Pro parné dny, jaké právě zažíváme, je tento recept ideální, stejně jako pro zužitkování vaší úrody okurek. 

Tak jako španělské gazpacho, i tato polévka se podává za studena. Příprava je velice snadná, v podstatě se všechny ingredience jenom rozmixují. Je ovšem třeba počítat s několika hodinami na chlazení a luhování. Kalorická hodnota polévky je minimální, takže je ideální pro ty, kdo jsou na dietě.

Tisknout

Recept: Chlazená okurková polévka

(na cca 3/4 litru polévky)

Chod polévka
Čas přípravy 15 minut

Ingredience

  • 250 g okurky oloupané a zbavené jadérek
  • 150 ml vody
  • 200 g bílého nízkotučného jogurtu
  • 1 stonek jarní cibulky nakrájené na kousky
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 2 lžíce čerstvé petrželové natě
  • 2 lžíce čerstvého kopru (může být i mražený
  • sůl, pepř

Postup

  1. Pokud máte okurky ze zahrádky, po oloupání je rozkrojte podélně na polovinu a vydlabejte všechna jadérka. Pak okurky rozkrájejte na větší kusy.

  2. Vložte do mixéru společně se všemi dalšími ingrediencemi. Dobře rozmixujte, dochuťte solí a pepřem, je-li třeba, znovu zamíchejte a dejte chladit do lednice na několik hodin, ale klidně i přes noc.

  3. Podávejte chlazené za horkých letních dnů.

Poznámky

Pro lepší chuť můžete přidat hrst nastrouhaných vlašských ořechů. Když ještě místo cibulky použijete stroužek česneku a vynecháte hořčici, máte bulharskou polévku Tarator.