Se sladkokyselou okurkovou omáčkou se dnes už v meníčkách restaurací a hospod jen tak nesetkáte a je to škoda. Má totiž rozhodně co nabídnout. Kdo má rád zavařené okurky a nakyslou příchuť všeobecně, ten si ji zamiluje.

Výroba této omáčky je rychlá, jednoduchá a levná. Vystačíte si se základními surovinami, které by měly být v každé domácnosti.

Vlastně jsem na ni narazil, když jsem hledal alternativní omáčku ke koprovce, kterou malá dcerka nechtěla jíst. A protože se může utlouct po nakládaných okurkách a kápiích, napadla mě okurková omáčka. Recepty z internetu jsem si upravil podle sebe a výsledek byl skvělý. Proto jsem si omáčku zařadil do svého seznamu jídel, která vařím pravidelně.

Omáčku můžete podávat buď s masem, ideálně dušeným hovězím (já ho dělám v tlakovém hrnci, šetří to čas a peníze), anebo vařeným vajíčkem. Jako příloha se hodí knedle nebo brambory. Pokud máte domácí nakládané okurky, určitě použijte ty. Každá rodina má totiž svůj vlastní recept na lák a tíhne k této dané chuti, proto i omáčka z jejich okurek bude přesně podle jejich gusta.

Okurky můžete nakrájet na kostičky nebo nastrouhat nahrubo, popř. najemno. Pro dcerku je strouhám, protože měla s kostičkami osobní problémy a musím říct, že i mně to tak vyhovuje líp.

Tisknout

Recept: Okurková omáčka – vhodná k masu i bez něj

Chod hlavní jídlo, omáčka
Kuchyně česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 30 minutes
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 1 menší cibule nakrájená nadrobno
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 0,5 litru vývaru (hovězího, zeleninového)
  • 2 kuličky nového koření
  • 0,25 litru smetany na šlehání (popř. smetany na vaření nebo mléka)
  • 200 g okurek (nastrouhaných najemno, nahrubo nebo na kostky)
  • 1-3 lžíce láku z okurek (dle chuti)
  • 1 lžíce cukru (dle chuti, lze vynechat)

Postup

  1. Roztopíme máslo, zpěníme cibulku a přihodíme mouku. Za stálého míchání smažíme 3 – 5 minut.

  2. Přidáme vývar a nové koření, necháme vařit. Mezitím do stejného hrnce nastrouháme zavařené okurky.

  3. Přivedeme k varu. Necháme mírně probublávat, dokud se okurky neuvaří doměkka (cca 10 minut).

  4. Přilijeme šlehačku a jak se prohřívá, dochutíme lákem z okurek, popř. cukrem.

  5. Pokud chcete omáčku ještě zahustit, přidejte kukuřičný škrob smíchaný se studenou vodou a krátce povařte.

  6. Podáváme s knedlí nebo bramborem.