Michal Cabejšek

19. 1. 2022

Očkování proti covidu-19 nebude podle premiéra Petra Fialy povinné pro žádnou skupinu obyvatelstva, uvedl to po dnešním jednání vlády. Vláda rovněž schválila návrh novely pandemického zákona a jeho prodloužení do srpna 2023.

Povinnost měla podle vyhlášky, kterou schválila předchozí vláda, platit pro lidi nad 60 let a některé profese od března letošního roku.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na twitteru napsal, že povinné očkování proti covidu-19 od začátku považoval za nesmysl: „Ač je očkování nejefektivnější zbraní proti vážnému průběhu, nikoho k němu nebudeme nutit.“ Dále na tiskové konferenci podotkl, že paragrafy k očkování proti covidu-19 ze schválené vyhlášky o povinném očkování zmizí.

Povinnost se měla týkat kromě všech starších 60 let také všech zaměstnanců zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb, hasičů, policistů, celníků, vojáků, ale i studentů zdravotnických škol nebo příslušníků aktivních záloh. Kvůli povinnému očkování vznikaly mezi veřejností obavy, že budou chybět pracovníci v klíčové infrastruktuře.

V současné době je podle dat k úterý očkováno proti covidu-19 asi 63 procent populace. Z lidí nad 60 let to je více než 80 procent. V hasičském sboru je očkováno zhruba 76 procent lidí, v armádě asi 85 procent. Zdravotnického personálu je očkováno přes 80 procent.

Dle ministra zdravotnictví by tento nebo příští týden mělo být oznámeno, kdy bude možné přeočkovávat proti covidu-19 také děti starší 12 let.

Vláda dnes také schválila novelu pandemického zákona, který by se tak měl prodloužit o rok a půl, tedy do konce srpna 2023. Ještě by ji měl posoudit Parlament. Mimořádnými opatřeními bude nově možné omezit provoz všech typů provozoven, trhů, sportovišť i školských či vzdělávacích zařízení. Do zákona byla doplněna také možnost přikázat testování a s tím související povinnosti žákům škol a studentům vysokých a vyšších odborných škol.

Doplnění má hygienikům umožnit lépe reagovat a nastavit podmínky v případě, kdy má někdo pozitivní test na covid, aniž nařídí uzavření celého provozu.

Pravomoc také nově dostane ministerstvo obrany, které bude moci nařídit některá omezení v ozbrojených silách.

Zdroj: ČTK

Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.