Snadná, zdravá a barevně atraktivní polévka vhodná pro vegetariány, dietáře, ale i všechny ostatní. Pokud můžete, použijte mladý špenát z vlastní zahrádky.

Tisknout

Recept: Špenátová polévka

Chod polévka
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 40 minut
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku rozdrceného
  • 1/2 středně velké cibule nakrájené nadrobno
  • 1 řapík celeru nakrájený nadrobno
  • 1 středně velký brambor oloupaný a nakrájený na kostky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 500 ml polotučného (nízkotučného) mléka
  • 180 g čerstvého špenátu
  • pepř z mlýnku

Postup

  1. Ve větším hrnci rozehřejte olej Osmahněte cibuli, celer, česnek a brambor asi 5 minut (dokud cibule nezesklovatí)

  2.  Přidejte vývar a mléko. Přiveďte k varu, zakryjte a nechte vařit na mírném ohni asi 10 minut.

  3. Vhoďte polovinu špenátu, zakryjte a opět nechte mírně vařit dalších 10 minut. 

  4. Nechejte pár minut vychladnout a pak polévku přelijte do mixéru (jestli se tam nevejde, můžete provést nadvakrát). Přidejte zbývající špenát a dobře rozmixujte (tím získáme sytou zelenou barvu).

  5. Přelijte zpátky do hrnce a nechte chvilku mírně vřít, až bude všechen špenát úplně měkký.