China In Focus

17. 2. 2022

Letošní zimní olympijské hry jsou plné událostí. Nikoliv však spojených se sportovními výkony, ale daleko více s politickými otázkami, chováním čínského pořadatele (Komunistické strany Číny) a podmínkami, kterým atleti v Číně musejí čelit.

Krasobruslařku Ču I, která se narodila a vyrostla ve Spojených státech, přesvědčily čínské úřady, aby se vzdala amerického občanství a reprezentovala Čínu. V Číně se dostala pod palbu kritiky kvůli tomu, že opakovaně upadla při svém debutu na zimních olympijských hrách. Krasobruslařka je nyní součástí čínského týmu, ale kritici na ni na internetu útočí kvůli jejímu výkonu a rodinným vazbám. Její otec, který pracuje ve vědeckém odvětví, se také přestěhoval z USA do Číny.

Čínská tenisová hvězda Pcheng Šuaj nedávno popřela, že by kohokoli obvinila ze sexuálního napadení, poté co v loňském roce na sociálních sítích zveřejnila příspěvek o incidentu s bývalým vysokým komunistickým funkcionářem. Podle jejího dřívějšího prohlášení ji měl znásilnit bývalý místopředseda Státní rady Komunistické strany Číny, Čang Kao-li, který stál v čele obří čínské delegace v Praze v roce 2014. Někteří zpochybňují její výpověď a uvažují, zda nepopírá své prohlášení pod nátlakem čínského režimu.

Na tchajwanském internetu propuklo pobouření kvůli tréninku tchajwanské olympioničky, která se při tréninku oblékla do dresu čínského týmu. Její krajané to vnímají jako formu propagandy čínského režimu, který chce nezávislý ostrovní stát s demokratickým zřízením zabrat, třeba i vojenskou silou.

Olympionici uzavření v karanténě v Pekingu hlásí špatné podmínky karanténních prostor a kvality jídla. Zprávy se pohybují od hubnutí a nedostatku pořádné stravy až po ztrátu důvěry ve výsledky testů nebo deprese a strach olympioniků.

Čínský umělec Aj Wej-wej, který navrhoval olympijský stadion pro letní olympijské hry v Pekingu v roce 2008, uvedl, že v otázce lidských práv se čínský režim „neposunul dopředu ani o palec“.

Holandský novinář byl čínským bezpečnostním úředníkem přerušen během živého vysílání z Pekingu. Podle novináře se nejednalo o ojedinělý incident.

Více informací naleznete v reportáži pořadu China in Focus níže.

Reportáž o událostech v Číně (anglicky)

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.