Reinhard Werner

28. 10. 2021

Ruský prezident Vladimír Putin ve svém projevu na 18. výročním fóru Valdajského diskusního klubu v Soči ostře kritizoval progresivní agendu, která dominuje debatám na Západě. Putin v ní vidí paralely s kulturní revolucí bolševiků ve 20. století.

Prezident Ruské federace Vladimír Putin ve čtvrtek 21. října během projevu v Soči ostře kritizoval radikální levicové tendence šířící se v západním světě. Ideologie, která za nimi stojí, podle něho způsobuje sociální rozvrat na celém Západě a nijak se neliší od sociálních experimentů, které se odehrávaly v Rusku v průběhu bolševické říjnové revoluce v roce 1917.

„Drtivá většina ruské společnosti“ tyto nové způsoby myšlení odmítá

Americký magazín „Daily Wire“ shrnul klíčová prohlášení ruského vůdce na mezinárodním diskusním fóru. Sám prezident Putin je zakladatelem tohoto fóra. Svůj projev zdokumentoval a umístil na oficiální internetové stránky vlády Ruské federace (video).

„S údivem sledujeme agónii, která se šíří v zemích, jež si zvykly považovat se za vlajkové lodi pokroku,“ prohlásil ruský prezident ve svém několikahodinovém projevu. „O tom, jakým směrem se západní společnosti ubírají, si musí rozhodnout samy a Rusku do toho nic není.“

„Nicméně z pohledu většiny ruského obyvatelstva je zřejmé, že společenské a kulturní otřesy v některých zemích Západu lze spojit se společensko-politickou agendou ve veřejné diskusi dominantních vlivů,“ míní ruský prezident.

„V naší zemi se to stalo po revoluci v roce 1917, kdy se bolševici řídili dogmaty Marxe a Engelse. Prohlásili, že změní tradiční způsob života a samotné pojetí morálky…“

„Někteří se domnívají, že agresivní vymazávání celých stránek vlastní historie, donucovací zákonná opatření pro údajnou rovnoprávnost menšin a požadavek vzdát se tradičního výkladu základních hodnot, jako je matka, otec, rodina a rozdíl mezi pohlavími, jsou mezníkem […], obnovou společnosti,“ prohlásil Putin v kontextu pochybností nad správností tohoto postoje.

Západní země mají podle Putina právo dělat si, co chtějí, ale „drtivá většina ruské společnosti“ tyto nové způsoby myšlení odmítá.

Rusko už má s touto ideologií historické zkušenosti

Podle Putina není nic nového, že samozvaní zastánci „společenského pokroku“ jsou odhodláni vštípit lidstvu nové vědomí. Recepty, které používají, nejsou nové. Rusové je podle jejich prezidenta znají až příliš dobře.

„Ač to může znít paradoxně, viděli jsme to v Rusku. V naší zemi se to stalo již dříve, po revoluci v roce 1917, kdy se bolševici řídili dogmaty Marxe a Engelse. A také prohlásili, že změní tradiční způsob života, politický a ekonomický způsob života a samotné pojetí morálky, základní principy zdravé společnosti,“ uvedl Vladimír Putin. „Snažili se zničit staleté hodnoty, zpochybňovali vztahy mezi lidmi, nabádali k tomu i ve vztahu k vlastním partnerům a rodinám. To bylo oslavováno jako pochod pokroku. A to bylo po celém světě velmi populární a mnohými podporované, a jak vidíme, děje se tak i nyní.“

„Kultura rušení“ vytváří opak toho, co chtějí aktivisté za občanská práva

Když už nic jiného, tak absolutní nesnášenlivost bolševiků vůči všem názorům, které se lišily od těch jejich, by měla lidi přimět k zamyšlení, varoval Putin.

Boj za rovnost a proti diskriminaci se navíc změnil v „agresivní dogmatismus na hranici absurdity, když se ve školách a na univerzitách už nevyučují velcí autoři minulosti jako Shakespeare, protože byli prohlášeni za zaostalé klasiky, kteří nechápou význam pohlaví nebo rasy“.

Putin dále kritizoval pravidla, která byla nedávno zavedena v Hollywoodu a která se týkají obsazování rolí podle souboru „probuzených“ (woke, viz wokeismus[1]) pokynů týkajících se barvy pleti a pohlaví. Ty byly „někdy dokonce ještě přísnější než to, co dělalo oddělení propagandy Ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu“.

A jakkoli je podle Putina boj proti rasismu ušlechtilým cílem, kultura rušení (viz cancel culture[2]) a obrácená diskriminace lidi jen znovu rozdělí. To je také přesný opak skutečných hodnot, které vyznávali například bojovníci za občanská práva jako Martin Luther King, jejichž cílem bylo odstranit rozdíly.

Pod praporem pokroku pokroku

Putin připomněl, že bolševici mluvili o „znárodnění nejen majetku, ale i žen“. Dodal, že dnes se dokonce termíny jako otec a matka nahrazují „rodič jedna a dva“ nebo mateřské mléko „lidským mlékem“, aby „lidé, kteří si nejsou jisti svojí sexuální identitou, nebyli nešťastní“.

Také „neoslovenismus“ byl už ve dvacátých a třicátých letech minulého století specialitou bolševiků, kteří si mysleli, jak říká prezident Putin, že s ním „vybudují nové vědomí a vytvoří nové hodnoty, a zašli tak daleko, že následky pociťujeme dodnes“.

Podle Putina je „zrůdné“ naznačovat dětem od útlého věku, že změna pohlaví je velmi jednoduché rozhodnutí, které mohou učinit samy bez účasti rodičů: „Odstrčíte rodiče stranou a nutíte dítě k rozhodnutí, které mu může zničit život. A když nazveme věci pravými jmény, je to téměř zločin proti lidskosti, a to vše pod praporem pokroku.“

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.


Poznámky:

[1] Wokeismus, česky volně snaha o takzvanou „uvědomělost“ či „probuzenost“ v sociálních otázkách. David Hanson: „Wokeismus vlastně nikdy nebyl o rasismu, sexismu nebo jiných ismech. Pro některé byl ilustrací psychologické patologie zvané projekce: přenášení vlastních předsudků na ostatní, aby je člověk zmírnil nebo zamaskoval.“ Více zde…

[2] Cancel culture, neboli kultura rušení, je označení pro moderní formu ostrakismu, která vytlačuje jedince ze sociálních nebo profesionálních kruhů, buď v online prostředí na sociálních sítích, nebo v reálném prostředí, nebo v obojím. Jedinci, kteří jsou vystaveni této formě ostrakismu (vyloučení jedince z kolektivu), mají být takzvaně „zrušeni“ (anglicky: canceled). Výraz je obvykle používán při popisu debat, v nichž je veřejná osoba nebo společnost vyzvána k odstoupení nebo se objeví výzva za ukončení její podpory.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).