Špičková a snadná polévka s jednoduchými a dostupnými ingrediencemi. Pořekadlo „Za málo peněz hodně muziky” na tento recept sedí na 100 procent.

Brokolice je v kuchyni velmi mnohostranná zelenina. Dá se upravit na hodně způsobů – od vaření přes dušení, smažení, přípravu na páře až po pečení v troubě.

Podle serveru healthyeating.org obsahuje hrnek vařené brokolice tolik vitamínu C jako pomeranč a je dobrým zdrojem beta-karotenu. Ty, co si snaží udržovat linii, bude zajímat, že obsahuje spoustu vlákniny, která zlepšuje zažívání a má málo kalorií.

Tisknout

Recept: Brokolicová polévka

Chod polévka
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 300 g brokolice
  • 1 litr vývaru může být i z bujónu
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • špetka muškátového květu
  • 2 krajíce staršího chleba nakrájeného na kostky

Postup

  1. Brokolici nakrájejte na růžičky a povařte ve vývaru do měkka.

  2. Pak brokolici vytáhněte a odložte bokem.

  3. Na malé pánvičce si udělejte z másla a mouky jíšku (roztopte máslo, zahustěte moukou a míchejte, až je směs nahnědlá), kterou přidáte do vývaru a necháte asi 5 minut vařit na mírném ohni. 

  4. Přihoďte brokolici, (odložte několik růžiček stranou, budou sloužit jako ozdoba) a rozmixujte ji.

  5. Přidejte mléko, muškátový květ, podle chuti soli nebo chilli koření a růžičky brokolice. Vše ještě krátce vařte.

  6. Mezitím na pánvičce nasucho osmahněte kostky chleba, dokud nejsou tvrdé, a při podávání jich pár vhoďte každému do polévky.

  7. Dobrou chuť!