Jana Novotná

15. 10. 2021

Šéfredaktor Konzervativních novin Matyáš Zrno se zaměřil na fenomén tzv. fact-checkingu, o kterém si v rámci říjnové besedy povídal s advokátem Jakubem Křížem a komentátorem týdeníku Echo Martinem Weissem. S „fact-checkingem“, neboli snahou o „ověřování faktů“, se mohou lidé setkat zejména na sociálních sítích a případně také na různých webových stránkách, které si podle svých slov dávají za cíl bojovat s manipulacemi a dezinformacemi v médiích a na sociálních sítích.

Zdá se však, že fact-checkeři se ve svých „analýzách“ zaměřují spíše na pravicové a konzervativní pisatele. Levicové naopak opomíjejí.

Čtěte také: Pravicoví komentátoři protestují proti cenzuře facebookových fact-checkerů

Jakub Kříž hovořil o své zkušenosti s „fact-checkingovým“ serverem Manipulátoři, který jej obvinil ze lži, když v jednom rozhovoru zmínil existenci španělských učebnic s obrázky, kde mají v rámci transgenderové „osvěty“ chlapečci nakreslenu vaginu a holčičky penis. Server existenci učebnice popíral, načež o advokátovi napsal tři obviňující zprávy. Kříž se poté rozhodl server zažalovat.

Podobnou zkušenost měl se serverem Manipulátoři také Matyáš Zrno, který se s nimi střetl kvůli svému článku, v němž analyzoval výroční zprávu Amnesty International. Negativní zkušenost měl i Martin Weiss, na něhož se „fact-checkeři“ zaměřili kvůli údajné lži v článku o potratech v USA.

Fact-checking“ a „odhalování manipulací“

Weiss vysvětlil, že vznik „žánru“ fact-checkingu je odpovědí na nastalou situaci, kdy internet zavalil velký počet těžko ověřitelných zpráv, které jsou často lživé a plné polopravd. Upozornil však, že sami fact-checkeři se často nevyhnou názorovému hodnocení: „… celý tento průmysl bojovníků s manipulací a fact-checkingu je v podstatě názorovým psaním komentářů jinými, novými prostředky.“

„Samozřejmě to reaguje na nějakou situaci. S nástupem internetu dneska nikdo nemá to zobrazení skutečnosti, ten jeden určující narativ, pod kontrolou. Protrhávají se tam hráze, každý si může psát, co chce, a reakce určitých kruhů na tohle je tento tzv. ,fact checking‘ a ,odhalování manipulací‘,“ dodal Weiss.

Dále k tématu: Skrytá kamera projektu Veritas odhalila cenzuru moderátorů Facebooku

„Je to také práce, nechci říct rovnou lukrativní, lidé nedělají vždycky všechno kvůli penězům, ale v každém případě pro někoho možná ani nejde o peníze, ale je na tu činnost naveden nějakými společenskými kolejemi.“

„Stejně jako v přírodních vědách, když dokážete svůj grant naformulovat tak, že to dáte do souvislosti s globálním oteplováním, vaše šance dostat ten grant se zvyšuje, tak podobně dneska v mediálním světě se tam ,přihodí‘ ten fact-checking a boj proti dezinformacím, na to tam mají kolonky, a tak se tím potom někteří lidé živí,“ uvedl Weiss.

„Zároveň je v tom zjevná aktuální poptávka – u některých lidí vidíme chuť po moci, mít to pod kontrolou, umlčet to, co se jim nelíbí,“ dodal Weiss.

LGBT free zóny“ a „diktátor Orbán“

Matyáš Zrno v diskusi porovnal weby Manipulátoři a starší server Hoax. „Hoax zcela střízlivě komentuje zjevné nepravdy s jednoduchým vysvětlením. … Manipulátoři jsou mnohem barvitější ve svých výrazových prostředcích, neodpustí si žlučovitost a nadávky. Fact-checkují prakticky jen pravicová média.“

„Zdá se, že jen my na pravici jsme postiženi tím, že manipulujeme, zatímco všichni novináři na levici a na liberálním středu jsou úplně v pořádku. Když všechna česká média hrála zprávy o tom, že v Polsku jsou ,LGBT free zóny‘, nebo že v Maďarsku byl suspendován parlament a je tam Orbánova diktatura, nevšiml jsem si, že by tam o tom byla zpráva, a to byly zjevné nepravdy, hoaxy.“

Není to tím, že by snad existovala nějaká kabala zaměřená proti Orbánovi, podle Zrna jde spíše o to, že skupina novinářů neodvede svou práci a je líná si některé informace ověřit.

Matyáš Zrno souhlasil s Martinem Weissem, že v případě Manipulátorů jde o názorovou žurnalistiku. „Z mého pohledu to tedy je názorová žurnalistika, velice zuřivě názorová, a navíc extrémně nevyvážená. Svým charakterem a výrazovými prostředky v podstatě bulvární,“ zhodnotil server Zrno.

„Nenechte se zmást tím, že ve vás ten fact-checking vyvolává známku jakési objektivity a systematičnosti – tím, že se to jmenuje fact-checking, že mají i nějakou chartu, ke které se hlásí. Všimněte si, že je jen na těch lidech, co budou fact-checkovat, jaké lidi a jaké výroky. V tom se projevuje názor a nějaká volba,“ upozorňuje Weiss.

Jakub Kříž jej doplnil: „Mně se zdá, že ten úspěch je daný tím, že se tyto organizace tváří jako někdo neutrální. … Přijde někdo, kdo se prohlásí za odborníka. Sám si ten mandát vezme, tváří se jako odborník a určuje, co je lež a co je pravda.“

Čtěte také: Média, vědci a fact-checkeři, kteří odmítali teorii o možném úniku koronaviru z čínské laboratoře, otáčejí o 180°

Proruští agenti“

V neposlední řadě se v rámci besedy diskutovala i otázka toho, když se člověk dostane „na černou listinu“ fact-checkerů ne proto, že by něco řekl, ale proto, že ho citují nějaká „nevhodná“ média, zejména prorusky orientovaná. Rusko tyto konzervativní hlasy totiž využívá v rámci své ideologické války proti Západu.

„Děsí mě to, že vy když řeknete nějaký konzervativní názor a ten se jim v rámci nějakého ideologického boje, který Rusko se Západem vede, zrovna hodí do krámu, tak ho vytáhnou, aby se oni mohli zase pro změnu ukazovat, jako že jsou zastánci konzervativních hodnot a mohli vrazit ten klín mezi nás a liberály,“ sdílel své obavy Matyáš Zrno.

„Děsí mě to, že tím se celá řada úplně normálních, slušných lidí do té náruče Rusů doslova vhání,“ dodal Zrno.

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).