NTD News

16. 2. 2022

Osobní textové zprávy předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové zaslané představenstvu farmaceutické společnosti Pfizer vyvolaly v Bruselu otázky.

Konverzace se týkala smluvních podmínek pro vakcíny společnosti Pfizer vyvíjené na onemocnění covid-19 a otázky odpovědnosti za následky v případě možných vedlejších účinků vakcín.

Otázkou je samotný text SMS zpráv. Není totiž jasné, co předsedkyně Evropské komise vedení společnosti Pfizer sdělovala v době, kdy Evropská unie v dubnu 2021 vyjednávala o nákupu 1,8 miliardy dávek jejich vakcíny.

Na obsah SMS zpráv se Evropské komise dotázala evropská ombudsmanka Emily O’Reillyová, ale zatím bez úspěchu.

Na obsah SMS zpráv se Evropské komise dotázala evropská ombudsmanka Emily O’Reillyová. (© European Union)

O’Reillyová není první, kdo se snaží zjistit informace z pozadí vyjednávání podmínek smlouvy mezi předsedkyní Evropské komise a americkou farmaceutickou společností.

Německý novinář Alexander Fanta ze zpravodajského webu netzpolitik.org rovněž požádal Komisi o poskytnutí inkriminovaných textových zpráv. Podle zákonů o transparentnosti EU má veřejnost právo na přístup ke všem dokumentům Evropské unie. V tomto případě to však podle Fanty zřejmě neplatí, neboť neobdržel žádné z požadovaných informací. (zdroj)

Rumunský poslanec Evropského parlamentu Cristian Terhes dokonce vyzval bývalou německou ministryni obrany a členku Bundestagu Ursulu von der Leyenovou, aby odstoupila. Jako důvod uvedl zatajování inkriminovaných zpráv.

Terhes ukázal během tiskové konference v Evropském parlamentu na kameru dokumenty smluv s Evropské komise se společností Pfizer se začerněným textem. „Tohle jsou ty stránky… vidíte? A tomu se říká transparentnost,“ uvedl poslanec Evropského parlamentu.

Screenshot z televizního záznamu z tiskové konference v Evropském parlamentu, na němž rumunský europoslanec Cristian Terhes ukazuje dokumenty se začerněným textem, které mají referovat o inkriminované textové komunikaci předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové s představenstvem společnosti Pfizer. (Televize NTD)

Otázka transparentnosti smluv ohledně vakcín společnost Pfizer se řešila také v Brazílii, kde smlouva mezi farmaceutickým gigantem a místní vládou unikla na veřejnost.

Podle tehdejšího ministra zdravotnictví bylo jednou z dohod „úplné zřeknutí se odpovědnosti [společnosti Pfizer] za vedlejší účinky od nynějška navždy (bez časového omezení)“.

Smlouva však může být z právního hlediska neplatná. Jak vysvětluje právnička Diane Protatová, která pracuje pro francouzský Senát: „Když dvě strany podepíší smlouvu, která zahrnuje třetí stranu, smlouva zavazuje pouze tyto dvě strany. Ať už společnost Pfizer a Evropská komise podepsaly cokoli, tato zásada platí. Pokud mají lidé [po vakcinaci] vedlejší účinky, mohou hnát farmaceutické společnosti k odpovědnosti a ty to musí vysvětlit.“

Podle Evropské komise farmaceutické společnosti stále nesou odpovědnost za nežádoucí účinky vakcín, přestože Evropská unie upravila některá pravidla pro vakcíny.

Diane Protatová. (france-usa-law.com)

„To je známá zásada: při podvodu využijete vše, co máte po ruce. Pokud se prokáže, že studie pro získání podmínečného schválení léku byly nedostatečné, že se podvádělo nebo lhalo, nebo že je výrobek vadný, jsou za to odpovědné farmaceutické společnosti. To ony musí odškodnit případné oběti, nikoliv daňoví poplatníci,“ prezentovala tvrdou právní analýzu francouzská právnička Diane Protatová.

Evropská komise se nedávno zavázala, že bude revidovat své správní pokyny, aby umožnila veřejnosti lepší přístup k dokumentům. Otázka obsahu komunikace mezi předsedkyní Evropské komise a představenstvem společnosti Pfizer však zatím zůstává nedořešená.

Podle článku 15 Smlouvy o fungování Evropské unie (zdroj) mají občané a obyvatelé zemí Unie právo na přístup k dokumentům Evropského parlamentu, Rady a Evropské komise. To znamená, že občané mohou získat dokumenty, které má Komise a další orgány k dispozici, včetně legislativních informací, úředních dokumentů, historických archivů a zápisů ze zasedání a pořadů jednání. (zdroj)

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K. Upravil M. K.

Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.