Ondřej Horecký

4. 5. 2022

Se sladkokyselou okurkovou omáčkou se dnes už v meníčkách restaurací a hospod jen tak nesetkáte a je to škoda. Má totiž rozhodně co nabídnout. Kdo má rád zavařené okurky a nakyslou příchuť všeobecně, ten si ji zamiluje.

Výroba této omáčky je rychlá, jednoduchá a levná. Vystačíte si se základními surovinami, které by měly být v každé domácnosti.

Vlastně jsem na ni narazil, když jsem hledal alternativní omáčku ke koprovce, kterou malá dcerka nechtěla jíst. A protože se může utlouct po nakládaných okurkách a kápiích, napadla mě okurková omáčka. Recepty z internetu jsem si upravil podle sebe a výsledek byl skvělý. Proto jsem si omáčku zařadil do svého seznamu jídel, která vařím pravidelně.

Omáčku můžete podávat buď s masem, ideálně dušeným hovězím (já ho dělám v tlakovém hrnci, šetří to čas a peníze), anebo vařeným vajíčkem. Jako příloha se hodí knedle nebo brambory. Pokud máte domácí nakládané okurky, určitě použijte ty. Každá rodina má totiž svůj vlastní recept na lák a tíhne k této dané chuti, proto i omáčka z jejich okurek bude přesně podle jejich gusta.

Okurky můžete nakrájet na kostičky nebo nastrouhat nahrubo, popř. najemno. Pro dcerku je strouhám, protože měla s kostičkami osobní problémy a musím říct, že i mně to tak vyhovuje líp.

Tisknout

Recept: Okurková omáčka – vhodná k masu i bez něj

Chod hlavní jídlo, omáčka
Kuchyně česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 30 minutes
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 1 menší cibule nakrájená nadrobno
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 0,5 litru vývaru (hovězího, zeleninového)
  • 2 kuličky nového koření
  • 0,25 litru smetany na šlehání (popř. smetany na vaření nebo mléka)
  • 200 g okurek (nastrouhaných najemno, nahrubo nebo na kostky)
  • 1-3 lžíce láku z okurek (dle chuti)
  • 1 lžíce cukru (dle chuti, lze vynechat)

Postup

  1. Roztopíme máslo, zpěníme cibulku a přihodíme mouku. Za stálého míchání smažíme 3 – 5 minut.

  2. Přidáme vývar a nové koření, necháme vařit. Mezitím do stejného hrnce nastrouháme zavařené okurky.

  3. Přivedeme k varu. Necháme mírně probublávat, dokud se okurky neuvaří doměkka (cca 10 minut).

  4. Přilijeme šlehačku a jak se prohřívá, dochutíme lákem z okurek, popř. cukrem.

  5. Pokud chcete omáčku ještě zahustit, přidejte kukuřičný škrob smíchaný se studenou vodou a krátce povařte.

  6. Podáváme s knedlí nebo bramborem.

Související články

Přečtěte si také

čipy
Česko v druhé lize: USA omezují vývoz AI čipů a rozdělí Evropu na dvě skupiny

Spojené státy omezí vývoz čipů v oblasti umělé inteligence, aby tato vysoce pokročilá technologie zůstala mimo dosah Ruska a Číny.

„Nejvýraznější změna v českém vzdělávání za posledních 20 let.“ Ministerstvo školství představilo nové programy pro výuku

Místo bezduchého memorování bude kladen větší důraz na propojení znalostí s dovednostmi, uvedl ministr školství Mikuláš Bek. Podle něj jde o „nejvýraznější změnu v českém vzdělávání za posledních 20 let“.

Požár restaurace v Mostě má sedmou oběť, v nemocnici zemřela žena

Požár restaurace U Kojota v Mostě má sedmou oběť. V nemocnici Královské Vinohrady v Praze zemřela v noci žena s vážnými popáleninami.

Ústavně-právní výbor Senátu nepřijal vypuštění kontroverzního paragrafu o „činnosti pro cizí moc“

Senátní výbory dnes diskutovaly legislativu, která obsahuje, kromě jiného, změnu v trestním zákoníku zaměřenou na postihování „činnosti pro cizí moc“.

Správci elektrické sítě v Německu chtějí vypínat solární elektrárny na dálku, aby neohrožovaly soustavu

Provozovatelé přenosové soustavy v Německu požadují, aby měli možnost řídit solární systémy na dálku v případě krizových situací.

Vědci CESNET a ČVUT vytvořili sadu dat pro boj s kyberhrozbami

Vědci ze sdružení CESNET a ČVUT vytvořili sadu dat, kterou lze využít pro dlouhodobou detekci a obranu proti kybernetickým hrozbám v počítačových sítích. Data popisují roční provoz v národní akademické síti CESNETu a je možné je prostřednictvím umělé inteligence využít pro výzkum a detekci hackerských útoků.

Čínský režim je „určující hrozbou naší generace“, říká odstupující šéf FBI

Odstupující ředitel FBI vydal poslední varování před hrozbou, kterou podle jeho slov představuje Čína pro USA.

Kofein si od vás může půjčovat energii – zde je důvod

Ranní šálek kávy může navodit pocit, že vám nápoj dodává energii, ale ve skutečnosti je to jen iluze. Po lékařské stránce ověřil dr. Jimmy Almond Spousta lidí sahá každé ráno po šálku horké kávy a věří, že je to jejich záchranné lano k bdělosti a produktivitě. Tato každodenní dávka kofeinu je však spíše chytrou iluzí než skutečným posilovačem energie. […]

Vzpomínky na dospívání v komunistickém Rumunsku

Memoáry Marie-Cristiny Neculy, operní zpěvačky a spisovatelky, popisují její dětství v komunistickém Rumunsku, cestu do New Yorku a hledání svobody a uměleckého vyjádření.