Jack Phillips

6. 8. 2021

Spoluzakladatel společnosti Microsoft Bill Gates ve středu označil svůj vztah s Jeffreym Epsteinem za „obrovskou chybu“.

V rozhovoru pro CNN Gates uvedl, že s Epsteinem před deseti lety „několikrát večeřel“. Epstein, finančník obviněný z obchodování s lidmi a sexuálního zneužívání dětí, byl v roce 2019 nalezen mrtvý ve vězeňské cele na Manhattanu.

Společné večeře probíhaly několik let poté, co byl Epstein usvědčen a odsouzen za navádění k prostituci nezletilých. Epstein v roce 2008 přiznal vinu a odseděl si 13 měsíců ve vazbě, ovšem s úlevami v rámci tzv. „work release“ programu, kdy vězni mohou opustit celu několik dní v týdnu z pracovních důvodů.

Gates, který je jedním z nejbohatších lidí na světě, televizi řekl, že když se s Epsteinem setkal, diskutovali spolu o možnosti získat miliardy dolarů na filantropii. Vztah prý ukončili poté, co to „vypadalo, že to není reálné“.

„Měl jsem s ním několik večeří, víte, doufal jsem, že to, co říkal o získání miliard na filantropii pro globální zdraví prostřednictvím kontaktů, které měl, by se mohlo uskutečnit. A když se zdálo, že to není reálné, tento vztah skončil,“ řekl Gates v rozhovoru a dodal, že setkávání s Epsteinem bylo „obrovskou chybou“.

„Ale byla to obrovská chyba, že jsem s ním trávil čas, že jsem mu dodal důvěryhodnost, víte, že jsem tam byl, ve stejné situaci byla spousta dalších, ale udělal jsem chybu,“ řekl.

V roce 2019 po finančníkově smrti v rozhovoru pro Axios Gates uvedl, že lituje toho, že se s Epsteinem setkával.

Gates tehdy zdůraznil, že Epsteina „tak dobře neznal“, a dodal, že je spojovala filantropická činnost.

„Proběhla setkání ohledně těchto věcí,“ pokračoval. „Ty se neuskutečnily, a tak jsem se s ním pak přestal setkávat.“

Před několika měsíci deník Wall Street Journal a další zpravodajské agentury informovaly, že se Melinda Gatesová v roce 2019 sešla s rozvodovými právníky poté, co se dozvěděla o zprávách týkajících se Billa Gatese a Epsteina. V pondělí byl rozvodový proces páru dokončen. Gatesová pro CNN uvedla, že je to „smutný milník“, ale oba stále pracují pro Nadaci Billa a Melindy Gatesových.

„Moje práce je pro mě velmi důležitá, víte, v rámci rodiny se budeme léčit, jak nejlépe dovedeme, a poučíme se z toho, co se stalo,“ okomentoval věc Gates.

Minulý měsíc vyvolal Gates jistou kontroverzi poté, co spolu s miliardářem a investorem Georgem Sorosem společně oznámili, že odkoupí společnost Mologic zabývající se testováním na covid-19 .

Sorosův fond ekonomického rozvoje, který je odnoží Sorosovy nadace Open Society Foundations, v prohlášení z 19. července potvrdil, že se stal partnerem Nadace Billa a Melindy Gatesových a podle prohlášení do projektu investuje „nejméně“ 41,1 milionu dolarů.

„Skupina financovala akvizici společnosti Mologic Ltd., předního světového inovátora v oblasti vývoje technologií laterálního toku a rychlé diagnostiky, včetně testů, které mohou pomoci v boji proti tropickým nemocem, jako je horečka dengue, bilharzie a říční slepota, a také proti covidu-19,“ uvádí se v jejich prohlášení.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce The Epoch Times. (jas)

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.