Jana Novotná

16. 7. 2021

Floridský guvernér Ron DeSantis vystoupil ve čtvrtek na konferenci organizace Alliance Defending Freedom (Aliance obhajující svobodu) s projevem, v němž obhajoval svůj přístup ke zvládání epidemie koronaviru ve státě a nedávno přijaté zákony na ochranu integrity voleb. Vyzval také konzervativce z různých sfér společnosti, aby zastávali své hodnoty s větší odvahou.

Alliance Defending Freedom je konzervativní právnické sdružení zastupující jednotlivce ve velkých případech týkajících se náboženské svobody, které se objevují před Nejvyšším soudem USA.

„Média se vás téměř jistě budou snažit očerňovat, technologičtí giganti vás možná budou cenzurovat, a velké korporace se vás možná budou snažit bojkotovat, bojkotovat váš stát, bojkotovat vaši jurisdikci, ale právě tohle musíte být ochotni snést,“ vzkazuje konzervativním lidem guvernér Ron DeSantis.

Zvláště politikům, kteří zastávají konzervativní pozice, guvernér řekl, že by měli „mít odvahu a finance postavit se za to, co je správné, když jde do tuhého … když lidé po vás házejí věci a snaží se vás očernit. Právě tehdy se testuje, zda se svými názory obstojíte.“

„Akademici, korporátní média, technologičtí giganti, velké korporace – ti všichni si do jisté míry osvojili levicové, woke perspektivy, pokud jde o to, co chtějí vidět,“ dodal DeSantis. „Většina z nich je zcela nepřátelská k jakémukoliv typu konzervativních hodnot nebo tradičních principů. To je naprosto jisté.“

Ve svém projevu se DeSantis rovněž dotkl svého přístupu ke koronaviru, který je proti plošnému zavádění lockdownů a povinnému nošení roušek. DeSantis po šesti měsících tvrdých opatření v loňském roce jako jeden z prvních lídrů znovu otevřel ekonomiku, zatímco jiné státy USA pokračovaly v tvrdých uzávěrách.

Florida, která má přibližně 21,5 milionu obyvatel, dosud zaznamenala zhruba 2,3 miliony případů nákazy koronavirem a zhruba 38 000 úmrtí v souvislosti s covidem-19.

„Složíte přísahu, že budete podporovat a bránit ústavu, a musíte být ochotni to dělat beze strachu i v nepřízni, musíte být rozhodní a musíte svou práci odvést. Odmítat vládnout správně nebo dokonce vůbec vládnout ze strachu z jakýchkoli vedlejších důsledků je zbabělost a v této chvíli naší historie nemůžeme mít na těchto pozicích zbabělé lidi,“ promluvil DeSantis na adresu politiků.

„Ať už svádíte právní bitvy, nebo jste soudce, nebo zvolený zástupce, stůjte pevně za tím, co je správné. … Obrňte se štítem víry. Budete zcela jistě čelit ohnivým šípům, ale zůstaňte silní, nevzdávejte to a nikdy, nikdy neustupujte. Bůh vám všem žehnej,“ zakončil guvernér svůj projev.

DeSantis se stal v rámci USA protipólem přístupu, který razí vrchní epidemiolog a zdravotnický poradce Bílého domu Anthony Fauci, který je naopak příznivcem přísných opatření ve formě uzávěr a mandatorního nošení roušek.

Floridský guvernér, který je vnímán jako jeden z možných kandidátů na amerického prezidenta či viceprezidenta v roce 2024, se proti Fauciho přístupu nyní vymezil také humornou formou. Jeho tým ve středu představil propagační předměty s nápisem „Don’t Fauci My Florida“ (Nefaucizujte moji Floridu), s nimiž chce oslovit voliče v guvernérských volbách v roce 2022.

„Když se mě lidé ptají, cos udělal na Floridě? Odpovídám stručně a jasně: Florida si zvolila svobodu místo faucismu,“ okomentoval svůj přístup DeSantis.

Jeho anti-fauciovská kampaň si již vysloužila negativní komentáře z řad politiků Demokratické strany.

„DeSantis je vzdělaný cvok, který není věrný naší zemi, svým voličům ani pravdě,“ napsal na svém twitterovém účtu vermontský guvernér Howard Dean.

„Přes 38 000 Floriďanů zemřelo na covid a guvernéru DeSantisovi přijde vhodné prodávat reklamní předměty, které se vysmívají jejich smrti. Nemůžeme dopustit, aby to pokračovalo. Musíme si zvolit demokratického guvernéra,“ uvedla twitterová stránka Miami-Dade Democrats.

Newyorská redakce Epoch Times nedávno natočila o floridském guvernérovi televizní dokument DeSantis: Florida vs. lockdowny.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.