Prostý a jednoduchý, leč chutný recept ze samých zdravých surovin. Nebýt sýru nahoře, tak se do této bašty mohou pustit i makrobiotici. Koneckonců lze sýr vynechat úplně. Nezapomeňte dostatečně okořenit!
V létě použijte čerstvá rajčata, pokud možno z vlastní zahrádky. Před použitím si je rozkrájejte. Koření můžete použít i jiné. Například drcená koriandrová semínka jsou vynikající, stejně tak rozmarýn a další.
Zeleniny můžete použít různé druhy anebo ji vynechat úplně. Vynikající jsou také přírodní buráky. Záleží, co zrovna máte k dispozici. Nebojte se experimentovat a přidat či ubrat ingredience dle libosti. Základem je pohanka, rýže a rajčata, které by měly být vždy přítomny.
V semínkách pohanky naleznete cenné vitamíny řady B, jako B1 Thiamin, B2 riboflavin, niacin a také E a C. Pohanka má dokonce léčivý vliv na játra, protože obsahuje cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození alkoholem nebo chorobou.
Pohanka je doporučována také v těhotenství i při jakékoliv detoxikaci. Je též dobrým zdrojem vápníku. Pomáhá při popraskání žilek v oku a ve tváři.
Recept: Pohanka zapečená s hlívou, rýží a zeleninou
Ingredience
- 70 g lámané pohanky
- 30 g dlouhozrnné rýže
- 1 středně velká cibule popř. svazek jarní cibulky
- 1 plechovka (400 g) krájených rajčat
- 100 g hlívy ústřičné
- 100 g zeleniny (mrkve, paprika, brokolice apod.)
- 4 lžíce parmezánu (lze vynechat)
- 200 ml vody
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce sušené bazalky
- sůl, pepř (na dochucení)
Postup
Cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci nebo hluboké pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme cibulku, dokud nezesklovatí. Přidáme tvrdou zeleninu (např. mrkev), pokud ji používáte, a smažíme další cca 3 minuty.
Přidáme rajčata z plechovky a necháme je prohřát.
Vmícháme pohanku a rýži a necháme 5 minut vařit.
Přidáme hlívu, zbylou zeleninu, vodu a koření a vše dobře promícháme. Přivedeme k varu, dochutíme pepřem a solí dle libosti. Přikryjeme hrnec a snižíme teplotu, aby voda jen probublávala. Nechte vařit asi 15 – 20 minut, nebo dokud se voda nenasákne do rýže a pohanky.
Mezitím si rozehřejeme troubu na 190 stupňů (170 s ventilátorem). Až je směs hotová, znovu ochutnáme a popřípadě dosolíme či dopepříme.
Vše vylijeme do zapékací nádoby (20 x 20 cm) nebo vymaštěné dortové formy a necháme zapéct asi 20 minut. Pokud použijeme parmezán, nasypeme ho na směs předtím, než půjde do trouby. Jakmile je sýr hnědý, jsme hotovi 🙂
Dobrou chuť!