Konzervativní noviny

22. 11. 2021

Přestože Kyle Rittenhouse střílel na tři bělochy, opakovaně se můžeme setkat s tvrzením, že v jeho případě hraje roli rasa, protože k incidentu došlo během nepokojů spoluorganizovaných Black Lives Matter. A že kdyby byl černoch, nikdy by osvobozen nebyl. A zároveň je mnoho Čechů, tedy především českých liberálů (zdravíme pana Moláčka), rozhodnutím poroty šokováno. Ono však není vůbec neobvyklé.

Ve stejnou chvíli jako Rittenhouse byl porotou osvobozen černoch Andrew Coffee IV. za střelbu na příslušníky zásahové jednotky SWAT, kteří zasahovali v jeho domě. Při přestřelce zemřela i jeho přítelkyně. V případě Coffeho jde navíc o protřelého recidivistu, v jehož rodině čtyři generace nazpět všichni muži skončili na dlouhá léta ve vězení. Přesto se uhájil právě s odkazem na právo na sebeobranu.

Pachatelé i osvobození

Takových případů je v Americe každý rok řada. Protože jsou černoši častěji nejen pachateli, ale i oběťmi trestných činů se střelnými zbraněmi, je jich také proporčně více mezi těmi, kteří se uhájí s odkazem na právo na sebeobranu. Jen pár příkladů:

Černoch Jaleel Stallings byl zproštěn obvinění z několikanásobného pokusu o vraždu v souvislosti s tím, že loni v létě střílel na několik policistů v St. Paulu. Důvodně tvrdil, že šlo o sebeobranu a že neměl tušení, že jde o policisty.

Porotě trvalo jen čtyři hodiny místo čtyř dnů, než černocha Stephena Spencera zprostila obvinění z vraždy bělocha, který zemřel během rasového sporu. Spencer tvrdil, že šlo o sebeobranu.

Černoch Timothy Simpkins, osmnáctiletý mladík, který na texaské střední škole zastřelil tři lidi včetně učitele nelegálně drženou zbraní, je nyní na svobodě a tvrdí, že střílel v sebeobraně. Byl prý šikanován a okrádán spolužáky. Po složení kauce 75 tisíc dolarů byl propuštěn.

Černoška Dolores White osvobozena na základě práva na sebeobranu poté, co ubodala přítele své dcery, o němž tvrdila, že byl agresor.

Černoch Trey Adams ubodal svého spolužáka ze střední školy. Zproštěn obvinění. Hádáte správně – jednal v sebeobraně.

Jesus Lima. Obžaloba tvrdila, že byl agresorem, který zastřelil muže, jemuž předtím vyhrožoval. Porota se postavila na stranu Limy, který uvedl, že byl napaden zastřeleným mužem a dalšími čtyřmi osobami a snažil se o ústup.

Černoch Tony Bristol, člen ochranky nočního klubu, byl zproštěn viny poté, co tvrdil, že v sebeobraně zastřelil dva neozbrojené návštěvníky.

Černoška Letoya Ramseure. Tvrdila, že v případě smrtelného postřelení jejího přítele šlo o sebeobranu. Přítel ji vyhrožoval, že skončí v hrobě. Zproštěna všech obvinění.

A nebyli sami…

Další známé případy černochů, kteří byli nedávno osvobozeni s odvoláním na právo na sebeobranu poté, co zabili jednoho a více lidí:

Andre Roy, Kenneth Ray Smith, Nehemiah Martin, bratr Simone Bilesové, Rapper Dababy, Naeem Davis, Alex Hughes, Mychael Jankins, James Nero, Darreonta Reynolds, Ansumana Jadama, Kyla Nundley, Keith Luncheon, Naquann Ware, Marcus Weldon, Tabias Davis, Rodney West, Tyshawn Plowden, Gabriel Chavez, Sangsouriyanh Maniphonh, Saeve Evans, Odell Allen, Wayne Isaacs, Joshua Walker, Justin Golson, Ajay Alvarez, Sheyland Barnett, Michael Jones, Terrell Cole, Mamadou Diallo, Stacey Gordon, Shaneisha Heath, Kimario Rowland-Taylor a mnozí další.

Naprostá většina z nich by však podle českých zákonů odsouzena byla. Možná k trochu mírnějším trestům, ale byla. Často neodvraceli přímý útok, nebo reagovali nepřiměřeně. Porota však našla pochopení pro jejich motivy a jednání.

Někteří černoši nebyli ani obviněni, protože „bylo příliš jasné, že se jednalo o sebeobranu“. Pár příkladů: loupežné přepadení, vražda otce tyrana, obrana proti hate crime.


VIDEO: Soudce oznamuje verdikt v procesu s Kylem Rittenhousem

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.