Jack Phillips

12. 7. 2021

Tisíce Kubánců vyšly v neděli v řadě měst do ulic, aby protestovaly proti porušování lidských práv, nesvobodě a zhoršující se ekonomické situaci v zemi ovládané komunisty.

Na videozáznamech zveřejněných na sociálních sítích jsou zachyceny nedělní demonstrace v řadě měst včetně hlavního města Havany. Protestující skandovali ve španělštině, že se „nebojí“ režimu vedeného Miguelem Díazem Canelem a že chtějí přístup k vakcínám proti covidu-19 a konec režimu.

Protesty se odehrávají v době, kdy tato ostrovní země trpí nedostatkem plynu, elektřiny a vakcín. Někteří analytici na internetu poznamenali, že nedělní demonstrace jsou prvním případem, kdy proti vládě protestovalo tak velké množství lidí, od tzv. povstání Maleconazo v roce 1994, které přimělo řadu Kubánců opustit zemi a na lodích s přeplavit do USA.

Podle záběrů dostupných na internetu byly během demonstrací slyšet výkřiky „pryč s diktaturou“, „svoboda“ a „vlast a život“.

Na různých videích na Facebooku je možné vidět tisíce lidí, kteří pochodují ulicemi měst, jako je San Antonio de los Baños, Guira de Melena a Alquízar. Informace přinesla jihofloridská televize WTVJ-TV.

„Právě jsem procházela městem, abych si koupila nějaké jídlo, a byla tam spousta lidí, někteří s transparenty, kteří protestovali,“ uvedla v telefonickém rozhovoru místní obyvatelka Claris Ramirezová. „Protestují proti výpadkům proudu a že nejsou léky,“ dodala podle agentury Reuters Ramirezová.

Díaz-Canel v reakci na demonstrace zopakoval často opakované tvrzení jiných marxistických vlád a obvinil z protestů zahraniční pomlouvačnou kampaň iniciovanou Spojenými státy.

„Bojový rozkaz je vydán, revolucionáři vycházejí do ulic,“ řekl Díaz-Canel ve státní rozhlasové a televizní síti, čímž zřejmě nařídil svým bezpečnostním složkám, aby demonstranty rozehnaly.

Policista sleduje policejní auta převrácená na ulici v rámci demonstrace proti kubánskému prezidentovi Miguelu Díaz-Canelovi v Havaně, 11. července 2021. (Yamil Lage / AFP via Getty Images)

Senátor Marco Rubio, který je kubánského původu, se k protestům vyjádřil na Twitteru.

„V několika městech na Kubě právě teď vypukly spontánní pouliční protesty se skandováním NoTenemosMiedo (Nebojíme se),“ napsal na Twitteru. „Frustrace z neschopnosti, chamtivosti a represí diktatury rychle roste.“

Senátor si také zřejmě povšiml nasazení bezpečnostních složek.

„Přicházejí komunistické represivní oddíly na Kubě… Americká korporátní média je zatím z velké části ignorují,“ napsal Rubio.

Floridská kongresmanka Maria Elvira Salazarová, dcera kubánských exulantů, uvedla, že Díaz-Canelův režim nyní na ostrově vypíná internet.

Starosta Miami, Francis Suarez, rovněž syn kubánských exulantů, v jehož městě žije významná kubánská diaspora, vyzval k zásahu vedenému Američany.

„Kubánci si zaslouží a jsou připraveni vládnout si sami bez tyranie,“ řekl Suarez na tiskové konferenci. „Může to skončit dnes, a musí to skončit dnes. Důsledky tohoto okamžiku mohou znamenat svobodu pro miliony lidí na této polokouli, od Nikaragujců a Venezuelanů až po mnoho dalších.“

Související témata

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.