Lily Zhou

29. 12. 2021

Současné důkazy nepodporují zavedení dalších omezení týkajících se čínského viru v Anglii, uvedl v úterý ministr britské vlády.

Ministr životního prostředí George Eustice připustil, že počet infekcí způsobených novou variantou omikron stoupá, ale dodal, že existují důkazy, že nevede ke stejnému počtu hospitalizací jako v předchozích vlnách.

„Z toho, co víme z Jihoafrické republiky, vyplývá první povzbuzení, že je méně hospitalizací a že počet dní, které lidé stráví v nemocnici, pokud se do ní dostanou, je také nižší než u předchozích variant,“ řekl v pořadu BBC Radio 4 „Today“.

„V tuto chvíli si nemyslíme, že důkazy podporují další zásahy nad rámec toho, co jsme již udělali,“ řekl ministr a dodal, že kabinet bude situaci „velmi pečlivě sledovat“.

„Pokud by se stalo, že bychom začali pozorovat velký nárůst hospitalizací, pak bychom museli jednat dále,“ dodal.

Premiér Boris Johnson a ministr zdravotnictví Sajid Javid v pondělí potvrdili, že minimálně do Nového roku nebudou zavedena žádná další omezení.

Toto rozhodnutí uvítali zástupci restaurací v Anglii jako „záchranné lano“ pro těžce zkoušený sektor. Restauratéři ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku byli naproti tomu od neděle, resp. pondělí, podrobeni přísným omezením.

William Lees-Jones, šéf pohostinství, nedávno na Twitteru napsal, že premiéři Skotska a Walesu Nicola Sturgeonová a Mark Drakeford mají „doživotní zákaz vstupu“ do jeho sítě hospod JW Lees Brewery. V úterý pak napsal, že se „těší, až budou hospody v Anglii na Silvestra otevřeny bez dalších omezení“.

Nakupující se procházejí po Oxford Street v Londýně 27. prosince 2021. (Hollie Adams / Getty Images)

Dr. Sarah Pittová, lektorka specializující se na virologii na Brightonské univerzitě, uvedla, že podle jejího názoru nemá smysl, aby ve čtyřech zemích platila různá omezení týkající se čínského viru.

„Pokud lidé nebudou moci jít na silvestrovský večírek do Walesu nebo Skotska, prostě půjdou za hranice do Anglie, že ano, a tím potenciálně přenesou virus a rozšíří ho … a pak si ho odnesou domů,“ řekla Pittová rozhlasové stanici LBC a dodala, že má smysl „mít v tuto chvíli nějaká opatření, kterými se pokusíme šíření viru zastavit“.

Paul Hunter, profesor medicíny na Východoanglické univerzitě, však uvedl, že nárůst počtu případů covidu-19 se zřejmě zpomalil oproti situaci před týdnem.

„Přibývá případů u starších lidí a samozřejmě u lidí starších 60 let. Samozřejmě je to skupina, která častěji chodí do nemocnice, a hospitalizací také přibývá, ale zatím nic výrazného, jako třeba lidé na jednotkách intenzivní péče.“ V rozhovoru pro BBC Breakfast dodal, že „nejdůležitější věc, kterou můžete udělat pro ochranu sebe a své rodiny, je nechat se očkovat posilující dávkou“, což „velmi přispělo ke zlepšení situace“.

Profesor také uvedl, že covid-19 bude muset být nakonec léčen jako běžné nachlazení a lidé, kteří budou mít pozitivní test, by měli mít možnost „pokračovat ve svém normálním životě“, a dodal: „Jen možná ještě ne hned teď.“

„Takže osobně si myslím, že by bylo nepravděpodobné, že bychom něco takového dělali, dokud se ještě potýkáme s omikronem, ale jakmile budou za námi Velikonoce, možná bychom se pak měli začít zabývat snižováním omezení, samozřejmě v závislosti na tom, jak to bude vypadat s tou nemocí,“ řekl.

Výkonný ředitel Národní zdravotnické služby Chris Hopson v pondělí v sérii tweetů napsal, že je sice ještě příliš brzy na to, aby se dalo říci, jak omikron ovlivnil starší lidi během vánočních setkání, ale nemocnice v současné době „nehlásí velké množství pacientů s vážnými respiračními problémy typu covidu, kteří by byli v kritickém stavu“.

Uvedl také, že mnoho lidí v nemocnicích s covidem-19 je nyní „náhodný covid“ – lidé hospitalizovaní z jiných důvodů a následně pozitivně testovaní na čínský virus – a nemocnice nejsou v současné době přetíženy rostoucím počtem případů covidu-19, ale „současnou kombinací absence personálu, velmi vytížené urgentní péče, případů plánované péče, které již nelze odkládat & prodlužováním kampaně na posilující očkování“.

Na otázku, zda by zdravotničtí pracovníci s covidem-19 měli mít nakonec možnost žít svůj běžný život, Hopson odpověděl, že tato myšlenka „se zjevně nebude týkat a neměla by se týkat lidí, kteří pracují uvnitř Národní zdravotnické služby“, kde jsou ošetřováni zranitelní pacienti, ale je to „něco, co musíme zvážit“, pokud jde o širší společnost.

Na této zprávě se podílela agentura PA. Přeloženo z původního článku newoyrské redakce.

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“