Snadná, zdravá a barevně atraktivní polévka vhodná pro vegetariány, dietáře, ale i všechny ostatní. Pokud můžete, použijte mladý špenát z vlastní zahrádky.
Recept: Špenátová polévka
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku rozdrceného
- 1/2 středně velké cibule nakrájené nadrobno
- 1 řapík celeru nakrájený nadrobno
- 1 středně velký brambor oloupaný a nakrájený na kostky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 500 ml polotučného (nízkotučného) mléka
- 180 g čerstvého špenátu
- pepř z mlýnku
Postup
-
Ve větším hrnci rozehřejte olej Osmahněte cibuli, celer, česnek a brambor asi 5 minut (dokud cibule nezesklovatí)
-
Přidejte vývar a mléko. Přiveďte k varu, zakryjte a nechte vařit na mírném ohni asi 10 minut.
-
Vhoďte polovinu špenátu, zakryjte a opět nechte mírně vařit dalších 10 minut.
-
Nechejte pár minut vychladnout a pak polévku přelijte do mixéru (jestli se tam nevejde, můžete provést nadvakrát). Přidejte zbývající špenát a dobře rozmixujte (tím získáme sytou zelenou barvu).
-
Přelijte zpátky do hrnce a nechte chvilku mírně vřít, až bude všechen špenát úplně měkký.