Zdenka Danková

7. 3. 2010

O pohance se říká, že ji k nám zanesli pohané. Když Turci dobývali Evropu, stačili mezi lítými boji zasít v evropské půdě i rostlinku, která pak po nich dostala jméno.

Vzhledem k tomu, že Turci byli považováni za pohany, byla po nich užitečná rostlinka pojmenována.

Pojďme se podívat blíže na tuto rostlinku, na poli docela půvabně květoucí.

Květ pohanky. (Kurt Stüber, CC BY-SA 3.0)

Pohanka jako pseudoobilovina spolu s rýží, kukuřicí a jáhlami náleží k ohraničenému spektru potravin, které mohou používat celiakici, tedy lidé používající bezlepkovou dietu. Slouží jako plnohodnotná náhrada obilovin.

Třebaže nemáte alergii na lepek, věřte, že potraviny nezatížené tímto prvkem strávíte mnohem lehčeji, než například housku nebo knedlík z obilné mouky.

Oblíbená stále znovu…

Pohanka je u nás pěstována již od 12. století. (prosaat.de)
Pohanka je u nás pěstována již od 12. století. (prosaat.de)

Pohanka je u nás pěstována již od 12. století, největší oblibě se těšila v 16. století. V horších časech se z pohankové mouky dokonce pekl nekynutý chléb, takové bochánky, a dnešní lidé by se velmi divili, co vše v dobách nouze přišlo na stůl.

Ale chudí horalé byli vděční strávníci. Valaši dobře znají „pohančenou kaši“. Pohanka na Valašsku dokázala uživit celé rodiny, z nichž ty početnější spotřebovávaly i několik kilogramů pohanky na den.

Makrobiotici dokonce tvrdí, že za války díky pohance Rusové ubránili Stalingrad. Pohanka má totiž prohřívací účinky, což by v krutých ruských mrazech mohlo hrát určitou úlohu, … pokud pohanka skutečně tvořila základní stravu ruských vojáků.

Pohanka se však i v poslední době stává více oblíbenou a nejvyhledávanějším pokrmem z pohankové mouky jsou údajně lívance s javorovým sirupem nebo palačinky.

Pohanka se dá připravit na slano i na sladký způsob.  Aby zůstal zachován flavanoid rutin, na který je pohanka nejbohatší, doporučuje se vařit ji jen krátce a „nechat dojít“.

Znala jsem dokonce jednu paní, která měla ve své kuchyni bedničku s peřinkou a do ní vkládala kastrol s pohankou, aby „došla“ (protože peří jako přírodní izolátor dlouho udržuje teplotu).

Moderní mladé maminky stále častěji sahají po regálech se zdravou výživou a k vaření kaší pro své děti kupují pohankovou krupici.

Mlýny na pohanku

Semlet pohanku bylo daleko obtížnější než u obilí pro její tvrdou slupku. Proto se budovaly speciální mlýny nazývané kašníky, kam se vozívala pohanka i z několika vesnic.

Kroupy pohanky správně mají mít stále zelenou barvu. Tu zachovává pohanka mechanicky loupaná. Pokud je loupaná termicky za vysokých teplot, bývá tmavá a tvrdá, zbavena všech vitamínů, bez zachování svých nutričních hodnot.

Tisknout

Recept: Pohanka zapečená s hlívou, rýží a zeleninou

Chod hlavní chod
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 40 minutes
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 70 g lámané pohanky
  • 30 g dlouhozrnné rýže
  • 1 středně velká cibule popř. svazek jarní cibulky
  • 1 plechovka (400 g) krájených rajčat
  • 100 g hlívy ústřičné
  • 100 g zeleniny (mrkve, paprika, brokolice apod.)
  • 4 lžíce parmezánu (lze vynechat)
  • 200 ml vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • sůl, pepř (na dochucení)

Postup

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci nebo hluboké pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme cibulku, dokud nezesklovatí. Přidáme tvrdou zeleninu (např. mrkev), pokud ji používáte, a smažíme další cca 3 minuty.

  2. Přidáme rajčata z plechovky a necháme je prohřát.

  3. Vmícháme pohanku a rýži a necháme 5 minut vařit.

  4. Přidáme hlívu, zbylou zeleninu, vodu a koření a vše dobře promícháme. Přivedeme k varu, dochutíme pepřem a solí dle libosti. Přikryjeme hrnec a snižíme teplotu, aby voda jen probublávala. Nechte vařit asi 15 – 20 minut, nebo dokud se voda nenasákne do rýže a pohanky.

  5. Mezitím si rozehřejeme troubu na 190 stupňů (170 s ventilátorem). Až je směs hotová, znovu ochutnáme a popřípadě dosolíme či dopepříme.

  6. Vše vylijeme do zapékací nádoby (20 x 20 cm) nebo vymaštěné dortové formy a necháme zapéct asi 20 minut. Pokud použijeme parmezán, nasypeme ho na směs předtím, než půjde do trouby. Jakmile je sýr hnědý, jsme hotovi 🙂

  7. Dobrou chuť!

Vyplatí se proto koupit pohanku se značkou Bio, která například pochází ze Šmajstrlova mlýnu. Zde se pohanka čistí, suší a loupe, pouze se mechanicky obrušuje, a tak si uchovává pěkně světlou barvu.

Kromě krup se z pohanky dá opatřit také lámanka, která je vhodnější pro vaření kaší anebo jako zavářka do polévek. Někdo si v ní též obaluje řízek namísto ve strouhance a ten musí pak pěkně křoupat! Stále se doporučuje krátká doba vaření a nechávat kaši pod pokličkou „dojít“.

Hranaté semínko pohanky obsahuje vlákninu, minerální látky, aminokyseliny a také draslík, fosfor, vápník, železo, měď a další prvky. Rutin je obsažen ve slupkách pohanky a zčásti v zrnech. Tento vitamín P  vrací cévám pružnost a pomáhá zmírnist potíže s křečovými žilami.

Nejen kaše, ale také čaje…

Pohankové slupky se proto používají pro výrobu čajů s různými příchutěmi.  (hof-ruelfing.info)
Pohankové slupky se proto používají pro výrobu čajů s různými příchutěmi.  (hof-ruelfing.info)

Pohankové slupky se proto používají pro výrobu čajů s různými příchutěmi, které slouží k vylepšení stavu našich žil a cév.

Ovšem nejvíce rutinu získáte naklíčením neloupaných semen pohanky, ze kterých vám na vlhké vatičce vzejdou výhonky rostlinky, které potom sklízíte a obohatíte jimi své saláty.

Z pohankových slupek se dokonce dají ušít slamníky a polštáře. Slupky jsou velmi vděčnou náplní matrací či žíněnek, které pak účinkují proti bolestem páteře. Jejich příjemné šustění pod hlavou má uklidňující a také prohřívací účinek.

Pohankové nudle.
Pohankové „soba“ nudle. (Flickr)

V plodech pohanky naleznete cenné vitamíny řady B, jako B1 Thiamin, B2 riboflavin, niacin a také E a C. Pohanka má dokonce léčivý vliv na játra, protože obsahuje cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození alkoholem nebo chorobou.

Pohanka je doporučována také v těhotenství i při jakékoliv detoxikaci. Je též dobrým zdrojem vápníku. Pomáhá při popraskání žilek v oku a ve tváři.

Tisknout

Recept na pohankovou polévku

Chod polévka
Kuchyně česká
Pro 2 osoby

Ingredience

  • 3 lžíce lámané pohanky
  • 1 cibuli (menší)
  • 1 mrkev
  • 1 petržel (menší)
  • 1 brambor (střední)
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • 2 stružky česneku
  • olej (nebo máslo)
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • 1 lžíce nasekané petrželky

Postup

  1. Na rozehřátý olej či máslo dáme zpěnit cibuli, přidáme pohanku a na malé kousky nakrájenou zeleninu, necháme krátce opražit.

  2. Přidáme červenou papriku, dobře promícháme a zalijeme horkou vodou. Osolíme a necháme vařit do měkka, cca 30 min.

  3. Přidáme prolisovaný česnek, majoránku, dochutíme a necháme ještě chvíli přejít varem. Přidáme nakrájenou petrželku.

Vynikajícím lékem je  také pohankový med, který obsahuje velké množství rutinu. Protože je rutin citlivý na teplo, doporučuje se dávat jej do poněkud vychladlých čajů, aby neztrácel své léčebné účinky.

Z pohanky získáme nejen kroupy a lámanku, ale také mouku, krupici, těstoviny a pufované křupky (tzv. pukance). V prodejnách zdravé výživy seženete rovněž sušené pohankové mléko, které je výborné do kávy nebo jako samostatný nápoj.

Taková špaldová káva s pohankovým mlékem a s pohankovým medem – to nemá chybu!

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“