V drsném klimatu středního pásma si naši předkové na zimu vždy nakládali zelí. Kysané zelí ze sudu a sušené šípky pak byly jejich  jediným zdrojem vitamínu C v zimním období. Tenkrát neznali pomeranče ani citrony.

Kysané zelí dostanete koupit v supermarketu nebo v zelenině. Pokud se vám nechce kousat je syrové, můžete si uvařit zelnou polévku, tzv. zelňačku, která vás v tomto chladném zimním období příjemně vzpruží i zasytí.

Tisknout

Recept: Zelňačka z Vysočiny

Chod polévka
Kuchyně česká
Čas přípravy 7 minut
Čas vaření 35 minut
Celkový čas 42 minut

Ingredience

  • 1/2 kg kysaného zelí
  • 3-4 brambory nakrájené na kostičky
  • 1 moravská klobása nakrájená na kolečka
  • 1-2 lžíce mouky nejlépe špaldové
  • kmín
  • zarovnaná lžička mleté papriky pálivé nebo sladké
  • 1 feferonka lze vynechat
  • smetana na šlehání (vaření)
  • sůl

Postup

  1. Zelí s feferonkou a s kmínem dusíme v menším množství vody asi 20 minut.

  2. Přidáme klobásu a brambory, dolejeme vodu, aby vše bylo zakryto a vaříme, dokud nejsou brambory poloměkké.

  3. Polévku můžeme zahustit moukou, kterou rozkvedláme v malém množství studené vody (naše babičky tomu říkaly závrtek). Krátce povaříme, přidáme papriku a dochutíme solí, je-li třeba. Hotovo!

  4. Na talíři přidáme smetanu.

Poznámky

Zelňačku můžete uvařit i bez feferonky, jen s paprikou. Ale s feferonkou má ten správný říz.

Vegetariáni mohou klobásu nahradit nakrájeným uzeným tofu.

Zelňačka vám dobře poslouží také jako vydatná svačina.

Vyzkoušejte i tuto zelnou polévku z naší dílny…