Zdenka Danková

26. 4. 2020

V drsném klimatu středního pásma si naši předkové na zimu vždy nakládali zelí. Kysané zelí ze sudu a sušené šípky pak byly jejich  jediným zdrojem vitamínu C v zimním období. Tenkrát neznali pomeranče ani citrony.

Kysané zelí dostanete koupit v supermarketu nebo v zelenině. Pokud se vám nechce kousat je syrové, můžete si uvařit zelnou polévku, tzv. zelňačku, která vás v tomto chladném zimním období příjemně vzpruží i zasytí.

Tisknout

Recept: Zelňačka z Vysočiny

Chod polévka
Kuchyně česká
Čas přípravy 7 minutes
Čas vaření 35 minutes
Celkový čas 42 minutes

Ingredience

  • 1/2 kg kysaného zelí
  • 3-4 brambory nakrájené na kostičky
  • 1 moravská klobása nakrájená na kolečka
  • 1-2 lžíce mouky nejlépe špaldové
  • kmín
  • zarovnaná lžička mleté papriky pálivé nebo sladké
  • 1 feferonka lze vynechat
  • smetana na šlehání (vaření)
  • sůl

Postup

  1. Zelí s feferonkou a s kmínem dusíme v menším množství vody asi 20 minut.

  2. Přidáme klobásu a brambory, dolejeme vodu, aby vše bylo zakryto a vaříme, dokud nejsou brambory poloměkké.

  3. Polévku můžeme zahustit moukou, kterou rozkvedláme v malém množství studené vody (naše babičky tomu říkaly závrtek). Krátce povaříme, přidáme papriku a dochutíme solí, je-li třeba. Hotovo!

  4. Na talíři přidáme smetanu.

Poznámky

Zelňačku můžete uvařit i bez feferonky, jen s paprikou. Ale s feferonkou má ten správný říz.

Vegetariáni mohou klobásu nahradit nakrájeným uzeným tofu.

Zelňačka vám dobře poslouží také jako vydatná svačina.

Vyzkoušejte i tuto zelnou polévku z naší dílny…

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Staří odcházejí, mladí nechtějí. Jak české zemědělství zápasí s palčivým nedostatkem pracovních sil
Staří odcházejí, mladí nechtějí. Jak české zemědělství zápasí s palčivým nedostatkem pracovních sil

Malé platy, vysoký zápřah, špinavá práce, enormní byrokracie, to vše snižuje u mladých lidí atraktivitu zemědělství. Je farmařina opravdu na vymření? Jak se bude agrární sektor vyvíjet do budoucna? To vše se dozvíte v naší reportáži.

Z Německa odchází další špičkové firmy
Z Německa odchází další špičkové firmy

Počet podniků, které opouštějí Německo, je vyšší než za posledních 15 let. Známá jména jako Meyer Burger, Landliebe a Miele jsou jen špičkou ledovce. BDI předpokládá, že více než 40 % malých a středních podniků zvažuje odchod.

I když úřady tvrdí, že vakcíny proti covidu jsou bezpečné, očkovaní dárci krve mají určitá omezení
I když úřady tvrdí, že vakcíny proti covidu jsou bezpečné, očkovaní dárci krve mají určitá omezení

V ČR by dárce krve neměl jít na odběr v určité lhůtě po očkování proti covidu. V USA se dárcův očkovací stav zjišťuje, i když důvody tohoto požadavku nejsou přehledné.

Maďarský parlament schválil vstup Švédska do NATO
Maďarský parlament schválil vstup Švédska do NATO

Maďarský parlament dnes schválil vstup Švédska do NATO.

Kde vzniká imunita? Možná budete překvapeni
Kde vzniká imunita? Možná budete překvapeni

Možná budete překvapeni tím, kolik různých typů imunitních buněk vaše tělo má a jak účinně navzájem spolupracují. Ještě zajímavější je, že většina těchto imunitních buněk vzniká v kostní dřeni…