Špičková a snadná polévka s jednoduchými a dostupnými ingrediencemi. Pořekadlo „Za málo peněz hodně muziky” na tento recept sedí na 100 procent.
Brokolice je v kuchyni velmi mnohostranná zelenina. Dá se upravit na hodně způsobů – od vaření přes dušení, smažení, přípravu na páře až po pečení v troubě.
Podle serveru healthyeating.org obsahuje hrnek vařené brokolice tolik vitamínu C jako pomeranč a je dobrým zdrojem beta-karotenu. Ty, co si snaží udržovat linii, bude zajímat, že obsahuje spoustu vlákniny, která zlepšuje zažívání a má málo kalorií.
Recept: Brokolicová polévka
Ingredience
- 300 g brokolice
- 1 litr vývaru může být i z bujónu
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 ml mléka
- špetka muškátového květu
- 2 krajíce staršího chleba nakrájeného na kostky
Postup
-
Brokolici nakrájejte na růžičky a povařte ve vývaru do měkka.
-
Pak brokolici vytáhněte a odložte bokem.
-
Na malé pánvičce si udělejte z másla a mouky jíšku (roztopte máslo, zahustěte moukou a míchejte, až je směs nahnědlá), kterou přidáte do vývaru a necháte asi 5 minut vařit na mírném ohni.
-
Přihoďte brokolici, (odložte několik růžiček stranou, budou sloužit jako ozdoba) a rozmixujte ji.
-
Přidejte mléko, muškátový květ, podle chuti soli nebo chilli koření a růžičky brokolice. Vše ještě krátce vařte.
-
Mezitím na pánvičce nasucho osmahněte kostky chleba, dokud nejsou tvrdé, a při podávání jich pár vhoďte každému do polévky.
-
Dobrou chuť!