Victor Davis Hanson

28. 6. 2021

Existuje mnoho důvodů, proč se „wokeismus“ (česky volně snaha o „uvědomělost“ či „probuzenost“ v sociálních otázkách, pozn. překl.) rozšířil jako požár, poté co Amerika ztratila kolektivní rozum během pandemie, karantény, recese a nepokojů v roce 2020.

Wokeismus vlastně nikdy nebyl o rasismu, sexismu nebo jiných -ismech. Pro některé byl ilustrací psychologické patologie zvané projekce: přenášení vlastních předsudků na ostatní, aby je člověk zmírnil nebo zamaskoval.

Měli bychom se tedy smát, nebo plakat nad tím, že spoluzakladatelka hnutí Black Lives Matter, která sama sebe označuje za marxistku, je možná korporátní podvodnicí? Podle zprávy deníku New York Post nashromáždila Patrisse Khan-Cullorsová několik luxusních domů a jedna z jejích nadací nenahlásila finančnímu úřadu významné dary. Je to snad tak, že čím více Khan-Cullorsová vyznává marxistickou ideologii a zatracuje toxické „bělošství“, tím pohodlněji se jí žije v domě za 1,4 milionu dolarů v luxusní oblasti Topanga Canyon v jižní Kalifornii?

Vezměme si dále demokratického senátora Sheldona Whitehouse, otevřenou liberální ikonu. Je jedním z „nejprobuzenějších“ členů Senátu. Přesto vyšlo najevo, že Whitehouse je členem de facto „čistě bílého“ plážového klubu elit v Newportu na Rhode Islandu. Zasazuje se snad Whitehouse o vykořenění bělošských privilegií v teorii, aby pak, ponořen do těchto privilegií, mohl v praxi relaxovat s kolegy modré krve?

Barack a Michelle Obamovi se občas vypraví ven ze svého mnohamilionového sídla ve Washingtonu nebo na Martha’s Vineyard, aby zemi poučili o jejím systémovém rasismu. Mohli bychom takováto kázání označit za kvadraturu kruhu, když Obamovi netouží po návratu do svého domova v Chicagu – města, kde byly v roce 2020 zavražděny stovky afroamerických mužů, většinou jinými černochy?


Rozhovor s Davidem Hansonem

Joe Biden často poučuje Ameriku o jejím rasismu a rozpoutal byrokracii federální vlády na vymýcení bájného spiknutí bílých nadřazenců. Je snad slovo pokání vysvětlením Bidenovy fixace na systémový rasismus? Když odsuzuje anonymní bílé rasisty, má snad jeho rozhořčení zmírnit urážky namířené proti Asiatům, které napsal jeho syn Hunter v textové zprávě z roku 2019?

Druhým katalyzátorem wokeismu je odvádění pozornosti od děsivých problémů, které ohrožují americkou civilizaci. Zatímco je země pohlcena požadavkem na více než dvanáctiprocentní zastoupení černošských herců v televizních reklamách, státní dluh se blíží ke 30 bilionům dolarů. Tento ohromující deficit si nakonec vyžádá utahování opasků v rámci recese, další inflační tisk peněz nebo obojí.

„Probuzená“ Bidenova administrativa nedokáže zastavit statisíce přistěhovalců, kteří letos nelegálně vstoupili do Spojených států. Téměř všichni potřebují bezplatnou americkou zdravotní péči, bydlení, potraviny a legální dotace. Násilná kriminalita stoupá alarmujícím tempem. Málokdo se však odváží říci, proč tomu tak je – nebo jak tomu zabránit.

Zdá se, že Amerika se nedokáže vyrovnat s možností, že čínští výzkumníci zkonstruovali funkční virus – za dohledu čínské armády a s využitím dotací ze Spojených států.

A tak místo toho, abychom nabízeli skutečná řešení těchto krizí, válčíme mezi sebou o to, zda zesnulý autor dětských knih Dr. Seuss nebo plastová hračka pan Brambůrek byli rasisté nebo jinak nevyhovující.

Když si naše elity nevědí rady ohledně státního dluhu, inflace, nelegální imigrace, kriminality, prudce rostoucích cen benzínu a globální pandemie, uklidňují se tím, že mohou alespoň „zrušit“ otce Junípera Serru nebo zbourat další sochu Roberta E. Leeho.

A konečně, hysterie wokeismu je prohlubována za účelem zisku – pokud již ovšem neodráží realitu, že mnozí z našich nejprobuzenějších jsou zároveň těmi nejbohatšími z nás.

Jedním z důvodů, proč Oprah Winfreyová, Meghan Markleová a LeBron James hýří obviněními z bělošského rasismu, je snaha připomenout Americe, že člověk může zbohatnout jako Kroisos, a přesto zůstat sympatickou obětí.

Pro podvodníky nové generace, jako je Ibram X. Kendi a Robin DiAngelová, s sebou tvrzení, že Amerika byla, je a vždy bude rasistická, nese víc než jen řečnická vystoupení a prodej knih. Řešením pseudokrize, kterou si vymysleli, je masová převýchova provinilých bělochů – z čehož mají oba autoři i tisíce dalších lukrativní honoráře za poradenství.

Amerika je systematicky podváděna těmi, kdo maskují své pokrytectví, manipulují s lidmi trpícími pocitem viny, nemají zájem řešit nejnebezpečnější problémy Ameriky a těmi, kdo bohatnou nebo si své bohatství udržují díky tomu, že propagují Ameriku, která potřebuje masivní restart.

Názory vyjádřené v tomto článku jsou názory autora a nemusí nutně odrážet názory The Epoch Times.


Přeloženo z původního článku, který vyšel na stránkách newyorské redakce Epoch Times. (Překlad: Jana Skovajsová)

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.