Cibulačka je asi jednou z nejznámějších francouzských polévek a není divu, že je tak oblíbená. 

Na přípravu si vystačíte s pár ingrediencemi, které jsou snadno k dostání po celý rok, a přitom je výsledek jedna z nejlepších polévek, jaké jsem kdy jedl. Naprostý hit, dalo by se říct, a navíc je malá šance, že by se konečný pokrm nevydařil. Je tedy vhodná i pro začátečníky.

Tisknout

Recept: Famózní francouzská cibulačka

Chod polévka
Kuchyně francouzská
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 45 minut
Celkový čas 1 hodina
Pro 4

Ingredience

  • 400-500 g cibule nakrájené na plátky
  • 3 lžíce másla (popř. oleje)
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 lžíce provensálského koření (lze vynechat)
  • 1 stroužek česneku rozdrceného (lze vynechat)
  • vinný nebo jiný ocet (lze vynechat)
  • pepř lze vynechat

Pro servírování

  • kousek bagety
  • tvrdý sýr

Postup

  1. V hrnci roztopte máslo. Přidejte cibuli a za občasného míchání orestujte cibulku dozlatova.

  2. Přidejte vývar, koření a česnek (pokud je použijete), přiveďte k varu, pak ztlumte plamen a nechte vařit na mírném ohni 15 – 20 minut.

  3. Můžete dochutit pepřem a pokud se vám vývar vyvede příliš slaný, přidejte trochu vinného octa.

  4. Před podáváním si nakrájejte bagetu na asi 1 cm plátky a osmahněte z obou stran na pánvi (v topinkovači to bude rychlejší). Na horký plátek bagety nastrouhejte sýr, dejte do polévky a můžete servírovat.

Poznámky

Některé recepty na francouzskou cibulačku uvádějí i bílé víno (kolem 100 ml). Protože nejsem zastánce alkoholu v životě ani vaření, vynechal jsem ho a výsledek byl stejně báječný. Na přidání kyselinky postačí trochu vinného octa.
 
Protože vám vystačí v podstatě jen cibule, vývar a olej (možná trocha octa), lze polévku uvařit i v polních podmínkách. Proč nezkusit potěšit vaše ratolesti nebo kamarády na výletě v přírodě nebo při stanování a uvařit jim cibulačku třeba v kotlíku. Cibuli si můžete nakrájet už doma, ať si ušetříte práci.