Alex Wu

8. 11. 2021

Údaje o poloze mobilních telefonů čínských občanů se používají k identifikaci osob, které budou poslány do karantény.

Epidemie covidu-19 v pevninské Číně se nadále šíří a několik řetězců nákazy se rozšířilo do 20 provincií. Úřady připustily, že sekvence genomu viru, který infekci způsobuje, zmutovala. Rozšiřující se vládní omezení také uvrhla do karantény mnoho čínských občanů, kteří nebyli v blízkém kontaktu s nakaženými, a to pouze na základě údajů o poloze jejich mobilních telefonů.

Podle čínských médií Beijing Evening News začala nová vlna epidemií, když provincie Ša-an-si 17. října poprvé zaznamenala případy covidu-19 u skupiny turistů z Vnitřního Mongolska. Od 5. listopadu bylo postiženo 20 provincií a regionů, včetně hlavního města Pekingu.

Podle zprávy oficiálního média čínského režimu, tiskové agentury Sin-chua, pracovní skupina Chej-lung-ťiang Společné skupiny pro prevenci a kontrolu čínské Státní rady 5. listopadu přiznala, že nová ohniska ve městě Chej-che jsou závažná a komplikovaná. Genetické sekvenování ukázalo, že se současně rozvíjí více řetězců přenosu, které jsou způsobeny viry s odlišnými genomovými sekvencemi, než jaké byly v Číně pozorovány dříve.

Podle australského listu Financial Review zástupce generálního ředitele čínského Centra pro kontrolu a prevenci nemocí Feng C‘-ťien v červnu připustil, že Čína se pravděpodobně neotevře jako Spojené státy, protože nízká míra infekce znamená, že úředníci nemají dostatek údajů, aby mohli určit účinnost vakcín.

Karanténa na základě dat z mobilních telefonů

Zatímco se epidemie v pevninské Číně stále šíří, místní vlády v různých čínských provinciích a městech pokračují ve zpřísňování a rozšiřování restrikcí.

Desetitisíce lidí byly vládou označeny jako „podezřelé kontakty“ na základě údajů o poloze jejich mobilních telefonů a byly poslány do karantény, přestože se nepotvrdilo, že by se jednalo o blízké kontakty.

Jednotlivci jsou klasifikováni jako „lidé sdílející čas a prostor“ s nakaženými osobami, pokud se údaje z jejich mobilního telefonu objeví ve stejné souřadnicové síti ve významné oblasti 0,8 km krát 0,8 km od známého pacienta s covidem-19 po dobu nejméně 10 minut.

Mnoho Číňanů bylo podle těchto karanténních pravidel označeno za „podezřelé kontakty“, přestože nevstoupili do žádné oficiálně určené epidemické oblasti ani nepřišli do kontaktu s žádným potvrzeným pacientem. Obvykle bez varování zjistí, že se jejich „zdravotní kód“ na mobilním telefonu změnil na žlutý, a zobrazí se jim oznámení, že „sdíleli čas a prostor“ s nositelem covidu-19 .

Poté jsou povinni nahlásit orgánům komunity místo svého nedávného pobytu a do tří dnů podstoupit dva testy na nukleové kyseliny. I v případě, že jsou výsledky testů negativní, musí pokračovat v samoizolaci po dobu 14 dnů, během níž nesmí opustit dům, a to ani pro potraviny. Úředníci toto opatření nazvali „samokontrolou zdraví“.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. Článek byl redakčně zkrácen. Překlad byl aktualizován 15.11.2021. (jas)

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.