  2. Přidejte vývar, koření a česnek (pokud je použijete), přiveďte k varu, pak ztlumte plamen a nechte vařit na mírném ohni 15 – 20 minut.

  3. Můžete dochutit pepřem a pokud se vám vývar vyvede příliš slaný, přidejte trochu vinného octa.

  4. Před podáváním si nakrájejte bagetu na asi 1 cm plátky a osmahněte z obou stran na pánvi (v topinkovači to bude rychlejší). Na horký plátek bagety nastrouhejte sýr, dejte do polévky a můžete servírovat.

Poznámky

Některé recepty na francouzskou cibulačku uvádějí i bílé víno (kolem 100 ml). Protože nejsem zastánce alkoholu v životě ani vaření, vynechal jsem ho a výsledek byl stejně báječný. Na přidání kyselinky postačí trochu vinného octa.
 
Protože vám vystačí v podstatě jen cibule, vývar a olej (možná trocha octa), lze polévku uvařit i v polních podmínkách. Proč nezkusit potěšit vaše ratolesti nebo kamarády na výletě v přírodě nebo při stanování a uvařit jim cibulačku třeba v kotlíku. Cibuli si můžete nakrájet už doma, ať si ušetříte práci. 

Související články

Přečtěte si také

Ceny potravin stále rostou. Proč? V novém originálním dokumentu Válka proti farmářům pátráme po příčinách
Ceny potravin stále rostou. Proč? V novém originálním dokumentu Válka proti farmářům pátráme po příčinách

A je to tady, konečně můžete sledovat českou premiéru dokumentárního filmu o válce proti farmářům vedené od Nizozemska přes Srí Lanku až po Kalifornii. Snímek deníku The Epoch Times s názvem Válka proti farmářům (No Farmers No Food) mapuje situaci cíleného ničení podnikání farmářů pod rouškou „snižování emisí CO2“.

Senátor Fischer vnímá návštěvu Tchaj-wanu jako „příležitost posílit hlavní směry spolupráce mezi našimi zeměmi“
Senátor Fischer vnímá návštěvu Tchaj-wanu jako „příležitost posílit hlavní směry spolupráce mezi našimi zeměmi“

Senátor Fischer vyzdvihuje možnosti spolupráce s Tchaj-wanem, kterým však mnohdy na mezinárodní scéně brání tlak Komunistické strany Číny. Od ministra zahraničí převzal ocenění.

Průzkum: S ukotvením manželství jako svazku muže a ženy do ústavy souhlasí většina Čechů
Průzkum: S ukotvením manželství jako svazku muže a ženy do ústavy souhlasí většina Čechů

Nový průzkum zjistil, že většina české společnosti souhlasí s tím, aby bylo manželství uzákoněno v Listině základních práv a svobod jako svazek muže a ženy.

ČR nikdy nepřijme povinné kvóty pro přerozdělování migrantů, řekl Rakušan
ČR nikdy nepřijme povinné kvóty pro přerozdělování migrantů, řekl Rakušan

Český ministr vnitra Vít Rakušan dnes na jednání v Bruselu zopakoval, že Česká republika nikdy nepřijme povinné kvóty pro přerozdělování migrantů.

NKÚ: Miliardy od státu a EU na pandemickou pomoc byly vyhozeny neúčelně
NKÚ: Miliardy od státu a EU na pandemickou pomoc byly vyhozeny neúčelně

Nejvyšší kontrolní úřad došel při kontrole programu Antivirus k šokujícím zjištěním. Stát se dopustil řady pochybení, která stála poplatníky miliardy korun.